Altunapa Hanı: Tarihi Yapı Yeniden Gün Yüzüne Çıktı

Konya-Beyşehir yolunun 13. kilometresinde yer alan Altunapa Hanı, Altınapa Baraj Gölü sahasında bulunuyor. 1201-1202 yıllarında Sipehsâlâr Şemseddin Altunapa tarafından yaptırılan han, Anadolu’nun ilk hanları arasında yer alıyor.
Altunapa Hanı: Tarihi Yapı Yeniden Gün Yüzüne Çıktı

Altunapa Hanı’nın inşa edildiği tarih ve yaptıran kişi, yapıya ait bir vakfiyeden ortaya çıkıyor. Ancak han üzerinde herhangi bir kitabe bulunmuyor. Ayrıca Şemseddin Altunapa’nın, Argıthanı Kasabası’nda da bir han daha yaptırdığı belirtiliyor.

Dikdörtgen bir alan üzerine inşa edilen yapı, kesme taş, moloz taş ve devşirme malzemelerle klasik han plan şemasına göre yapılıyor. Hem kapalı avlulu bölüm hem de açık avlulu bölüm ölçü açısından birbirine denk. Doğu cephede bulunan giriş açıklığından açık avlulu bölüme geçiliyor. Giriş kapısı diğer hanlarda olduğu gibi dışarıya ve yukarıya taşıntı yapmıyor. Girişin hemen solundaki ikinci kata çıkışı sağlayan merdivenler, yapının mescidine ulaşmak için kullanılıyor.

Uzun bir süre sular altında kalan Altunapa Hanı, suların çekilmesiyle birlikte yeniden gün yüzüne çıkıyor. Ancak, yapının büyük bir bölümü yıkık durumda. İsmail Detsili, Şemseddin Altunapa’nın yaptırdığı ikinci hanın, Altınapa Barajı'nın 20-25 kilometre güneyinde, Antalya yolu üzerinde, Eyret Sefaköy’den gelen Arkık Çayı kıyısında yer aldığını ve şimdi eseri kalmayan Arkık Hanı olduğunu belirtiyor. Bu hanın ardından, Kilistra Karadiğin köyleri arasındaki Çileder Hanı ve Hatunsaray’daki Gömse Hanı'na giden ipek yolu güzergahında yer aldığına dikkat çekiyor.

 Editör