Kasım Göçer

Kasım Göçer

Bu kadro iyi futbol oynar!

Bu kadro iyi futbol oynar!

Beşiktaş ligin topu en iyi kullanan takımı, sürekli rakip sahada oynadığı için savunma arkasında geniş alan bırakıyor, bu boşlukların başına dert açmaması için topu kısa sürede geri kazanmak zorunda. Bu sebeple oyun sistemi sürekli tempolu oynamak üzerine kurulu, Avrupa kupası maçlarında hırpalandığında lig maçlarında fiziksel sorun yaşıyor. Bu açıdan Konyaspor'un fikstür dezavantajı vardı. Beşiktaş ile Avrupa kupası sonrası oynayan takımlar avantaj sağlıyor.

Bu Beşiktaş analizini yaptıktan sonra böyle bir takıma karşı nasıl oynamak gerekir ? İlk akla gelen rakibin arkasındaki geniş alanı kullanmak olur. Bu boşluğu kullanmak için en hızlı kenar oyuncularını tercih etmek gerekir ki Yusuf Erdoğan ile başlamayı doğru buluyorum ancak Keyta'nın da başlangıç 11'inde bulunması gerekirdi.

Orta sahada ise Ali Çamdalı her hafta şapkadan tavşan çıkarıyor. Bu haftanın sürprizi Boateng oldu. Boateng'in ayağına ilk 45'te hiç top değmezken ikinci yarı daha görünür oynamaya başlamışken yerini Melih İbrahimoğlu'na bıraktı.

Ali Çamdalı savunmada sol stoperde Uğurcan'ı kullanarak Bazoer'i orta sahada kullandı. Bazoer orta sahada enerjik bir oyun oynuyor. Bazoer'in savunma önünde kullanılmasını hatalı bulmuyorum ancak Uğurcan'ı sol stoper kullanmak riskli bir tercih. Calusic dönerse Bazoer orta saha için iyi bir seçenek olacaktır.

Pedrinho'nun kanatta Aleksic'in de forvet arkasında oynadığında her iki oyuncunun da performansı düşüyor. Ali Çamdalı'nın Aleksic, Pedrinho, Melih İbrahimoğlu, Keyta gibi oyuncuları doğru pozisyonlarda en verimli şekilde kullanmanın bir yolunu bulması gerekiyor.

Beşiktaş maçındaki Konyaspor'un oyun sistemi de ilginçti. Mesela içerideki Eyüpspor, Kayserispor maçlarında dahi rakibini bekleyerek oynamayı planlayan Konyaspor Beşiktaş karşısında hiç beklemediğim şekilde önde basıp savunmadan ayağa paslarla oyun kurup topa sahip olmayı denedi. Bu oyun sistemine bir itirazım yok ancak bu oyunun en olmayacak maçta denendiğini de söylemeden geçmeyeceğim.

Konyaspor savunmadan topla çıkmak isterken çok fazla hata yaptı. İlk gol penaltıdan geldi, ikinci gol savunmadan topla çıkarken Aleksic'in uzun bir yan pas kullanması ve bu riskli pasın rakibe gitmesi sonucu geldi. Daha önce Uğurcan da benzer bir hata yaptı ancak rakip cezayı kesemedi.

İkinci yarı Beşiktaş tempoyu biraz düşürdü. Hafta içi Avrupa maçı oynayacağı için enerjisini tasarruflu kullanmaya çalıştı. Bu sebeple Konyaspor ikinci yarı daha etkili göründü. Pozisyonlar bulurken savunmadan çıkıştaki pas hataları devam etti. Beşiktaş bu hatalardan yararlanamayınca fark açılmadı

Aslında Konyaspor kadrosunun oynamak, topu tullanmak isteyen bir yapısı var. Mağlup duruma düştükten sonra sahadaki ofansif oyuncu sayısı arttığında pozisyon olarak her zaman karşılığını alıyor. Bu kadro iyi oyun oynayabileceğinin, daha iyisini yapabileceğinin işaretlerini veriyor, ben o ışığı görüyorum, sorun taşların doğru pozisyonda doğru bir oyun planı içinde kullanılması.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Kasım Göçer Arşivi