Zengin Sahabiler
HEM ‘NE VAR CANIM MÜSLÜMANLARIN DA ZENGİN OLMAYA’ DİYENLERİN HEM DE DİNDARIN PARAYLA, PULLA İŞİ OLMAYACAĞINI DÜŞÜNENLERİN DİKKATLE OKUMASI GEREKEN BİR KİTAP ZENGİN SAHABİLER.
Son dönemde özellikle antikapitalist Müslümanların en sık itiraz noktalarından biri dindarların ‘zenginleşmesi’ ve bunu gösterişçi bir biçimde ortaya sermeleri. Dindarların tüketim toplumuna hızla eklemlenip, ‘israf’ bilincini yok sayarak ‘pahalı’ bir hayat yaşamayı sınıf atlamanın bir şartı gibi görmeleri eleştiriyi fazlasıyla hakkediyor. Ancak eleştiri yaparken kullanılan dil ve argümanlar da önemli. Zira antikapitalist bir jargon yaşamına pek yansımasa da dünya görüşü olarak dini referans alanlar için çok bir şey ifade etmez. Buna karşılık dini kaynaklar ve İslam tarihinden verilecek örnekler bir anda büyük bir aydınlanma yaşatmasa da zaman içinde bir farkındalık yaratmaya vesile olabilir. Bu uzun girizgahın sebebi Prof. Dr. Ali Seyyar’ın kaleme aldığı Sahabenin Varlıkla İmtihanı Zengin Sahabiler adlı çalışma. Hem ‘ne var canım Müslümanların da zengin olmaya, jipe binmeye hakkı yok mu’ diyenlerin hem de dindarım diyenin parayla, pulla işi olmayacağını düşünenlerin dikkatle okuması gereken bir kitap Zengin Sahabiler. Zira, Müslümanların neden zengin olmaları gerektiğine dikkat çekerken, zenginliğin nasıl bir imtihan olduğu da vurgulanıyor.
Birçoğu yoksulluğu ve açlığı tatmış olmakla beraber Allah’ın lütfuyla zamanla varlıklı hale gelmiş olan zengin sahabilerin günümüze ışık tutacak sosyal ve manevi hayatlarını ortaya koyan kitapta Hz. Peygamberin sahabilerine sık sık zenginliğin fakirlikten daha büyük bir manevi risk olacağını hatırlattığı da belirtiliyor.
Kitapta paylaşılan şu ikazın da özellikle bu günlerde sıkça hatırlanması gerekiyor: Hz. Peygamber Mescid-i Nebevi’de Uhud Savaşı’nda şehit düşen sahabilere dua ettikten sonra şöyle diyor, “Şunu da bilin ki; ben artık Allah’a şirk koşacağınızdan korkmuyorum. Fakat dünya için birbirinizle yarışıp düşmanlık edeceğinizden endişe ediyorum.”
Kitapta sıralanan helal yoldan mal elde etmeleri, cömertlikte ve infakta öncü olmaları, mallarını emanet şuuruyla hak yolunda sarf etmeleri, zenginlikleri kanaatkar ve ihlaslı olmalarına engel olmaması, hayra ve iyiliğe doymamaları zengin sahabilerin ortak sosyal özellikleri de altı çizilerek okunması ve hatırlanması gereken başlıklar.
Zengin Sahabiler:
Prof. Dr. Ali Seyyar
Nesil Yayınları