2016 önemli yatırımlar getirecek

Konya Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Gökhan Darılmaz ile Beyhekim macerasını, geride kalan 2015 yılını ve 2016 yılında planlanan sağlık yatırımları ile ilgili samimi ve keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

2016 önemli yatırımlar getirecek

Gökhan Darılmaz’ı tanıyabilir miyiz?

1969 Elazığ Alacakaya doğumluyum. 1993 Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. 1993 yılında ilk görev yerim Konya Hadim’di.  Hadim’de 3 yıl 3 ay çalıştıktan sonra Konya Merkez’de 18 nolu Sağlık Ocağı’nın kurucu başhekimi oldum. 2001 yılında Ankara Numune Hastanesi 1. Genel Cerrahi Kliniği’nde çalışmaya başladım. 2005 Yılında Cizre Devlet Hastanesi’nde göreve başladım. 7 ay sonra ikinci Hadim dönemi başladı. 2006 yılında Hadim’de hem Genel Cerrah olarak, hem de Başhekim olarak görev yaptım. 2009 yılında Konya’da Beyhekim’de kurucu Başhekim olarak göreve başladım. İyi bir ekiple 2012 yılına kadar burada başhekimlik yaptım. 2012 yılında 663 sayılı Kanun hükmünde Kararname ile Genel Sekreterlikler kurulunca aynı hastanede yönetici oldum.2014 yılında da Konya Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği görevine getirildim. İkisi erkek, biri kız üç çocuğum var. Koyu bir Konyasporlu, Galatasaraylı ve Elazığsporluyum. Biri doğduğumuz yerin, biri doyduğumuz yerin, bir de kalbimizde olan bir takım. Allah’tan ikisinin durumu iyi. Galatasaray da idare ediyor.

Kendinizi en başarılı kabul ettiğiniz çalışma yeri neresidir?

Beyhekim çalışma hayatım boyunca en başarılı olduğum yerlerden biri ama en başarılı olduğum yer ikinci Hadim dönemimdir. Hiçbir umudun olmadığı, buradan bir şey olmaz dendiği bir yerde başladık. Oradaki genç ekip çalışma zevkini, başarı zevkini hiç tatmamıştı. 2008 yılında Hadim’de bir göçük hadisesi oldu. O dönemde Sağlık alanında hiçbir eksiklik olmaması, İl Sağlık Müdürlüğü ile çok iyi bir koordinasyon sağlanması ile tanınmış olduk.

Beyhekim Devlet Hastanesi dönemi nasıl başladı?

Konya Merkez’e biraz uzak bir hastane yapılacağı zaman birkaç kişinin ismi geçiyordu. Bunlardan biri de bendim. Sonra sağ olsunlar bizde karar kıldılar. Önce git gör bak, sonra hayal kırıklığına uğrama dediler. Ben atanana kadar hiç gelmedim, görmedim. Bunu da bilerek yaptım. Bina bitmişti. Eğitim araştırma Hastanesi bünyesinde çalışıyordu. Günde 70-80 hastaya bakıyordu. Hatta orası ile çıkan ilk haber bu hastanede doktorlar sıra bekliyor şeklindeydi. Kuş uçmaz kervan geçmez bir yerdi. Ben buna bir de dolmuş da geçmez diyordum. Sadece günde 4 kez otobüs seferi vardı.

Beyhekim’deki başarı nasıl geldi?

O gün genç bir ekiple büyük bir özveri ile çalışıldı. Türkiye’de aynı prototipte 4 hastaneyi gezdim. Baktık ki bunlar yapılmış en güzel yerler. Gittik, gezdik, gördük, fotoğraflar çektik. Yaptıkları doğruları ve yanlışları değerlendirdik. Daha iyisini yapabileceğimizi düşündük. Bu dönemde ülkemizde iyiye yönelik ne yapılmışsa bunları hep araştırdık ve üzerine kendi becerilerimizi de ekledik. O dönem Beyhekim hastanesi diğer hastanelerden toparlanmış, bir şekilde gönderilmiş insanlardan oluşuyordu. Bunun için bir ispat gerekiyordu. Biz de bunu başarabileceğimizi biliyorduk. En iyi doktorlar, en iyi cihazlar bizde demedik ancak en iyi hizmet bizde dedik. Aradaki fark buydu. Cihaz her yerde aynı cihazdı. Doktorlar her yerde üç aşağı beş yukarı aynıydı. Personelin hizmet sunumu, hastalarla alakaları, benim neredeyse her hafta hastaları gezmem ve birebir dinlemem buradaki en önemli nokta oldu.  Sayısız örnekleri var ama hastanemize yatan bir teyzemiz, ortamı çok temiz, çok rahat bulunca ‘’Oğlum ben buranın parasını ödeyemem. Beni hastaneye getirin dedim, otele getirmişler.’’ Söylemi çok hoşuma gitmişti. Her geçen gün sayı katlandı ve günlük hasta sayımız oradan ayrıldığım dönemde 4 bin yüz hastaya ulaşmıştı. Bu gerçekten çok önemli bir rakam. Aylık cirosu da ben başlarken 150 bin TL idi, ben oradan ayrılırken 5 milyon TL’yi geçmişti.

