Zehirleyen afet dört bir yanı sardı! Konya'daki gençleri de ele aldı
Sigara bağımlılığını bir afet olarak değerlendiren Başkan Kadir Dikici, “Ülkemizde bir felaket, bir afet yaşanıyor. Geleceğimizi zehirliyoruz” dedi. Başkan Dikici, bağımlılığa karşı acil önlem alınması gerektiğini ifade etti.
Sigara bağımlılık yaşı her geçen gün düşüyor. 18 yaşından küçük 2 buçuk milyon kişinin sigara bağımlısı olduğunu ifade eden Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Konya Şube Başkanı Kadir Dikici, bu alanda bir an önce önlem alınması gerektiğini vurguladı. Konya’da da sigara kullanımının oldukça yaygın olduğunu aktaran Dikici, geleceğimizin zehirlendiğini belirtti.
‘GELECEĞİMİZİ ZEHİRLİYORUZ’
18 yaşından küçüklere sigara satan işletmelere cezai işlem uygulanması gerektiğini aktaran Dikici, “Türkiye’de 18 yaşın altında 2 buçuk milyon çocuğun sigara kullandığı tespit edilmiş. Bu ülkemizin bir ayıbı. 18 yaşından küçüklere sigara satmanın yasak olduğunu bile bile sigara satan işletmelere mutlaka ceza uygulanmalı. Kanunla, yasayla hapis cezasına varana kadar cezalar verilmeli. Bunun kesinlikle önlemi alınmalı. İnsanlık dışıdır. Geleceğimizi zehirliyoruz.” diye aktardı.
‘SİGARASIZ KONYA İÇİN DÜĞMEYE BASILMLA’
Sağlıklı nesiller ve sigarasız bir Konya için çalışmalar yapılması gerektiğini ifade eden Dikici, “Türkiye geneli ortalaması gibi Konya’da da sigara kullanımı oldukça yaygın. Şehrimizin ileri gelenleri sigara bağımlılığıyla alakalı konuları ele alıp gençlerimize dokunması lazım. Çünkü bizim belediye başkanımız gençler tarafından sevilen biri. Toplumumuzun valimize karşı da bir sempatisi var. Kendisi de sigara kullanmıyor. Gençler üzerinde bir etkileri var. Bu etkilerini kullanmalarını istiyoruz. Daha sağlıklı nesiller ve sigarasız bir Konya için düğmeye basmalılar.” şeklinde konuştu.
‘PUF YÜZ KAT DAHA ZARARLI’
Elektronik sigaranın çok büyük bir zararı olduğunu vurgulayan Dikici, “Sigara ile elektronik sigara arasında büyük bir fark var. Nikotin direk olarak damarlara enjekte olduğu için kalp krizi ve damar tıkanıklığında doğrudan yol açıyor. Çok daha etkili. Normal sigaradan yüz katı daha zararlıdır. Toplumdaki ani kalp krizlerinin sebebi puf diye de adlandırılan elektronik sigaradır. Dünyanın birçok ülkesinde yasak olmasına rağmen Türkiye’de hala satışı yapılıyor. Yetkililerin bu konuda çalışma yapması gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.
‘BU BİR FELAKET, AFET!’
Sigara bağımlılığının büyük bir felaket olduğunu dile getiren Dikici, “Sigara konusunu AFAD İl Müdürlüğümüz gündemine almalı. Çünkü ülkemizde bir felaket, bir afet yaşanıyor. Depremlerde, yangınlarda, trafik kazalarında, cinayetlerde, kaybettiğimiz insan sayısına baktığımız zaman sigara kaynaklı hastalıklardan ölen insanlara göre gerçekten afetlik bir konu. Sigara artık bir afet olarak değerlendirilmeli.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
