Albaraka “KOBİ’ler Küreselleşsin” diyor
Dün Albaraka Türk’ün Konya’da Dedeman Otel’de çok önemli bir etkinliği vardı. Seçkin bir topluluk ile önce çok şık bir kokteyle katıldık ve ardından da “KOBİ’lerle El Ele, Yerelden Küresele” etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen panele geçtik ve programı takip ettik.
Albaraka Genel Müdürü Fahrettin Yahşi burada önemli bir konuşma yaptı, bizlere Albaraka’yı anlattı.
Albaraka’nın önümüzdeki süreçte de çok önemli atılımlar içerisinde olacağını ifade etti.
Bu arada Fahrettin Yahşi Bey Ankara Siyasal Mezunuymuş. Gazetemizin Yazarı Prof Dr Önder Kutlu Hocamla da buradan iyi tanışıyorlarmış, biz de tanımış olduk.
Albaraka önümüzdeki süreçte Konya’da şube sayısını 10’a çıkaracakmış, tabi Ereğli’ye de bir şube açılacakmış, bunun da müjdesini vermiş olalım.
Albaraka Endonezya’dan, Malezya’ya, Irak’tan diğer körfez ülkelerine kadar güçlü bir ağ kurmuş durumda. Tabi Albaraka, bizler için de İslami Finans Sisteminin Türkiye’de ilk temsilcisi olduğu için ilk göz ağrımız. Faizsiz sistemi ülkemizde ilk uygulamaya koyan katılım bankası. Bunun için de Fahrettin Bey’i dinlemekten, tanımaktan ayrıca memnun olduğumuzu ifade etmek istiyorum, Albaraka Konya’nın idealinin sistemleşmesinin adıdır, bunu da ifade edelim.
Bu arada Albaraka Türk Konya’ya bölge müdürlüğünü de açmış, bu konuyu hiç gündemimize alamamıştık, böylece almış olalım…
Albaraka Türk Konya’ya ne kadar önem verdiğini böylece bu Bölge Müdürlüğü ile de göstermiş oluyor.
Bu arada panel öncesi MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr Lütfi Şimşek de bir konuşma yaptı. Lütfi Bey şehrimizin, Ülkemizin 2023 yılı için belirlediği 500 milyar dolarlık ihracat hedefine 15 Milyar dolarlık katkı yapacağına olan inancı dile getirdi ve “Bu hedef Konyalı sanayicilerimiz tarafından ortak akılla ve bir şehir tarafından ilk kez konulmuş bir hedeftir. Konya’nın son 10 yılda ihracatını 10 katın üzerinde arttırdığını düşünürsek, bu hedefin ulaşılamayacak bir hedef olmadığını daha net görme şansı elde ederiz.” Dedi.
Sayın Lütfi Şimşek’in konuşmasından, İstanbul Sanayi Odası tarafından Türkiye’nin en büyük 1000 Sanayi Kuruluşu sıralamasında yer alan Konyalı 25 firmanın 16’sının MÜSİAD üyesi olduğunu da öğrenmiş olduk.
MÜSİAD Konya Şubesi Konya’da etkin bir İşadamı kuruluşu olduğunu da bize böylece net bir şekilde göstermiş oldu.
Panelde ise özellikle Prof. Dr Kerem Alkin’i dinlemek gerekirdi, burada yapılan tüm konuşmaları elbette aktaramayacağım ama şu kadarını ifade edebilirim; Türkiye bütün küresel oyunlara rağmen istikrarlı yapısını muhafaza ediyor ve inşaAllah da edecek, gün büyüme günü, gün KOBİ’den küreselliğe geçme günüdür.
Albaraka Türk Bölge Müdürü Hüseyin Tekin Bey’le de konuşma olanağımız oldu. Zaten nezaketlerini, ilgilerini ifade etmeme gerek yok, inanın tam kendilerine yakışan şekliyle, harika bir ev sahipliği yaptılar.
Konya stratejilerini de konuştuk biraz. Yukarıda da ifade ettim, Albaraka Türk son yapacağı yatırımlarla Konya’daki en büyük katılım bankası haline geliyor.