20120320aw000459_03.jpg

2015 yılı faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?

2015 yılında da Ilgın Devlet Hastanesi, Karapınar Devlet Hastanesi, Çumra Devlet Hastanesi modern  ve yerlerine geçti. Bu yeni hastanelerimiz hem mimarileriyle hem de teknolojileriyle göz dolduruyor. Yaklaşık 4 yıl önce başlamasına rağmen yüzde 4 oranında tamamlanabilen Numune Hastanesi’nde ciddi çalışmalar oldu. İnşallah 29 Ekim gibi Numune Hastanemizi de açmış olacağız.

2015 yılında hastanelerimizin birçoğuna 4 Milyon TL genel bütçe ile ekstra bölümler açıp, ekstra cihazlar aldık. Eğitim ve Araştırma Hastanemize Hiperbarik oksijen Merkezi tedavisine başladı. Yine aynı hastanemiz çok modern bir konferans salonuna kavuştu. Kemoterapi ünitesi açıldı. Hasta bekleme alanları modernize edildi. Beyhekim Devlet Hastanemizde 3. Seviye yoğun bakım ünitesi açıldı. Akşehir, Beyşehir, Ereğli Devlet Hastanelerinde palyatif merkezler kuruldu. Yine Numune ve Eğitim Araştırma Hastanelerinde bu merkezler kuruldu. Numune Hastanemizde fizik tedavi bölümü yenilendi. Sarayönü, Karapınar ve Hadim Devlet Hastanesinde Diyaliz, Bozkır Devlet Hastanesi’ne yoğun bakım, Karapınar Devlet Hastanesi’nde yakıt dönüşümü, Beyşehir Devlet Hastanesi’nde Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi açılırken, yeni yapılacak hastanenin temeli atıldı.

Ereğli Devlet Hastanemizde Toplum Ruh Sağlığı Merkezi açıldı ve yeni hastanenin inşaatı hızla devam ediyor. Cihanbeyli’de Fizik Tedavi Ünitesi açıldı. Seydişehir’de ikinci hastanenin ek binasının yapımına devam ediliyor. Yunak’ta 63 yıl sonra bir ilçede ameliyatlar başladı. Çumra’da endoskopi ünitesi hizmete girdi. 2015 yılında çeşitli konferans ve sempozyumlarla hem Konya gündemini, hem de Konya’daki sağlık yatırımlarını masaya yatırma fırsatımız oldu. Bizzat ben 18 merkezde motivasyon üzerine sempozyumlara katıldım ve 2500 personelle yüz yüze konuşma fırsatım oldu.

Bizim 2015’teki hedefimiz personelimizin araç ve cihaz sıkıntısının kalmamasıydı. Hamd olsun ki bunu da başardık. Hiçbir ilçemizde bir tıbbi cihaz ve malzeme eksikliği sebebiyle herhangi bir işin aksaması söz konusu olmaktan çıktı.

6-008.jpg

Konya’nın yüzölçümü çok geniş. Size bağlı hastanelerin hepsine gidip yerinde incelemeler yapma şansını nasıl bulabiliyorsunuz?

Konya, Türkiye genelinde bulunan 89 Genel Sekterlik içinde en büyük yüz ölçümüne sahip olanı. Mali açıdan 12-13. Sıralarda bulunuyor. Bir uçtan bir ucu 350 kilometre. 23 hastane, 3 Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, 20 de Devlet Hastanesi bize bağlı. Coğrafi açıdan bazı zorluklar olsa da bir plan ve program dahilinde çalışıyoruz. Mesai saati gözetmiyoruz. Zaten benim en mutlu olduğum anlar, mesai saatinin 12 saatten fazla olduğu zamanlardır. Ülkemizin ve dünyanın günümüzdeki durumu göz önüne alındığında hepimizin daha fazla çalışması lazım.

gokhan-darilmaz--(6).jpg

2016 yılı hedefleriniz nelerdir?

