Gazeteci Önder Aytaç serbest bırakıldı
Gazeteci yazar Önder Aytaç, Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'nca ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.
Gazeteci yazar Önder Aytaç, Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi'nce hakkında çıkarılan yakalama kararı üzerine gözaltına alındığı Atatürk Havalimanı'ndan Bakırköy Adliyesi'ne sevk edildi.
Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı Talimat Bürosu'nda savcı tarafından ifadesi alınan Aytaç, serbest bırakıldı.
Aytaç, ifadesinde, yardımcı doçent olarak çalıştığı Polis Akademisi Başkanlığı'ndaki görevinin sona erdiğine ilişkin tebligatın altındaki şerhi kendisinin yazdığını belirtti.
Şerhi, ameliyat olduğu bir dönemde ıslak imza bulunmayan bir kararın kendisine usulsüz tebliğ edilmek istenmesi nedeniyle yazdığını ifade eden Aytaç, "Ancak bakan ya da bir başka kişiye, kuruma hakaret kastım yoktur. Bu şerh, yapılan işleme eleştiri mahiyetindedir. İdare de benim söylediklerimi teyit eder şekilde bu olaydan sonra görev süreleri dolmadan Emniyet Genel Müdürü, Polis Akademisi Başkanı ve Güvenlik Bilimleri Fakültesi Dekanını görevden almıştır. Yapılan işlemlerin hukuka aykırı olduğu, bu konuda idare mahkemeleri tarafından verilen durdurma kararları ile tespit edilmiştir" değerlendirmesini yaptı.
Önder Aytaç'ın açıklaması
Adliye önünde basın mensuplarına açıklama yapan Aytaç, Polis Akademisi'nde öğretim üyesi olduğu dönemde ameliyatından dolayı 70 günlük rapor aldığını belirterek, bu süreçte kendisiyle ilgili bir usulsüzlüğü ifade etmesinden dolayı İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.
Aytaç, yazısında "paralel yapı"nın kendisine yaptığı şeyleri açıkladığını ifade ederek, "Emniyet Genel Müdürü, Polis Akademisi Başkanı ve Güvenlik Birimleri Fakültesi Dekanının süreleri bitmeden görevden alındı. Onların da usulsüzlük yaptığı idare tarafından teyit edilmiştir. Benim ifadem buydu sadece. Yeni Türkiye'de bu tip şeylere alışacağız. Avukatlar herhalde biraz daha fazla para kazanacak. Dün havaalanı emniyette misafir olduk. 5 yıldızlı bir otel gibiydi. Arkadaşlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Daha öncede Süleyman Şah Türbesi ile ilgili bir günlük gözaltına alındığını belirten Aytaç, "Oradaki 18 tane Mehmetçiğin şehit olmamasına vesile olmuşsam da bundan gurur duyuyorum" dedi.
Bir gazetecinin "Dışişleri Bakanlığı'ndaki bu tapenin sızdırılmasını daha önceden biliyor muydunuz?" sorusu üzerine Aytaç, şunları kaydetti:
"Hayır yalandı o. Hatırlayın o dönemi onunla da ilgili inanılmaz haberler çıkmıştı. Ben de bu işlerde çalışan, bu işten ekmeğini yiyen, pop kültürü üzerine değil, asker-polis-terör üzerine çalışmalar yapan ve devletin bu konularda beni master, doktora için yurtdışına göndermiş olduğu biriyim. Bu konularda kitaplar ve makaleler yazmış biri olarak öngörülerimdi onlar."
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün suç duyurusu
Emniyet Genel Müdülüğü'nce Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusunda, Polis Akademisi Başkanlığı'nda yardımcı doçent olarak çalışan Önder Aytaç'ın, mevzuat gereği görev süresinin sona erdiği belirtilerek, Bakanlık makamından alınan onayla 17 Mart 2014'te görevine son verildiği kaydedildi.
Suç duyurusunda, yardımcı doçentlik görevinin uzatılmadığına ilişkin kendisine 19 Mart'ta yapılan tebligatı imzalamayan Aytaç'ın, belgenin altına "....uygulanan hukuksuz işlemler ve şu anda idareyi ele geçirmiş suç örgütünün yaptığı (Emniyet Genel Müdürlüğü, bakan, paralel yapı) yapının uzantıları (Polis Akademisi Başkanı, güvenlik bilimleri Fakültesi Dekanı) suç işlemektedir" şeklinde şerh düştüğü anlatıldı.
Aytaç'ın bu ifadesiyle "emniyet teşkilatını alenen aşağılama" ve "kamu görevlisine görevinden dolayı hakateret" suçunu işlediği kaydedildi.
Bu suç duyurusu üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Aytaç hakkında, "kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret" ile "Devletin askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama suçundan" soruşturma başlatıldı.