Fenomen Konya Başgan Yeni Haber'e konuştu: Gerçek kimliğimi...
Sosyal Medyada özellikle de Twitter’da fenomen olan Konya’nın önde gelen isimleri ile birlikte 10 binden fazla takipçisiyle Konya gündemini kendine has üslubuyla değerlendiren Konya Başgan hesabının sahibi ile kimliğinin gizli tutmak kaydıyla bir söyleşi gerçekleştirdik. Samimi sorularımıza samimi cevaplar aldığımız söyleşimiz ile Konya Başgan’ı bir nebze olsun tanımaya çalışacağız.
Böyle bir hesap açma fikri nerden aklınıza geldi?
Sosyal Medya benim için eğlence kaynağı. Dünya'da sosyal medya bu amaçla kullanılıyor. Arkadaşlarla otururken Konya için bir hesap açalım dedik ve buradan yola çıktık.
Bu kadar geniş bir kitleye ulaşabileceğinizi tahmin ediyor muydunuz?
Doğrusu tahmin edemiyordum. Yani tanıdık 30-35 kişi bizi takip eder ve keyifli sohbet ederiz diye düşünüyorduk. İlk günlerde 100 takipçiyi geçince kendimize güven geldi. Kullandığımız dilin burada önemi büyük. Kimseye hakaret etmeden ve kimseyi suçlamadan yaptık bu işi. Gençlere özellikle "genşler" diye seslenmemiz büyük beğeni topladı. Şu anda 10.000 takipçiyi geçtik ama bu konuda Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan bey'in büyük desteği oldu. Ödüllü bir program yaptık ve 10 bininci takipçiye Milli Takım forması hediye ettik. Hiç bir şekilde takipçi satın alma gibi gayri ahlaki bulduğumuz bir yola başvurmadık. Dikkat ederseniz yüz bin takipçisi olan hesaplar var ama etkileşimi yani RT ve FAV sayıları hiç yok. Burada önemli olan az olsun ama öz olsun dedik.
Bu hesabı oluşturmaktaki amacınız neydi?
Öncelikle Konya Belediyesinin fotoğraf arşivini bir arkadaşımızdan almıştık her gün eski fotoğraflar paylaşmayı amaçlamıştık. Sonra gördük ki paylaştığımız fotoğrafları başkaları alıyor üstüne logo koyup kendi arşivi gibi kullanıyor. Bu da fotoğrafın gerçek sahiplerine haksızlık oluyordu. Bu yüzden eski fotoğraf kullanımına son verdik. Başka bir amacımız da Konya'da olaylara farklı pencereden bakan bir göz olmak istedik. İnsanlar günlük işlerden sıkılıyor ve farklı şeyler okumak istiyor. Biz bu farklılığı yakalamak istedik. Bunu başardığımızı düşünüyoruz.
Konya Başgan isminin bir anlamı var mı? Gerçekte de başkan mısınız?
Özel anlamı yok doğrusu. Konya'da "k" harfi yumuşatılıyor ve "g" olarak söyleniyor bizde Konya'nın Başkanı anlamında Konya Başgan dedik. Bırakın başkanlığı yönetim kurulu üyeliğim bile yok doğrusu. Sadece bir dönem apartman yönetiminde denetim kurulu üyesi olmuştum:))
Haber kaynaklarınızı bizimle paylaşır mısınız?
Bu çok güzel bir soru :) habercilerde haber kaynağını açıklamamak gibi bir kural var malum. Bize en büyük haber DM yani mesaj ile geliyor. Bu konuda takipçilerimiz iyi çalışıyor. Ama her gelen haberi yazmıyoruz. Bazı kurallarımız var. Öncelikle kimseyi suçlayıcı olmamalı ya da başka biri ile ilgili hakaret içermemeli. Yanıt hakkı olmamalı. Kul hakkı önemli çok önemli bir şey söylemek isterim. 40-50 kişi takipçisi olan hesaplar açılıyor ve özellikle belediye başkanları ile ilgili ahlaka sığmayan suçlamalar veya seviyesiz cevaplar veriliyor. Bunu yazınca karşıdaki kişi cevap veremiyor. Bu doğru değil ve hiç bir şekilde tasvip etmiyorum. Feyk hesaplar eğlence amaçlı olmalı. Doğruluğu şüpheli olan bilgiler yazarak insanları suçlamak çok edepli değil doğrusu.
Konya’da herhangi bir başkan ile yazışma veya görüşmeniz oldu mu?
Yüz yüze olmadı. Davet oldu tabi ama kabul edemedik. Kabul etseydik bu konsept olmazdı. Ben Belediye Başkanlarımızın bizi yakından takip ettiklerini biliyorum. Belediye Başkanları yakın çalışma arkadaşlarına "kim bu" diye sorduklarına şahit olan arkadaşlarımız var. Benim hiçbir belediye başkanı ile tanışıklığım yok. Belki bir gün hep birlikte otururuz:) Fatma Toru, Mehmet Hançerli, Uğur İbrahim Altay ve Tahir Akyürek başkanların bizi takip etmemeleri kendi takdirleri tabi ki ama ben her gün okuduklarına eminim. Bunun bilgisi geliyor bize. Hatta kendi aralarında muhabbet ederken de bizden bahsediyorlar. Bir gün ismini vermeyelim bir özel kalem müdürü aradı. Başkanımız sizinle çay içmek istiyor dedi. Çok şaşırdım doğrusu. Tabi ki gidemedik:)) Gitseydik ne olacaktı? Başkan ile muhabbet kuracaktık ve rahat edemeyecektik:)) Burada başkanlarımıza ayrı bir teşekkür etmem lazım. Çünkü seviyeyi koruyarak ve hakaret etmeden yaptığımız hicivlere gülerek geçiyorlar. Alınganlık etmiyorlar. Başkanların yakın çalışma arkadaşları bazen alınganlık ediyor ama onları da haklı görüyorum görevleri bu sanırım. Hazır soru sormuşken şunu özellikle söylemem lazım. Belediye Başkanları seçilmiş insanlar. Yani halkın çok büyük bir kesimi bu insanlara güvenilir oyu vermiş. Bazı hesaplar var ki; kendini gizleyerek bu seçilmişlere hakaret ediyor. Böyle yapmak yerine gerçek isimlerle demokratik haklarını kullanıp eleştirebilirler. Bu konuda yapılan yanlışları tasvip etmiyorum.
Kimliğinizi açıklamayı düşünüyor musunuz?
Kimliğimizi açıklamak ya da açıklamamak burada öncelik olmamalı. Mesaj ile bunu soranlara hep şunu söylüyorum "bunu merak etmek yerine keyfinize bakın " diyorum. Şimdi siz tanıdınız beni umarım sizde gerçek fotoğraflarımızı yayınlamazsınız :))
Bu hesabı açtıktan sonra ne tür tepkiler aldınız?
Güzel tepkiler aslında hepsi. "abi" diyen arkadaşlar var sosyal âlemde yada gerçek başkan zannedip iş isteyenler şikayet edenler var. Bir gün mesaj ile bir arkadaş iş istedi. Bende ben gerçek başkan değilim dedim. Hesabına gelmeyince gerçek değilim diye kaçma dedi. Yine genç bir çiftimiz nikah kıymamız için davet etti. Onlara da dedim ben gerçek başkan değilim diye. Onlarda gerçeği anlayınca çok gülmüşlerdi. Direk mesaj ile hal hatır sorduğumuz aynı keyfe güldüğümüz ve acıları paylaştığımız sayısız arkadaşımız oldu. Bundan dolayı da çok mutluyum:)
Gerçek kimliğinizi kaç kişi biliyor?
Gerçek kimliğimizi 2 kişi biliyor onlar da unutmuş olmalı :))
10 bin takipçisi olan biri olarak sosyal medya hakkında neler söylersiniz? Sosyal medyanın geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Bu çok önemli konu. Soyal Medya nasıl kullanırsanız o yönde sizi ilerletiyor. Sosyal Medya'yı kötü niyetli kullanırsanız bir anda en kötü olabilirsiniz. Ama iyi yönde kullanırsanız temiz bir ortam oluyor. Sosyal Medyayı özellikle çocuklar ebeveyn kontrolünde kullanmalı. Çünkü kötü niyetli ve kimliği belli olmayan kişiler olabilir. Bir anda hiç beklemediğiniz bir görüntü ekranda görünebilir. Sosyal medyanın geleceği elbette çok parlak. Türkiye'de muhafazakâr kesim sosyal medyanın önemini gezi olaylarında anladı. Çok eski fotoğraflarla organize olan kişiler ülkeyi kaosa sürüklemeye çalıştı. Bakın Arap baharını başlatan sosyal medya mesajlarıdır. Şimdi herkesin elinde akıllı telefonlar var ve her an internete bağlanıp istediği mesajı yazabiliyor. Gelecekte gazete ve TV’lerden daha çok sosyal medya mesajları paylaşılacak. Konya için Büyükşehir Belediyemizin Sosyal Medya Şube Müdürlüğü oluşturması güzel bir gelişme.
