Değerlerimize Yeni Yeni Sahip Çıkıyoruz
Ateşbaz-ı Veli Konya’nın unutulan, başka şehirlerde ortaya çıktıktan sonra hatırlanan bir değeri…
Belki de yıllar önce ilk kez İstanbul’da Ateşbaz-ı Veli Mutfak Ödülleri programı yapılmamış olsa bugün bile Konya’nın bu değeri tarihin tozlu sayfaları arasında yer alıyor olacaktı.
İstanbul’da bu organizasyonun yapılmasının ardından kardeşim ne oluyor bu zat Konya’da meftun siz nasıl olurda bunu yaparsınız diyerek şehrimize taşımış olduk.
Ateşbaz Veli ile ilgili pek çok menkıbe anlatılır. Bunlardan en önemlisi şöyledir: Bir gün, dergâhın mutfağında yemek pişirmek için odun kalmamıştır. Dergâhın aşçısı olan Ateşbaz Veli, durumu Hz. Mevlana’ya bildirince Hz. Mevlana Latife yollu, “Odun kalmadıysa ayaklarını kazanın altına sok da yemeği onunla pişir.” der. Ateşbaz için şaka da olsa emir emirdir. Mutfağa gider, ayaklarını kazanın altına sokar ve parmak uçlarından çıkan ateşle yemeği pişirir. Büyükler arasında açık keramet ızharı hoş karşılanmadığından Mevlana, bu duruma muttali olunca, hoşnutsuzluğunu “Hay ateşbaz hay” diyerek ortaya koyar.
Türk kültür ve tefekkür tarihinde çok mühim yeri olan ateş, ocak ve kazanın sahibi de, niyaz vaziyetinde dururken sağ ayak başparmağıyla sol ayak başparmağının üzerini kapatarak ayak mühürleten de yine Ateşbaz-ı Veli'dir.
Mevlana Dergâhının en mühim kısımlarından biri Matbah-ı Şerif, en mühim şahsiyetlerinden biri de Ateşbâz-ı Velî ve temsil ettiği makamdır. Tam bir teslimiyet makamı olan Matbah-ı Şerif'te yüzyıllar boyunca hem aş hem de gönüller pişirilir.
Hz. Mevlana, Şems-i Tebrizi, Sadreddin Konevi ile birlikte Ateşbaz-ı Veli de Konya’nın önemli değerleri arasında yer alıyor.
Hz. Mevlana’nın tarihe mal olmuş baş aşçısı Ateşbaz-ı Veli adına Konya’da gerçekleştirilmeye başlanan Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri bu sene üçüncü kez sahiplerini buluyor.
Bu organizasyonun düzenlenmesinde Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi, Anadolu Halk Mutfağı Derneği ve tabi ki ev sahibi Meram Belediyesi’nin çok büyük katkıları var.
20-24 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek Mutfak Kültürü Günlerinde yerli ve yabancı birçok konuk ağırlanacak. Bu tarihler arasında Türk ve dünya mutfağının önde gelen isimleri Konya’da bir araya gelmiş olacak.
Zaten Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleriyle de Anadolu mutfağının bilinirliğinin artırması ve bu zengin kültürün tüm dünyaya durulması hedefleniyor.
Son üç yıldır Konya’da düzenlenmeye başlayan Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri hem Konya’nın hem de Türk mutfağının tanıtımı için büyük önem taşıyor. Emeği geçen herkese teşekkürler.