“Anadolu Selçuklu dünyaya tanıtılacak”
Zeynep Kartal'ın yapacağı Anadolu Selçuklu Kültür Defilesi 8 Nisan’da Konya’da gerçekleştirilecek. Projenin yapımcısı Savaş Uğurlu, “Konyamız’da da gerçekleştireceğimiz projeyi 'Anadolu Selçuklu Kültür Defilesi' ismiyle yaparak, bu önemli şehrimizi ve kültürümüzü tüm dünyaya anlatmayı hedefliyoruz. Konya bürokrasisin bu projeye dört elle sarılmasını, heyecanlanmasını bekliyoruz. Selçuklu ismi hep tabelalarda kullanılmış, fakat kültürel anlamda bir eksik var. Yaptığımız iş kültürel bir sergi.”dedi.
Anadolu Selçuklu Devleti’nin günümüze uyarlanacağı bir kültür defilesi Konya’da gerçekleşecek, neden Konya?
“Tasarımcımız Zeynep Kartal Konyalı. Konya’da Anadolu Selçuklu Kültür Defilesi yapmak istedik.4 aydır üzerinde çalışıyoruz.15 model sahne alacak ve yüzde 90’ı Londra’dan gelecek. Amacımız 30 parça kıyafetle Anadolu Selçuklu’yu hissetmek, hissettirmek. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu Bey ve danışmanı İsmail Küçükbayrak bizlere yol gösterdi, projemize destek verdiler, kitaplara ulaşmamızı sağladılar.”
Kültürel bir organizasyon yapıyorsunuz, projenin amaçları nelerdir?
“KÜLTÜR KAYNAKLARIMIZ ÇOK ZAYIF, GÜNÜMÜZE TAŞINAMAMIŞ”
“En eski uygarlık merkezi olan Anadolu Selçuklu döneminin kıyafetleri günümüze dek az işlenmiş bir konudur. Osmanlı devleti kültürü hakkında bir çok kaynağa ulaşabiliyoruz, fakat Selçuklu ’ya baktığımızda materyal, bilgi eksikliği söz konusu. Tarihçilerimiz Selçuklu kültürünü aydınlatmalılar. Devlet teşkilatının en mükemmel şekli Selçuklu İmparatorluğunda kurulmuştur. Bizim bu önemli kültürü es geçme şansımız yoktu. Yaptığımız, yapacağımız organizasyonlarda ve projelerde kültürümüzü ile ülkemizin tanıtımına katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Konya'mızda da gerçekleştireceğimiz projeyi de Anadolu Selçuklu Defilesi ismiyle yaparak bu önemli şehrimizi ve kültürümüzü tüm dünyaya anlatmayı hedefliyoruz. Etkinlik günü olan 8 Nisan da dünyanın en büyük haber kanaları ile tanınmış isimlerini projemiz kapsamında Konya'da misafir edeceğiz.”
Batı kültürü değil artık bizim kültürümüz son yıllarda medyada yer bulmaya başladı sizin projenizde buna bir örnek, daha farklı projeleriniz var mı?
“ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ’NİN FİLMİNİ ÇEKMEYİ İSTİYORUZ”
Türk toplumunun hafızasını tazelemek yüzyıllar öncesi dönemlere götürmek amacıyla bu kültür defilesini düzenleyeceğiz. Anadolu Selçuklu kültürünü günümüz diliyle görücüye çıkarmayı amaçlıyoruz. İlerleyen dönemlerde bu tarza bağlı kalarak Anadolu Selçuklu filmi çekmeyi de istiyoruz. Kültürün çok çabuk tüketildiği bir toplumda bizler farklı bir bakış oluşturmak istiyoruz. Türk dizilerinin sayesinde kültürümüz öğrenilmeye başlandı. TRT’de son yıllarda bizi geçmişimizi yansıtan çok değerli projeler yer alıyor, Filinta, Diriliş gibi diziler . Mutlu ediyor bunlar, aslında hepimiz gelecek kuşakların birer kültür elçisi durumundayız.