Sosyal medyada fenomen olmanın sırrı nedir?
Doğrusu ben fenomen değilim öyle bir hedefim ve amacım yok. Ben müsait olduğunda twit atan ve gelen mesajlara cevap yazan bir kullanıcıyım. Ama fenomen olmak isteyenlere şunu diyebilirim; bir hedef ve uzun vadede strateji oluşturmak zorundalar. Hesap açmak ve espri yapmak yeterli değil. Hele kopyala yapıştır şeklinde başka kullanıcıların paylaşımlarını alıp (çalıp) kendi fikri gibi yazmak çok tehlikeli :)) bizi kopya edenler bile oldu ama çok uzun yaşamadı:))
Türk halkının sosyal medyayı kullanma alışkanlığı ile ne söylersiniz?
Sosyal ağların amacı insanları iletişim olarak geliştirmek ve bilgiye daha hızlı ulaşmaktır. Türkiye'de 46,3 milyon internet kullanıcısı var bunun 42 milyonu aktif olarak sosyal medyayı kullanıyor. 36 milyon kişi mobil olarak sürekli sosyal medyayı kullanıyor. Dünya üzerinde sosyal medya kullanımı ile ülkemizde kullanımı farklı. Avrupa ülkelerinde sosyal medya daha çok iletişim ve ilginç bilgiler paylaşmak amacıyla kullanılıyor. Ülkemizde ise yer bildirimi ve yiyecek içecek sanırım. Biz sosyal medyada iletişim kanalını daha farklı kullanıyoruz. Siyasi fikirler ve karşılıklı çürütme eylemleri, spor kulübü taraftarları arasında söz dalaşı ya da gençlerin daha çok karşı cins ile olan iletişimini buradan takip ediyoruz. Facebook'ta akrabalardan bunalan bir gençlik var:)) farklı profil fotoğrafları ve farklı isimlerle gerçek olmayan bir macera anlatan kişiler çok fazla. Bu konularda ailede ve okulda sosyal medya okuryazarlığı eğitimi verilmelidir.
Konya’nın sosyal medyaya bakışı nasıl?
Bunu bana sormayın lütfen:))) Konya'da 3 ayrı sosyal statü gurubu var bence. Bunlardan biri, tamamen feyk isimlerle sadece gündem oluşturmak için gereksiz sataşmalar yapan bir cenah, diğeri spor ve siyaset kokan bir gurup son olarak da dünyadan habersiz sadece arkadaşları ve akrabaları ile iletişim yapan karşılıklı like ve beğeni yapan bir ekip. Ben bu 3 ekiple de iyi anlaşıyorum:)) birinci ekip çok tarzımızı yansıtmıyor ama yinede içlerinde iyi niyetli insanlar var.
Twitter dışında yer aldığınız ya da yer almayı düşündüğünüz sosyal mecralar var mı?
Çok yoğun tempolu bir işim var. Twitter’da bile çok fazla kalamıyorum. Bir dönem Facebook ta da vardık ama sonra orada ortam çok farklı geldi ve ayrıldık. Şimdilik sadece burada olmak yetiyor.
Son olarak söylemek istedikleriniz nelerdir?
Klasik bir bitiriş gibi olacak ama gerçekten şu anda millet olarak birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var. Sosyal medyada da bu beraberliği yakalamamız lazım. Duygularımız ve görüşlerimiz farklı olabilir ama bunu demokratik hukuk kuralları ile söylememiz lazım. Her konuda farklı düşünebiliriz ama mesele memleket ve ülke olunca hepimiz aynı dili konuşmak zorundayız. Bizim başka bir ülkemiz yok. Sosyal Medya'da bölücülük yapan yada devlet ahlakına uygun olmayan paylaşımlar yapanları hemen şikâyet etmeliyiz. Ya da fikrimizi açıkça yazmalıyız. Son olarak gazetenize teşekkür ediyorum. Farklı bir konuda röportaj yapmış olduk. Tabi benim başgan olarak basın danışmanım olmayınca kendim gelip konuşuyorum :)) Benim kimseye düşmanlığım da yoktur kinim de yoktur. Bilmeden kırdıklarım olduysa kusuruma bakmasın. Herkesin Ramazan sevincini kutluyorum. Allah herkese huzur bereket versin.
İSMAİL KOÇ
Kaynak:YENİ HABER