Zemheri girdi, kar yok! Konya hasret kaldı

Konya, bu yıl beyaz berekete hasret kaldı. Kara kış anlamına gelen ‘zemheri ayının’ 5 gün önce başladığı Konya’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları tedirgin ediyor.

Zemheri girdi, kar yok! Konya hasret kaldı

“Kışları sert geçer” denilen Konya'da, hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Bu yıl şehir merkezine beklenen kar yağışı bir türlü düşmedi. Her geçen yıl kuraklığın kendini daha da derinden hissettirdiği Konya’da beyaz bereket dört gözle bekleniyor. Kar yağışının ötesinde sıcaklıkların normalin üstünde olması da özellikle çiftçileri endişelendirdi. 1 haftalık hava durumu verilerine göre Konya'da kar yağışı beklenmiyor.

kar.jpg

KARA KIŞ: ZEMHERİ NE ZAMAN BAŞLADI

22 Aralık ile 30 Ocak arasındaki 40 günlük dönem zemheri ayı olarak kabul edilir. Zemheri, TDK bilgilerine göre kara kış anlamı taşıyor. Tarihte, 1330 yılındaki bazı kaynaklarda rastlanan zemheri sözcüğü, 'Zamharir' sözcüğünden türemiş. Zemheri, 22 Aralık tarihinde çıkmakta olan ve yaklaşık 40 gün süren soğuk günleri ifade ediyor. Zemherinin bir adı da erbaindir (karakış). Erbain Arapça 40 sayısı, anlamına gelir ve zemheri esasta 40 gündür. Fakat bazı yörelerde 45 gün olarak kabul edilir. Kışın en sert geçtiği zemheri 40 günlük bir dönemi kapsar. Zemherinin en belirgin özelliği; bir kısmı sonbahara bir kısmı ise kışa benzediği için sıcaklık dalgalanmasının fazla olmasıdır. Halk takvimine (yani gün dönemlerinin mevsimlerin başlangıç ve bitiş tarihleri olarak alınması) göre 22 Aralık - 21 Mart tarihleri arası kış mevsimidir ve bu 90 günün 21 aralık - 31 ocak arasındaki 40 güne zemheri, ya da erbain denir. 1 Şubat ile 21 -Mart arasına ise hamsin denir.

kar-2.jpg

 Editör