Yumurtada fiyat artışı beklenmiyor
Yaşanan depremlerden dolayı Konyalı üreticiler bir araya gelerek maliyet fiyatından yumurta satışını gerçekleştirdiler. Ellerinden gelen yardımları yapmaya çalıştıklarını belirten üreticiler, Ramazan ayında da yumurtada herhangi bir fiyat artışı beklemediklerini söylediler.
Gerçekleşen depremlerde birçok üreticinin hayvanı telef oldu. Bu durumda milletin yanında olmak isteyen Konyalı yumurta üreticileri kar elde etmeden yumurta satışını gerçekleştirdiler. Yumurta fiyatında herhangi bir yükseliş yaşamamak için gayret ettikleri bilgisini veren üretici, şu bilgilere yer verdi; “Deprem döneminde birçok hayvan telef oldu. Üreticiler mağdur oldu. Bu yüzden deprem döneminde 2-2,50 lira olan yumurtayı biz Konyalı üreticiler olarak, 27 üreticimizle birleşerek fiyatı 1,80 kuruş olarak tutmaya çalıştık. Ki bu maliyet fiyatıydı. Devletimiz bu üreticilerimize destek sağlayacaktır ama ne kadar yeterli olacağını bilmiyoruz. Biz de bu konuda elimizden gelen yardımı yaptık. Mümkün olduğunca iyi şekilde bu dönemi atlatmaya çalışıyoruz. Yumurtada şu anda bir artış beklenmiyor.”
‘FİYAT ARTIŞINI YAPTIRMAMAYA ÇALIŞIYORUZ’
Mevcut yumurta fiyatını korumaya çalıştıklarını vurgulayan üretici, “Konya üreticileri olarak elimizden geldiğince yumurtada fiyat artışını yaptırmamaya çalışacağız. Ramazan’da da bizim yumurtaya artış yapma gibi bir isteğimiz olmuyor. Zaten yumurtanın bireysel tüketiminin yanında sanayi tüketimiz çok fazla, Yumurta sahurda tüketilse de bunun yanına yemek fabrikaları belirli bir süre kenarda kalıyor. Pastanecilerde, sanayicilerde haliyle tüketim de düşüyor. Ama bu bir şekilde dengeleniyor. Herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. Fiyatın ne çok yükseleceğini, ne de düşeceğini tahmine etmiyoruz.” ifadelerine yer verdi.
‘GECE GÜNDÜZ NÖBETTELER’
Kümes hayvanlarını kuş gribinden korumak için her an teyakkuzda olduklarını söyleyen üretici, “Yumurta üretiminde şu anda düşüş var. Birkaç bölgede de kuş gribiyle ilgili vakalar oldu. Onların bastırılması için hayvanlar karantinaya alındı. Konya’da şu an böyle bir durum görülmedi. Üreticiler kümeslerinin başında gece, gündüz nöbet tutuyor. İçeriden, dışarıdan, taşıyıcılardan gelen, gidenlere çok dikkat ediliyor. Burası da zaten göçmen kuşlarının hatlarının dışında kalıyor. Ama kuş gribi olan bölgelerden buraya bulaşmaması için dikkat ediliyor. Konya üretici bu konuda teyakkuzda. Hava sıcaklıkları zaten 25 derecelere çıkınca kendiliğinden ölür.” şeklinde konuştu.
‘ÜRETİM AZALDI’
Yumurta üretiminin ve üretici sayısının azaldığının altını çizen üretici, “Yumurta üretimi azaldı. Birçok yumurta üretici arkadaşımız maalesef battı. Şu anda da az sayıda bir üretici kaldı. Yumurtanın sürdürülebilir olması için bu üreticilerimizi ayakta tutmamız gerekiyor. Girdiler, maliyetler var. Yumurta insanların olmazsa olmazıdır. Müthiş bir protein kaynağıdır. Sağlıklı bir nesil yetiştirebilmek için etimizin, sütümüzün, yumurtamızın olması lazım. Bunlar temel gıdalardır. Bu yüzden yumurta üreticilerimizin yanında olmamız gerekiyor.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.