Konya’ya 2016 yılında öncelikle bir İnme Merkezi açmak istiyoruz. Özellikle felç diye bilinen hastalıkların geliştiğinde, herhangi bir beyinde zarar vermeden ilk andaki müdahaleden rehabilitasyon aşamasına kadar multidisipliner bir yaklaşımla tedavi edileceği bir merkez kazandırmak istiyoruz. TSK bu konuda çok tecrübeli. Bu konudaki merkezleri araştırıyoruz. İnşallah Eğitim ve Araştırma Hastanemizin bünyesinde böyle bir merkezi açmak istiyoruz.  Konya için bu konu çok elzem bir husus. Konya’nın merkez ve ilçelerinde Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinde bir eksiklik var.   Eğitim Araştırma ve Numune Hastaneleri bünyesinde birer merkezimiz var ancak bunlar yetersiz. Konya da bir hastanede daha açmak istiyoruz. Ilgın’da kaplıca suyundan da faydalanarak bir hidroterapi merkezi açmak istiyoruz.  2016 yılında Hadim ve Ereğli Devlet Hastanelerimiz inşallah bitmiş olacak.  Bu yıl Evde Sağlık Hizmetlerine biraz daha fazla önem vereceğiz. Şu anda evde sağlık kalibrasyon hizmeti veren tek Genel Sekreterliğiz. Bu uygulamayı daha da modernize etmek istiyoruz. 

 

Planlanan eğitim günleri hakkında bilgi verir misiniz?

Bu sene Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu hanımefendinin verdiği ilhamla, Eğitim ve Araştırma Hastanemizin bünyesinde halkımızın çeşitli konularda özellikle spesifik hastalıklarda (diyabet, şeker, tansiyon vb.) ‘’doktorumuzla buluşuyoruz’’ şeklinde eğitim günleri oluşturmak istiyoruz. Böylece Genel Sekreterliğimiz de halk sağlığına kısmi bir destek vermiş olacak. Bu projeyi çok önemsiyoruz.

20_full.jpg

Şehir Hastanesinde son durum nedir?

Konya şehir Hastanesinin yer terslimi yapıldı. Geçtiğimiz günlerde de mali konulardaki problemleri çözüldü. Bundan sonra da bu projenin çok hızlanacağını ve kısa sürede tamamlanacağını düşünüyorum.

Genel Sekreterliklerin açılması faydalı oldu mu?

2012 yılında 663 sayılı KHK ile Genel Sekreterlikler kuruldu. Bundan sonra merkezde Sağlık Müdürlükleri denetim, ruhsatlandırma, temsil ve 112 hizmetlerini gerçekleştiriyor. Halk sağlığı Aile hekimliği hizmetlerini sağlıyor. Genel Sekreterlikler de 23 hastanenin koordinasyonunu sağlıyor. Bu sitemin bazı aksaklıkları olsa da şu anda daha aktif ve daha hızlı müdahale imkanı, daha hızlı müdahale edebilme şansı, ve hastanelerin daha hızlı modernize edilmesi sağlandı.

gokhan-darilmaz--(4).jpg

Konya’da Sağlık Turizmi ne durumda?

Sağlık Turizmi ile ilgili gerçekten güzel çalışmalarımız var. Şeb-i Arus törenlerinde bir stant da açtık. Ciddi de bir katılım oldu. Sayın Başbakanımız da ziyaret etti. 3 dilde çevirilerle hastanemizi tanıtan bir cd oluşturduk. Konya Sağlık turizmi için yatırım yapılan iller arasında üst sıralarda gelmiyor. İstanbul, Ankara ve Antalya gibi iller ön plana çıkıyor. Konya 2. Bölge iller arasında yer alıyor. Biz de özellikle Mevlana Haftasını düşünerek turistlere buradaki sağlık hizmetlerini anlatmaya çalışıyoruz. Bununla ilgili acentelerle de koordineli bir şekilde çalışıyoruz. 2016 yılında inşallah bunu daha güçlü bir şekilde devam ettirmek istiyoruz.

1367261-29339172-1600-900-001-001.jpg

Spora olan ilginizi biliyoruz. Konyaspor’un performansını nasıl değerlendirirsiniz?

Kendimde spor yazarlığı demeyelim de sporu yazmaya çalışıyorum.  Konyaspor açısından ilk yarı oldukça iyi geçti ancak ikinci yarı çok dikkat etmeliyiz. Konyaspor kendi sahasında ve dış sahada iki farklı profil sergiliyor. Kendi sahasında etkili ancak dış sahada etkisiz kalıyor. İkinci yarıda kendi sahamızda daha fazla şampiyonluk mücadelesi veren takımlarla, sahamızda ise küme düşmeme mücadelesi veren ekiplerle oynayacağımızı göz önünde bulundurursak, ikinci yarı çok çetin geçecek. İlk iki haftada alınacak en az 4 puan bizi çok rahatlatabilir.  İkinci yarıda alt taraftaki takımlar o bölgeden kurtulabilmek için çok daha fazla mücadele edecekler. Üst sıralarda yarış kopar gibi oldu. Ligde gruplaşmalar oluştu. Bizim de o ilk bölümden kopmamamız için ikinci yarının ilk haftalarını çok iyi değerlendirmemiz lazım. Ben şahsen transfere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Özellikle geriye düştükten sonraki kırılgan yapımızı kurtaracak dirençli bir orta sahaya ihtiyacımız var.

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