Yüzyılın kupasını tasarlamak
41 yıl evvel bir kupa tasarladı, futbolun en görkemli sahnesine ismini yazdı... Dünya Kupası'nın muhteşem görüntüsünün arasında, İtalyan heykeltıraş Silvio Gazzaniga'nın parmak izleri yatıyor.
Dünya futbolunun en büyük kupası, ihtişamına yaraşır bir tasarım arıyordu.
1970 yılına dek kullanılan kupa, taşıması oldukça kolay ancak bugünlerde şahsi ödüller için kullanılabilecek boyut ve forma sahipti.
Bir yıl sonra FIFA, tarihe geçecek arayışa başladı.
İtalyan tasarımcı Silvio Gazzaniga, o günlerde Bertoni fabrikasında çalışıyordu.
Bertoni, Milan kulübüne has kupa ve madalyaları üretiyor, gelecek muhtemel başarılar için tasarılar hazırlıyor ve kulübün beğenisine sunuyordu.
FIFA, 1930-1970 yılları arasında “Jules Rimet Kupası” olarak anılan ve dünyanın en iyi ülkelerinin yarıştığı organizasyonu “FIFA Dünya Kupası”na çevirecek yeni formata görkem katması adına Bertoni de dahil olmak üzere pek çok fabrikaya çağrıda bulundu.
7 ülkeden toplam 53 tasarımın katıldığı oylamaya Gazzaniga da dahil olacaktı.
Bir prototip hazırladı.Oluşturduğu ürün, Dünya Kupası’nı simgelemesi adına yerküreyi andırmalı, “güç” ve “insan eli” figürlerini barındırmalı ve futbol topunu andırmalıydı. Klasik bir kupa hazırlamak istemiyordu.
Önce tasarı gönderildi. Akabinde FIFA, ürünün kendisini incelemek istedi.
Üzerinde kıta figürleri olan bu fikir, kuruluşun büyük beğenisini toplamıştı.
Boya, mermer tozu ve zamk ile yapılan ve mermerin pahalı olduğu bölgelerde kullanılarak ortaya çıkan yeni bir İtalyan tekniğiyle hazırlanmış bu heykel, futbol tarihine geçecekti.
Ortaya, günümüzde de kullanılan o destansı Dünya Kupası figürü çıktı.
Bu efsanevi kupa, “FIFA Dünya Kupası” adıyla düzenlenen 1974’teki turnuvadan bu yana pek çok büyük kaptan tarafından kaldırıldı.
Beckenbauer’le başlayan serüven Passarella, Zoff, Maradona, Matthaus, Dunga, Deschamps, Cafu, Cannavaro, Casillas, Lahm ve son olarak Lloris ile devam etti.
Pek çok futbol efsanesi, halen kullanılan bu tasarımın tam olarak Dünya Kupası’nın büyüklüğünü ve ihtişamını hissettirdiğine inanıyor.
Gazzaniga, oluşturduğu eseri şu sözlerle tanımlıyor:
“Eğer benden bu kupayı yeniden tasarlamamı isteselerdi, orijinaline göre hiçbir değişiklik yapmazdım. Değişen moda dünyasında bu kupa hala ayaktaysa, hala kullanılıyorsa, güzel semboller ve evrensellikten ilham alışının kanıtıdır.”
Dünya Kupası’nı bugünlerde hala Bertoni şirketi üretiyor.
Trtspor