Anadolu Parsı, Toroslarda mı?
Nesli tehlike altında olan ve "Anadolu parsı" olarak da bilinen Anadolu leoparı, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından doğaya yerleştirilen fotokapanlarla yeniden görüntülendi.
Anadolu Parsı izleme çalışmaları Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yapılıyor. Bu kapsamda, izleme çalışmaları Manisa, Antalya, Konya, Burdur arasında devam ediyor
fsane Bütün Heybetiyle Bu Kadim Topraklarda Yeniden Görüntülendi✨
Anadolu Parsı, Panthera pardus
Bu kadim topraklar ilelebet onun yurdu olsun diye izlerini sürüyor, işaretlerini takip ediyor ve onu koruyoruz.
Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği IUCN verilerine göre hassas " En Tehlikede" kategorisinde yer alan ülkemiz yaban hayatının nadide türü Anadolu parsı, Genel Müdürlüğümüzce kurulan fotokapanlarla 25 Ağustos 2019 tarihinde ilk kez görüntülendi. 1974 yılından bu yana nesli tükendiği düşünülen Anadolu'nun bu en özel ve ender türünü araştırma, izleme ve koruma faaliyetleri Genel Müdürlüğümüzce titizlikle gerçekleştiriliyor.
Bütün leopar alt türleri arasında en büyük leopar alt türü olan Anadolu parsı, yalnızca biyoçeşitlilik açısından değil Anadolu’ nun tarih ve kültüründe de önemli bir değere sahip.
TÜBİTAK 1001 ARDEB tarafından desteklenen, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü işbirliğinde Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesince yürütülen “Pars (Panthera pardus)'ın Akdeniz ve Ege Bölgesindeki Yayılışının Araştırılması" Projesi kapsamında Bölge Müdürlüğümüze bağlı illerimizde arazi inceleme ve araştırma çalışmalarına başlanılmıştır.
Bölge Müdürlüğümüzce yapılan literatür taraması ve ön inceleme çalışmaları neticesinde; Anadolu Pars'ının potansiyel yayılış alanları tespit edilerek arazi çalışmalarına başlanılmıştır.
Proje Yürütücüsü Dr. Yasin ÜNAL başkanlığında yapılan bilgilendirme toplantısı sonucunda başlanılan araştırma çalışmalarına 6. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Antalya Şube Müdürlüğü'nde görevli Orman Mühendisi Hasan UYSAL, Bölge Müdürlüğümüz Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Hasan PAŞALI ve Bölge Müdürlüğümüzde oluşturulan yaban hayatı araştırma ekibinde görevli personel katılım sağlamışlardır.
Anadolu Pars'ının Akdeniz ve Ege Bölgesindeki Yayılışının Araştırılması Projesi kapsamında tespit edilen potansiyel alanlara fotokapan yerleştirerek türü izleme çalışmalarımız devam etmektedir.