Kültür defilesi ismini vermişiniz, Konya için de heyecan verici büyük bir proje .Hedefleriniz nelerdir?
“KONYA’DAN DÜNYAYA KÜLTÜR İHRAÇ EDECEĞİZ”
Yaptığımız, yapacağımız organizasyonlarda ve projelerde kültürümüzle ülkemizin tanıtımına katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Konyamız’da da gerçekleştireceğimiz projeyi 'Anadolu Selçuklu Kültür Defilesi' ismiyle yaparak, bu önemli şehrimizi ve kültürümüzü tüm dünyaya anlatmayı hedefliyoruz. Kültür defilesi Tasarımcı Zeynep Kartal’ın 25 Selçuklu motiflerinden oluşmuş kıyafetleri barındırıyor.
Moda denilince hep Avrupa aklımıza geliyor, bu kez tam tersine Avrupa’dan bir çok ünlü bu proje için Konya’dabuluşacak .Defile kavramına yeni bir bakış için organizasyonun önemi nedir?
“MODA KAVRAMINA ALTERNATİF “
“Defilemizde kadın yanında erkek tasarımlarına da yer vereceğiz. Yüzyıllar içerisinde toplumların gösterdiği değişimle anılar zamana yenilebilir. 21. yüzyılın hızı ve küresel dünya, kültürel öğelerimizle aramıza mesafe koysa da nostaljik hasretleri gidermenin yöntemlerini arıyoruz. Anadolu Selçuklu döneminin önemli hikayesinden yararlanılarak hazırlanacak koleksiyonumuz, güncelliği de içinde barındıracak. Günümüzün Avrupası tarafından şekillendirilen moda kavramına alternatif bir bakış açısı olması yönüyle Anadolu Selçuklu projesi. Yüzyıllar içerisinde toplumların gösterdiği değişim ile birlikte, anılar zamana yenilebilir. Küresel dünya, kültürel öğelerimizle aramıza mesafe koysa da, nostaljik hasretleri gidermenin yöntemlerini arıyoruz. Anadolu Selçuklu döneminin önemli hikayesinden yararlanılarak hazırlanacak olan koleksiyonumuzda, 21. Yüzyılın güncelliğini de içinde barındıracak. Günümüzün Avrupa tarafından şekillendirilen "moda" kavramına alternatif bir bakış açısı olması yönüyle Anadolu Selçuklu projesi güncel bir tasarım hareketi olacak.En büyük kısmı ise defilenin gelirinin yardıma muhtaç çocuklara aktarılacak olması .Bu defileyi Londra moda haftası kapsamında orada da yapacağız. Bir çok coğrafyada Selçuklu tanınmış olacak. Konya ile gönül bağımız var.30 parça kıyafeti en iyi şekilde sergilemek istiyoruz. Neden Londra’dan model getiriyoruz, dünyanın ilgisini çekmek için.”
Konya bir kültür şehir, yeterli desteği görüyor musunuz projeye, nasıl karşılandı bu organizasyon?
“KONYA BU PROJEYE DÖRT ELLE SARILMALI”
“Konya halkı Anadolu Selçuklu’ ya sahip çıkmıyor. Anadolu Selçuklu’yu nasıl anlatacağımızı çok düşündük. Bu zamana kadar böyle bir proje yapılmamış. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare hanım projemizi gördüler, beğendiler. Konya bürokrasisin bu projeye dört elle sarılmasını, heyecanlanmasını bekliyoruz. Selçuklu ismi hep tabelalarda kullanılmış, fakat kültürel anlamda bir eksik var. Defile deyince farklı algılanıyoruz. Yaptığımız iş kültürel bir sergi. Magazinsel bir iş değil kültürel bir sunum yapıyoruz. Hesap numaralı açtık yardıma muhtaç çocuklara da iyi gelecek bu proje.8 Nisan’da Konya Dedeman’da gerçekleştireceğimiz bu kültür defilesinde olmalı”.
MERVE ATEŞ / YENİ HABER