AA muhabirinin koleksiyonu sergilenecek
Anadolu Ajansı muhabiri Hüseyin Kanber'in 15 yıl boyunca müzayedelere katılarak topladığı hisse senedi ve tahvillerden oluşan koleksiyonu sergilenecek.
Gazeteci Hüseyin Kanber'in 15 yıl boyunca müzayedelere katılarak topladığı hisse senedi ve tahvillerden oluşan koleksiyonu sergilenecek.
Anadolu Ajansı Antalya Bölge Müdürlüğünde görev yapan Hüseyin Kanber'in eski belge toplama merakı, büyük bir koleksiyona dönüştü. Kanber, koleksiyonunu sahafları gezerek, ulusal ve uluslararası müzayedelere katılarak satın aldığı belgelerden oluşturdu.
Tarihe ilgisi dolayısıyla gittiği her il ve ülkede antikacı, sahaf ve müzayede evlerini gezdiğini belirten Kanber, ilk olarak mesleğiyle ilgili Osmanlıca belgeleri topladığını söyledi.
Anadolu'nun hemen hemen tüm şehirlerinde çıkan Osmanlıca gazetelerin birer örneğinin yanı sıra Osmanlı İmparatorluğu'nun hakimiyetinde yaşamış ülkelerde yayınlanan Osmanlıca gazeteleri koleksiyonuna kattığını anlatan Kanber, daha sonra hisse senetleri ve tahvilleri biriktirmeye başladığını kaydetti.
Kanber, koleksiyonunda Osmanlı İmparatorluğu'nda kurulmuş ilk anonim şirket Şirket-i Hayriye'ye ait hisse senetleri, 1800'lü yıllarda başlayan borçlanmalarına ait tahvillerin yanı sıra Fransız, İngiliz ve Alman şirketlerine ait farklı alanlarda faaliyet gösteren firmaların hisse senetlerinin bulunduğunu dile getirerek, Cumhuriyetin ilk dönemlerinde kurulan şirketlere ait hisse senetlerinin de koleksiyonun nadide parçaları arasında yer aldığını belirtti.
Sergide, koleksiyondan seçilmiş 120 hisse senedi ve tahvilin yer alacağını bildiren Kanber, şöyle konuştu:
"Amacımız az sayıdaki insanın koleksiyonunda yer alan belgelerin herkes tarafından görülmesi. Bu tür belgeler, nitelikleri itibarıyla özel koleksiyon ve bilimsel çalışmaların dışında çok fazla bilinmiyor. Özellikle genç arkadaşlarımızın bu sergiyi görmelerini istiyorum. Burayı gezerken sıradan belgeleri izlemenin dışında toplumumuzun Osmanlı'dan Cumhuriyete, daha sonra günümüze nasıl bir ekonomik süreçten geçtiğimizin somut örneklerini görecekler."
"Sergiyi ecdadı hatırlamak" adına küçük bir damla olarak nitelendiren Kanber, Osmanlı İmparatorluğu'nu "hasta adam" ilan eden ülkelerin bu dönemde kurdukları şirketler aracılığıyla Anadolu'ya yatırım yapmalarının, bu ülkelerin bölgedeki siyaset anlayışlarının daha iyi anlaşılmaları açısından önemini vurguladı.
Kanber, serginin en önemli belgelerinin 1950'den sonraki yıllarda kurulan şirketlere ve devlet borçlanmalarına ait olduğuna da işaret ederek, Milli Türk Motor Şirketi'ne ait Necmettin Erbakan imzalı hisse senedinin yanı sıra, Kıbrıs Türk Barış Harekatı'na para toplamak amacıyla çıkartılan Deniz Baykal imzalı ve 1980 sonrası ülkedeki yatırım çalışmalarını başlatan Turgut Özal imzalı tahvillerin dikkat çeken belgeler arasında yer aldığını kaydetti.
Serginin Antalya Büyükşehir Belediyesinin ana sponsorluğunda 30 Ekim'de Fikret Otyam Sanat Galerisi'nde açılacağını bildiren Kanber, "Sergiyi açmak için ciddi bir çalışma gerçekleştirdik. Akdeniz Üniversitesinden hocalarımızla kamuoyunca bilinmeyen belgelerin çalışmaları yapıldı. 2. Abdülhamit'in çocukları ve torunları tarafından Amerika Birleşik Devletleri'nde kurulan bir şirkete ait hisse senedi, ilk kez burada sergilenecek" dedi.
Kanber, 9 Kasım'a kadar açık kalacak sergiye destek verenlere teşekkür etti.