İşadamı dostlarımızda bizim sohbetimize katıldı, şunu gördüm, Hüseyin Bey Albaraka’nın en iyi olması için her türlü çalışmayı yapıyor ve Konya’da en iyi kurumsal ve bireysel bankacılığı yapmanın gayreti içindeler.
Ben bir kamu bankasının da katılım bankacılığı izni aldığını ifade ettim, Hüseyin Tekin Bey, bundan memnun olduklarını ifade etti. Şu anda katılım bankalarının bankacılık sektöründe %6’lık bir büyüklüğü varmış. Tabi bunun büyümesi gerekiyor ve kamu bankalarının sektöre girmesi ile katılım bankacılığı da daha fazla büyücek ve sektörün içindeki herkese fayda sağlayacak.
Neticede anladığım kadarıyla katılım bankacılığı önümüzdeki süreçte ilk etapta %10 bandını aşacak ve önümüzdeki süreçte ise %20, %30 bandını aşmak için sistemli bir şekilde çalışmalar devam edecek. Burada sigortacılığa da Kuveyt Türk ile birlikte Albaraka’nın girmiş olması, sektördeki hareketliliği gösteriyor.
Selçuk Üniversitesinden çok değerli hocalarımız da vardı programda. Prof. Dr. İbrahim Arslan, Prof. Dr. Hasan Kürşat Güleş ve Prof Dr Önder Kutlu Hocamla sohbet ederken yanımıza Albaraka Türk Şube Müdürü Murat Küçükkara geldi.
Tabi yine gündemimiz bankacılık oldu, Murat Bey Selçuk Üniversitesi mezunuymuş, Hocalarımızla Selçuk Üniversitesinin yetiştirdiği bankacıları konuştuk.
İşadamı Nusret Argun’u da bu arada programda gördük, halini hatırını kısaca sorma imkânımız oldu, bu notumuzu da size aktarmış olalım.
Şunu da ifade edeyim, katılım bankaları gerçekten çok önemli, ülkemizde katılım bankacılığı sistemi tam olarak oturmuş durumda. Burada elbette başta Albaraka olmak üzere bankalarımızın yapması gereken yatırımlar var.
Özellikle internet bankacılığı konusunda ciddi bir ivme bekliyoruz kendilerinden.
Şu hakkı da teslim edelim, Albaraka Türk gibi bir katılım bankamızın böyle bir programı düzenlemesini de önemli buluyorum. Albaraka Konya’nın genel kimliği ile örtüşen bir sistemi uyguluyor, elbette doğal olarak Konya’da da kurumasal bankacılıkta da etkili olması gerekir. Bu etkinliği de bunun bir parçası olarak görüyoruz ve önemsiyoruz.
Umarım bu son olmaz, biz Albaraka’dan Konya’da daha fazla etkinlik bekliyoruz ve elbette bu etkinliklerin de gönül bağımız olduğunu düşündüğümüz diğer kurumlara da örnek olmasını temenni ediyoruz.
Albaraka, Türkiye’nin kesinlikle yeni vizyonu olabilir ve olmalıdır, bir taraftan kendi büyümeli, bir taraftan ise faizsiz sistemi ile işletmelerimizi büyütmelidir.
Kazancın ortak olduğu, paylaşıldığı, faizin kazanca hiçbir şekilde bulaşmadığı sistem bu toplumunda geleceği demektir.
Sömürmeyi değil, paylaşımı önceleyen, sistemini paylaşmak ve bereket üzerine kuran Albaraka Türk’ün işletmelerimize bir vizyon olmasını diliyoruz.
Meydanı boş bırakmayın, insanımızı kapitalizmin insafına bırakmayın, büyüyün, gelişin ve elbette ülkemizin, Konyamızın geleceğine katkı yapın.
Bu arada işletmecilerimize şu mesajı da aktaralım:
Evet, kıymetli KOBİ’ler artık sizin işletmeler de dünyaya yön vermelidir.
Her açıdan vites yükseltme zamanı…
Değerli işadamlarımız, size yakışan ortada olmak değil, dünyaya yön vermektir.
Ve gün yeniden büyüme günüdür…
Sistemle, çalışarak ve daha çok çalışarak…
Bereket ile…