5 yıllık doktora tecrübesi veren üniversite
“Bilgiyi ürüne dönüştüren üniversite” sloganıyla yola çıkan ve Türkiye’nin gıda ve tarım alanındaki ilk ihtisas üniversitesi olan Gıda ve Tarım Üniversitesi kapılarına öğrencilerine açtığı ilk senede elde ettiği yerleştirme puanlarıyla büyük bir başarıya imza attı.
Böyle bir üniversitenin Konya’da açılması yadırganmadığı gibi öğrencilerin de Konya Gıda ve Tarım Üniversitesine büyük bir ilgi göstermesi de aynı şekilde yadırganmamalı. Çünkü Konya, Türkiye’de tarımın merkezi aynı zamanda da başkenti…
Konya tarım ve yerleşmedeki ilhamını da 9 bin yıl öncesinden Çatalhöyük’ten alıyor. Bu açıdan baktığımızda Konya, Gıda ve Tarım Üniversitesi için en doğru adres. Konya’da böyle bir projenin de Anadolu Birlik Holding ve Konya Şeker olmadan hayata geçirilmesi düşünülemezdi. Nasıl Türkiye’de tarımın kalbi Konya ise Konya’da da tarımın kalbi Konya Şeker…
Tarım ve gıda aslında hayati önem taşıyan stratejik bir konular. Şöyle ki savunma yatırımları ülkeler için nasıl hayati önem taşıyorsa tarım ve gıda da ülkelerin gelecekleri için bir o kadar önem arz ediyor. Ülkeniz ne kadar güvenli olursa olsun eğer nesilleri sağlıklı besleyemezseniz bunun hiçbir önemi olmayacaktır.
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’nde bilginin para olduğu çitçiler tarafından algılanabilmesi ana hedef olmuş. Türkiye’de Avrupa Birliği ülkelerinin sayısından daha fazla Ziraat Fakültesi bulunuyor. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin kuruluş amacı da bu fakültelerinkinden çok farklı. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi teknoloji temelli ürün araştırma ve geliştirme merkezi olmak istiyor.
İlk defa bu sene öğrenci kayıtları alan üniversite bünyesine yerleşen tüm öğrencilerin başarı sıralamasında ilk 40 binde olması ve öğrencilerin neredeyse tamamına yakınının ilk 3 tercihlerinde yerleşmiş olması öğrencilerin bilinçli bir şekilde tercih yaptıklarını gösteriyor. Üniversite yönetimi de başta anlaşılır mıyız korkusu yaşarken asıl muhatapları yani öğrenciler tarafından anlaşılmış olmaları sebebiyle de büyük bir mutluluk yaşıyor olmalı…
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’nin belki de en büyük özelliği öğrencilerine yerinde staj imkânı sağlıyor olması. Üniversite yetkilileri öğrencilerine 5 yıllık doktoraya denk bir tecrübe sunarak saha elemanı yetiştirdiklerini söylüyorlar.
Özellikle gıda ve tarım alanında teorik derslerin ardından uygulama yapılabilen dünyada çok az üniversite var. Bisküvi, çikolata, gofret ve şeker fabrikaları, damla sulama, biyoetanol, patates gibi kuruluşların hepsinin bir arada bulunduğu şirket sayısı çok azdır. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi de bu anlamda çok büyük bir boşluğu kapatmış oluyor. Bunu semeresini önümüzdeki yıllarda almaya başlayacağız inşallah…