Anız yakmak
Anız toprak içinde kalan bitki kökü, nadasa bırakılmaksızın ekilen tarla, mısır sapı, biçilmeden toprakta kalan saplar, tarla sınırındaki otlar, biçilen ekinin tarladaki kalan sapına verilen addır.
Hububat hasadından sonra kısa sürede toprak hazırlığını yapmak, toprak işlemede kolaylık sağlamak, hastalık ve zararla mücadele edilmesi, yabancı ot kontrolü, bitki artıklarını en ucuz maliyetle ortadan kaldırmak, hasat sonrası artıkların ekonomik bir değer taşımadığı düşünceleri ile çoğu zaman bir alışkanlık haline geldiği için yasak olduğu halde anız yakılmaktadır.
Anızın yakılması orman yangınları, telefon ve enerji hatlarının yanması, sis oluşumu nedeniyle çeşitli trafik kazalarına yol açması, hasat edilmemiş komşu tarlalara yangın sıçraması, yakın köylerdeki hayvan barınaklarının ve yerleşim birimlerinin yanması gibi birçok riskleri ortaya çıkarmaktadır. Anız yakma sonucunda çıkan yangınlar, her yıl milyarlarca liralık maddi zararlara neden olmaktadır.
Anız yakmanın zararları sadece bunlarla sınırlı değildir. Anız yakmanın sayısız zararlarından bazıları şunlardır:
1-Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur. Toprak organik maddesi yok edildiğinde toprak verimliliği azalır, canlıların beslenme ortamı yok edilir.
2-Anız yakılan toprakta bitkilere yarayışlı besin maddeleri azalmakta ve zamanla toprağın verimliliği düşmektedir. Verimli topraklarımız zamanla çorak topraklar haline gelmektedir.
3-Anız yakılması su ve rüzgâr erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgâr ve su ile taşınarak yok olmaktadır.
4-Anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalmaktadır.
Anız yangınlarına engel olmak amacıyla, biçerdöverle hububat hasadı, toprak yüzeyine yakın yapılmalıdır. Böylece kalan sap miktarı az olacağı için çürümesi ve mikroorganizmalar tarafından parçalanması daha kolay olacaktır. Hububat hasadı yapıldıktan sonra biçerdöverin arkasındaki bıraktığı sap ve samandan oluşan namlular balya makinası ile balyalanarak, hayvan yemi olarak veya sanayide kagıt ve karton yapımında kullanılabilir. Namlu denilen bu sap ve saman tarladan uzaklaştırıldıktan sonra geriye kalan anız ve sap parçalayıcı makinalar ile toprağa karıştırılmalıdır. Bu şekilde bir toprak işleme ile anızın toprağa karıştırılması toprağa bir çok faydalar sağlar. Böylece anız yakmanın doğuracağı zararlarda ortan kalkmış olur.
ALLAH hepimize her türlü kurda kuşa, böceğe acıma hissi versin. Amin.
Selam ve Dua İle.