Zorunlu eğitim kaldırılmalı!

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, liselerde sınıf tekrarının yeniden hayata geçirileceğini ve açık öğretim eğitimlerine de düzenleme getirileceğini açıkladı. Liselerde sınıfta kalma uygulamasının ancak zorunlu eğitimin kaldırılmasıyla başarılı olacağını ifade eden Memur-Sen Konya İl Başkanı Nazif Karlıer, “Sınıfta kalma şartı tekrar gelebilir ama zorunlu lise eğitimi kaldırılmadığı taktirde bu uygulama sorunlara yol açar” dedi.

Zorunlu eğitim kaldırılmalı!

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, liselerde sınıf tekrarını yeniden hayata geçireceklerini, devamsızlık affını da kaldıracaklarını söyledi. Öğrencilerin devamsızlık durumlarına da değinen Bakan Tekin, "Aynı şekilde devamsızlıkla ilgili ben buradan bir kez daha söyleyeyim, bu konuda önümüzdeki eğitim öğretim yılı sonunda çocuklarımız af ya da benzeri beklenti içinde olmasınlar. Devamsızlık ve sınıf tekrarı konusunda çok ciddiyiz. Şimdiden arkadaşlarımızı uyarmış olalım, sonra bir problemle karşılaşmamak adına" dedi. Açık öğretim konusuna da değinen Tekin, “Açık liseye kaymalarla ilgili de bir dizi tedbiri önümüzdeki günlerde mevzuat değişiklikleriyle almış olacağız.” İfadelerine yer verdi. Memur-Sen Konya İl Başkanı Nazif Karlıer ise, konu hakkında gazetemize özel değerlendirmelerde bulundu.

nazif-karlier.jpg

‘LİSELERDE ZORUNLULUK KALDIRILMALI’

Lise eğitiminin zorunlu halden çıkarılması gerektiğinin altını çizen Karlıer, “Liselerde sınıf tekrarı uygulamasının geri geleceği açıklandı. Fakat liselerde sınıf tekrarının uygulanabilmesi için, okuma zorunluluğunun kaldırılması gerekiyor. Sınıfta kalma şartı tekrar gelebilir ama zorunlu eğitim kaldırılmadığı taktirde bu uygulama yapılamaz. Lise öğretimini zorunlu olmaktan çıkarmalıyız. Sadece isteyenler gitmeli. Hala zorunlu eğitime devam edilecekse, bu kural uygun olmaz. Eğitim kalitesinin arttırılması için bunun doğru bir planlamayla yapılması gerekiyor.” diye aktardı.

sinifta-kalma-3.jpg

‘AÇIK ÖĞRETİM KISITLANMAMALI’

Açık öğretimden lise okunmasının kısıtlanmaması gerektiğini vurgulayan Karlıer, “Açık liselere kısıtlamama gelmemeli. Çünkü okumak istemeyenler örneğin sanayiye gidiyor ve istihdama katkı sağlıyor. Kendi istedikleri alana yöneliyor. Bunun yanında açık öğretimden, eğitime de devam edebiliyorlar. Eğer bu zorlaştırılırsa, okumak istemeyen çocuklar okulda sınıf tekrarına kalabilir. Fazla tekrara kalınca belki de okuldan uzaklaştırılacaklar. Çünkü zorunlu eğitimde bir şekilde okulu tamamlayıp, diplomayı almak gerekiyor. Açık liselerin önüne geçildiği zaman, dershanelerin önü açılmış olur. İstedikleri üniversiteleri kazanabilmek için böyle bir yola da başvurmayı düşünebilirler.” ifadelerine yer verdi.

sinifta-kalma-6-001.jpg

‘EĞİTİM KARARLARINDA DİKKATLİ OLUNMALI’

Eğitimde verilecek kararların önemli olduğunu ve dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Karlıer, “Eğitim konusunda herhangi bir karar verileceğinde çok dikkatli olunmalı. Çocuklarımıza fayda getirebilecek unsurları düşünmemiz gerekiyor. Zorunluluk devam ederken, sınıfta kalma uygulaması tekrar gelirse, disiplin suçlarının artacağına kanaatim var. Çünkü okumak istemeyenlerle, okumak isteyenler aynı ortamda tutuluyor. Bir uyumsuzluk ortaya çıkıyor. Bu da eğitim hayatına büyük zararlar verebiliyor.” şekline konuştu.

sinifta-kalma-2.jpg

‘ZORLA OKULA GELEN ÖĞRENCİLER DÜZENİ ETKİLİYOR’

Zorunlulukla okula gelmek isteyen öğrencilerin okul düzenini ve disiplini etkilediğini ifade eden Karlıer, “Eğitim zorunluluğundan dolayı okula gelen çocuklar, eğitim düzenini de etkilemiş oluyor. Disiplin açısından sorun çıkabiliyor. İdarecilerimiz de bu konuda sıkıntıdalar. Çünkü okumak istemeyen öğrenciler, zorunluluktan dolayı okula geliyorlar. Bunun en doğru yolu, akademi okumak isteyen öğrencilerin okuyup, istemeyen öğrencilerin ise açık liseye geçiş yaparak, istediği alana yönlenmesidir. Bunun dışında lise 3 ve 4’üncü sınıflarda evde üniversite sınavına çalışmak isteyen öğrenciler de oluyor. Öğrencilerimizin nerede eğitim almak istediklerine biz karar veremeyiz. Bu nedenle istemeyen okula gitmemeli. Açık öğretim bu noktada büyük fırsat.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Muhabir