Gezici CNN'e isyan
ABD'de siyahi gencin öldürülmesiyle patlak veren gösteriler büyüyor. Protestocuların yeni hedefi ise Gezici CNN oldu.
ABD'nin Gezisi olarak nitelenen Missouiri eyaletine bağlı Ferguson kentindeki gösteriler 10'uncu gününe girdi. 18 yaşındaki Michael Brown isimli siyahi gencin polis tarafından 6 kurşunla öldürülmesini protesto edenlerin yeni adresi ise gösterileri görmezden gelen CNN televizyonu oldu. Türkiye'deki Gezi olayları sırasında savaş muhabiri gönderip İstanbul'dan 24 saat canlı yayın yapan, hemen her fotoğrafı ve videoyu 'Türkiye'de polis şiddeti' manşetleriyle dünya gündemine taşıyan CNN'in, ABD'de meydana gelen olayları görmezden gelmesi tepkiye yol açtı. Yağmura rağmen CNN'in Atlanta'daki merkezi önünde toplanarak CNN'nin sansürünü 'ırkçılık' olarak niteleyen bini aşkın protestocu 'Adalet yoksa barış yok!' ve 'Hepmiz Brown'uz!' diye slogan attı.
DURANLARA KURŞUN
Gösterilerin sürdüğü Ferguson'da ABD Başkanı Barack Obama'nın itidal çağrısının ardından protestolar tekrar alevlendi. Dün geceki olaylarda 2 kişi yaralandı 31 kişi gözaltına alındı. Molotof kokteyli atılmasından sonra sert müdahale ile karşılaşan protestocular yürümek zorunda bırakıldı. Polis duranları bir kez ihtar etti ve ardından gözaltına aldı. Muhabirler ise güvenlik güçlerinin baskısı altında kaldı. Canlı yayınlara gaz bombası atılırken, foto muhabirleri de sıklıkla gözaltına alındı. Ferguson'da gelişmeleri takip eden basının nerede duracağını ise polis belirliyor.
GAZETECİLERE GÖZALTI
Getty Images fotoğrafçısı Scott Olson, polisin gösterdiği yerde değil de caddenin diğer tarafında bulunduğu için gözaltına alındı. Olson'ın gözaltına alındığı anı yine bir Getty fotoğrafçısı çekti. Bir süre gözaltında tutulan Olson serbest kaldıktan sonra yeniden Ferguson'da görevini yerini getirmeye devam etti. Polis müdahalesi sırasında bir basın mensubu da gazdan etkilendi. Geçen hafta da gazeteci Ryan J. Reilly ve Wesley Lowery bir fastfood restoranında gözaltına alınmıştı.
ZANLI POLİS ZORUNLU İZİNDE
Polis müdahalesi öncesinde ünlü rap şarkıcısı Nelly başta olmak üzere çok sayıda aktivist ve din adamının katıldığı protestoyu izleyen basın mensupları gece yarısına doğru güvenli olmadığı gerekçesiyle bölgeden uzaklaştırıldı. Öldürülen gencin annesi Lesley McSpadden, zorunlu izne ayrılan polis memurunun tutuklanmasını talep etti. Darren Wilson'ın tutuklanmaması hatta kendisine yönelik hiçbir suçlama yapılmaması ve maaşını almayı sürdürmesi günlerdir gösteri yapan eylemcilerin kızgınlığını artırıyor. Ferguson Emniyet Müdürü Thomas Jackson, zanlı polisi, hakkında hiçbir şikayet ve disiplin cezası olmayan 'mükemmel bir polis, kibar ve sessiz bir kişi' olarak tanımlamıştı.
Michael Brown'un 9 Ağustos'ta vurulmasından sonra Ferguson'da başlayan protesto ve yürüyüşler ABD geneline yayılıyor. Gösteriler gitgide adalet talep eden bir harekete de dönüşüyor. Atlanta'daki yürüyüşün başlangıç noktası, gösterileri görmezden gelen ya da çarpıtan CNN oldu.
Bir kişi daha öldürdü
Ferguson yakınlarında yine polisin karıştığı bir öldürme vakası yaşandı. Polis, kendisine bıçak çektiğini ve tutarsız davranışlarda bulunduğunu iddia ettiği bir 23 yaşındaki genci vurarak öldürdü
Yeni bir ırk krizi mi?
Ferguson'da siyahi gencin vurulması ve sonrasında patlak veren olaylar hakkında beyazların ve siyahilerin tepkileri arasında büyük farklılıklar olduğu ortaya çıktı. Washington'da bulunan Pew Araştırma Merkezi'nin yürüttüğü kamuoyu araştırmasına göre Ferguson'da yaşananları tartışılması gerekli önemli bir ırk meselesi olarak gören siyahilerin oranı yüzde 80, beyazların oranı ise yüzde 37'de kaldı. Irk meselesinin hak ettiğinden daha fazla gündeme geldiğini düşünen siyahilerin oranı yüzde 18, beyazların oranı ise yüzde 47 oldu. Vurulma olayından sonra patlak veren gösterilerde polisin fazla ileri gittiğini düşünen siyahilerin oranı yüzde 65 iken polisi haklı bulanlar yüzde 20, fikir beyan etmeyenlerin oranı ise yüzde 15 çıktı. Polisin fazla ileri gittiğini düşünen beyazların oranı yüzde 33, haklı bulanlar ise yüzde 32'de kaldı.
Doksanlık aktiviste kelepçe
St Louis'te ikamet eden 90 yaşındaki aktivist Hedy Epstein da polisin dağılın uyarısına uymadığı için gözaltına alınanlar arasındaydı. Holokost'tan sağ kurtulan kişilerden Hedy Epstein, Nuremberg yargılamalarında ABD ve müttefiklerine yardım eden isimlerdendi. 2009'da Gazze ablukasını kaldırmak için Mısır'ın Kahire şehrindeki yürüyüşe katılan Epstein 2010'da İHH'nın aynı amaçla Gazze'ye yola çıkan Mavi Marmara gemisinde bulundu.
'Mücadele izi yok'
9 Ağustos Cumartesi gecesi öldürülen Michael Brown'ın ailesi tarafından tutulan bir adli tıp uzmanı Brown'ın cesedi üzerindeki bulgularını açıkladı. Adli Tıp Uzmanı Dr. Michael Baden, 'Bir mücadele izi yok. Brown'ın vücudunda barut izi de yok. Bu da ateş eden polisin Brown'dan en az 60 santim uzakta olduğunu gösterir' dedi.
Öfkeyi anlıyorum
ABD Başkanı Barack Obama, Missouri eyaletinin Ferguson kasabasına itidal çağrısında bulundu ve 'toplum birbiriyle yeniden birleşmeyi denemeli' dedi. Obama, Adalet Bakanı Eric Holder'ın Ferguson'a gidip, soruşturmayı yürüten yetkililerle görüşeceğini kaydetti ve Brown'ın öldürülmesi karşısında duyulan 'tutku ve öfkeyi' anladığını belirtti.
Sisi'den komik tepki
Mısır'daki darbe karşıtlarını katleden cuntacı General Abdülfettah El Sisi yönetimi, ABD'deki gösterilerde aşırı ve orantısız güç kullanan Amerikan güvenlik güçlerini eleştirerek Beyaz Saray'ı itidale çağırdı. Mısır Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında Mısır'daki darbe sırasında Obama'nın yaptığı çağrıya benzer bir dil kullanılması dikkat çekti.