Seyfullah Koyuncu
Seyfullah Koyuncu Aman şu Sille’den sabah da geçtim!

Aman şu Sille’den sabah da geçtim!

Sevgili okurlar, dün sabah güne çok güzel başladık.
 
Selçuklu Belediyesi’nin davetiyle, sabahın erken saatlerinde Konya’nın göz bebeği Tarihi Sille Mahallesi’nde bir araya geldik.
 
Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı’nın, Sille’de yürütülen “Kaya Islahı Projesi” hakkında yapacağı bilgilendirme için bölgedeki dağların zirvesine çıktık.
 
Temiz havanın ve güzel manzaranın da eşlik ettiği ziyarette, aslında hem Trekking yapmış olduk hem de işimizi hakkıyla yerine getirmenin çabasındaydık.
 
Sille ve Baraj Caddesi’nde afete maruz bölge olarak belirlenen alanda kaya düşme riskini önlemek amacıyla gerçekleştirilen ıslah çalışmalarını yerinde gördük.
 
Yapılmakta olan çalışmanın ne kadar hayati olduğuna bizzat şahitlik ettik.
 
Bölge, uzun yıllardır afete maruz alan olarak belirlenmiş vaziyetteydi.
 
Hemen Sille’nin üzerinde Baraj Caddesi’ndeki bölgede ve Sille’nin merkezindeki alanda kayalardan kaynaklı büyük bir risk mevcuttu.
 
Geçmiş yıllarda yapılan çalışmalarda bölgenin afete maruz alan olduğu tespit edilmiş ve o şekilde bırakılmış. Konunun üzerine de ciddi bir şekilde gidilmemiş.
 
2020 yılının ilk aylarında Baraj Caddesi’nde dağdan kopan bir kayanın Mehmet Özek’e ait olan kerpiç evi yıkması sonucu şükür ki ölen ya da yaralanan olmamış.
 
İşte bu olay milat olmuş.
 
Selçuklu Belediyesi, bu tür kötü hadiselerin bir daha yaşanmaması için kolları sıvamış, çalışmaları hızlandırmış.
 
Selçuklu Belediyesi aslında bu alan için uzun yıllardır farklı etütler, projeler ve raporlamalar yapmış. En son çalışmayı da 2019 yılında başlatmış. 2019 yılından itibaren de bütün bölgenin 3 boyutlu fotoğrafları çıkartılmış. Bütün kayalar tek tek tespit edilmiş, hepsi numaralandırılmış. Tehlike arz eden, zaman içinde düşme ihtimali olan kayalar tespit edilmiş.
 
5000 yıllık tarihi olan bir alanın bu haberlerle bir daha anılmaması için ciddi bir çalışma yürütmeye başlamış.
 
Afet önlemede Türkiye’de Sümela Manastırı’ndan sonraki en kapsamlı ikinci çalışma olan Sille Kaya Islahı çalışmaları ile Sille’nin hem güvenliğini artırmak hem de silüetini korumak adına işe koyulmuş.
 
AFAD, Koruma Kurulu, Büyükşehir Belediyesi ve KUDEP ile yapılan görüşmeler neticesinde de bir proje ortaya çıkmış.
 
Bu kadar meşakkatli bir sürecin ardından ise bundan çok daha zor bir süreç başlamış.
 
Her gün binlerce insanın ziyaret ettiği, ondan da ziyade insanların evlerinde sorunsuz hayatını devam ettirdiği Sille’de, çalışmalar günlük hayatın akışına da bir zarar vermiyor.
 
Bölgede çalışan bütün ekip, Sille’nin doğal güzelliğini ve silüetini bozmadan bunu başarmanın kolay olmadığının bilincinde.
 
O yüzden bir cerrah gibi pürdikkat yapıyorlar işlerini.
 
Başkan Pekyatırmacı ise gövdesini bu işin altına sokmuş, kayaları sırtlanmış, yakından takip ediyor.
 
Uğur İbrahim Altay’ın başlattığı dönüşümü, güzelleştirerek devam ettiriyor.
 
Sadece kayaları değil, Sille’nin tarih kokan sokaklarını da ıslah ediyor. Sille Müzesi civarında yapımı devam eden merdivenli sokaklar eminim ki çok beğenilecek.
 
Hem Konyalıların hem turistlerin hem de fotoğraf tutkunlarının uğrak noktalarından biri olacak. Daha da önemlisi, Sille‘nin tarihi ruhunu yeniden yaşatacak.
 
Sille’ye epeydir gitmiyordum.
 
En son yine Selçuklu Belediyesi tarafından Konya’ya kazandırılan Sille Seyir Tepesi’nin tanıtım toplantısına gitmiştim.
 
Özlemişim Sille’yi. Bir de bahar geldiğinde çok başka güzel oluyor.
 
Yolunuz mutlaka düşsün ki enfes bir kahvaltı yapın, özellikle peynirli tandır böreği yemeyi ihmal etmeyin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi