Yeşil hat Konya’da çizilecek

Türkiye’nin yeşil kalkınma sürecinde iklim değişikliği odaklı çalışmalar yürütecek enstitünün tanıtım ve iş birliği protokolünde imzalar atıldı. İmza töreninde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Konyamız, göllerini ve suyunu tamamen kaybetme riskiyle karşı karşıya. Bu anlamda enstitümüzün Konyamızda kuruluyor olması çok anlamlı, çok değerli, çok kıymetli bir adım olmuştur" dedi.

Yeşil hat Konya’da çizilecek

İklim değişikliği ve araştırmalarıyla ilgili bilimsel çalışmalar Konya’da kurulan araştırma enstitüsü ile sağlanacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Temiz Enerji İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü imza törenine katıldı. Selçuklu Kongre Merkezinde düzenlenen imza törenine; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, İklim Değişikliği Başkanı Orhan Solak, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Konya Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, MHP İl Başkanı Remzi Karaarslan ve davetliler katıldı.

yesil-donusum-6.jpg

KONYA İKLİM ÇALIŞMALARINDA ÖNEMLİ MERKEZ OLACAK

İklim Değişikliği Başkanı Orhan Solak, iklim değişikliğindeki çalışmaların önemine değinerek, “İklim sorunu dünya krizi haline gelmiştir. Dünya sıcaklık ortalaması her geçen gün artıyor. Paris anlaşması kapsamında küresel sıcaklık artışının 1,5 derece ile sınırlandırılması için sera gazı salımının yüzde 45 azaltılması ve 2050 yılında 0 emisyon hedefine ulaşılması bekleniyor. Bizde ülke olarak 2053 hedeflerinde yeşil dönüşümü başlatmış olduk. Bu kapsamda yeşil dönüşümün sağlayacağı küresel alanda katma değeri 2030 yılında 26 trilyon dolara ulaşılacağı ön görülüyor. Yeşil dönüşüm sürecinde amacımız Türkiye’nin mücadelesini güçlendirmektir” dedi.

yesil-donusum-2.jpg

Törende konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, dünyanın küresel iklim sorunuyla karşı karşıya olduğunu ve bu alanda da Türkiye’de çalışmaların önceden başladığını belirtti. Konya’ya kurulacak TÜBİTAK Temiz Enerji İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü ile bu çalışmaların daha hızlı olacağını söyleyen Mandal, iklim araştırmalarında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alınacağını da belirtti.

yesil-donusum-3.jpg

BAŞKAN ALTAY: KÜRESEL İKLİMLE MÜCADELENİN KALESİ KONYA’DIR

Kürsüye gelen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, ise enstitü binasının temel atmasının önümüzdeki günlerde gerçekleştirileceğini belirtti. Küresel iklim krizinin dünyayı tehdit ettiği dönemde Türkiye’de bu tehdide en çok maruz kalan ilin Konya olduğunu söyleyen Başkan Altay, “Kuraklığın iyice artması ilimizde özellikle tarımsal faaliyetlerde olumsuz etki oluşturuyor. Konya’daki bu durum Türkiye’ye yansıyacak olursa ülkemizde de tarımsal faaliyetlerin hepsi olumsuz etkileniyor. İşte bu nedenle Küresel iklimle mücadelenin kalesi Konya’dır diyebiliriz. Doğamızın güzelliği için küresel iklimle mücadelede en ön saflarda olmak zorundayız. Konya’da bu alanda birbirinden önemli çalışmalar sürüyor. Türkiye’nin yeni vizyonuna katkı sağlayacak TÜBİTAK Temiz Enerji İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü kurulma süreci geçtiğimiz yıl Şubat ayında düzenlenen İklim Şurasında start verilmişti. Enstitümüz, mücadele bilgi birikimiyle katkı sağlayarak; Yenilenebilir temiz enerji, iklim değişikliği odaklı gelecek senaryoları ve iklim değişikliği ekonomik ve sosyolojik yansımaları gibi 3 temel hedef üzerinden ilerleyecek. Çalışmalar, kamu, akademik ve özel sektör alanında ilerleyecek. Bunun yanında iklim değişikliği ile ilgili çalışma yapan gençlere de burs imkanı sağlanacak. Konya olarak TÜBİTAK Temiz Enerji İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü çok önemli bir paydaşıyız. Enstitümüz için Konya Teknoloji üs bölgesinde bir bina inşa edeceğiz. Bununla ilgili çalışmaları TÜBİTAK’la birlikte yürütmeye başladık. İnşallah projeler tamamlanarak bir an önce enstitünün faaliyete geçmesini arzu ediyoruz. Enstitümüzün Konya ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Bunun yanında, Ekosistemi güçlendirmek için Konya’da temiz enerji ve yenilebilir enerji üretim tesisi yatırımlarının yapılması Konyamız adına en büyük beklentimizdir” dedi.

yesil-donusum-4.jpg

MİLLETVEKİLİ ALTUNYALDIZ: ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPILACAK

Bu günün önemli ve kıymetli bir gün olduğunu söyleyen AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, böyle bir enstitünün kazandırılmasında emeğe geçen Bakan Kurum ve Bakan Varank’a teşekkür etti. Türkiye için önemli bir protokolün imzası atıldığını söyleyen Milletvekili Altunyaldız, “İklim değişikliği tüm alanlara sirayet etmiş durumda. Bu noktada dünyayı daha yaşanılabilir kılmak, insanlığı öne alan düşünceler medeniyetimizde hep var olmuştur. Küresel sera gazı salınım emisyonu giderek arttı. Bunun yanında dünya her geçen gün tehlikeye doğru yaklaşıyor. Geçtiğimiz günlerde Antartika’da büyük bir buz dağının ana karadan ayrıldığını öğrendik. Tüm bunlar bize olayın ciddiyetini anlatıyor. Konya’mızda, ülkemiz ve dünyamız için sürdürülebilir iklim değişikliğiyle ilgili ortaya koyacağımız anlayış son derece önemli bir noktada duruyor. Konya’da kurulacak enstitü ile küresel iklim değişikliğiyle ilgili çok önemli bilimsel çalışmalar yapılacak” dedi.

LEYLA ŞAHİN USTA: HEM MANEVİ HEM DE MADDİ TEMİZLİK KONYA’DAN BAŞLIYOR

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta ise iklim çalışmalarına önem katacak enstitünün Konya’ya kurulmasından gurur duyduklarını söyledi. Usta, bu enstitü sayesinde önemli sonuçların değerlendirileceğini de sözlerine ekledi. İklim değişikliği ile ilgili sanayileşmiş ülkelerin gelişmiş ülkelerin devrimlerle dünyayı değiştirdiklerini söyleyen Leyla Şahin Usta, “Artık iş farkındalık boyutundan geçip sonuçlarının yaşandığı birebir insanların hayatlarını ve yaşamlarını etkilediği göçlerin arttığı sorunların arttığı bir dünya ile karşı karşıyayız. İmza törenin özellikle ve enstitüsünün kurulmasının özellikle de Konya'da yapılıyor olmasından büyük bir memnuniyet duyuyoruz. İnsanların kendisinin iç temizliğine ait bir mekan olarak manevi yönüyle güçlü olduğunu bildiğimiz bir şehrimiz işte aynı değişim değişikliği noktasında da insanların hassasiyetlerinin oluşması için Konya'dan başlatılıyor olması işin iki ayağı ile birlikte hem manevi yönüyle hem maddi yönüyle insanlarımızın hassasiyetini ve duyarlığını arttırılması yönünden çok daha etkili olacağına inanıyorum. Bugün Konya'da önemli bir imza töreni için bir aradayız ancak enstitüsü sadece bir fiziksel mekan olarak düşünmememiz gerekiyor. 20 yıllık iktidarımız boyunca attığımız her adımda işimiz insana hizmette hep daha iyisini yapmaya hedefledik ve bu amaçla da bugün dünyanın çoğu ülkesinde konuşulamayan yapılmayan işlerin ve adımların atıldığını bir kez daha görüyoruz. 2023'ten sonra önümüzdeki seçim sonrasındaki dönemimizde de başarıyla başlattığımız bütün işlerimizi tamamlayarak hep daha iyisini nasıl yapabiliriz üstüne nasıl daha çok ekleyebilirsiniz çabası içerisinde olacağız. Göreceğiz ki hep birlikte el birliği içerisinde hem Konya mısın hem dünyamızın gelişimine ve değişimine katkı vereceğiz” diye konuştu.

yesil-donusum-8.jpg

BAKAN KURUM: ENSTİTÜNÜN KONYA’DA KURULMASI ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, iklim değişikliği alanında çalışan genç araştırmacılar için TÜBİTAK Temiz Enerji İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü ile burs programı açacaklarını belirterek, "Daha yeşil bir Konya, daha temiz bir Türkiye, daha güzel bir dünya için hep birlikte çalışacağız." dedi. Şehirlerin, sıcak hava dalgaları, kuraklık, sel gibi şiddeti her geçen gün artan afetlerle karşı karşıya kaldığını, her yıl dünyadaki her 20 böcek ve omurgalı türden birinin yok olduğunu dile getiren Kurum, "Bu ekosistemler azaldıkça, toprağımız daha da kuruyacak, tarım ürünlerimiz azalacak, havamız solunmaz bir hale gelecek. Son 3 yılda, iklim krizinin olumsuz etkilerini neredeyse her 6 ayda yeni bir afetle yaşadık. Sinop, Kastamonu, Bartın, Giresun, Rize ve Trabzon'da seller, Antalya ve Muğla'da ise büyük yangınlar yaşadık, canlarımızı yitirdik. Konyamızda, kuraklık ve yer altı sularının çekilmesi nedeniyle oluşan obrukların sayısı 2500'ü aştı. Konyamız, göllerini ve suyunu tamamen kaybetme riskiyle karşı karşıya. Bu anlamda enstitümüzün Konyamızda kuruluyor olması çok anlamlı, çok değerli, çok kıymetli bir adım olmuştur." diye konuştu. Kurum, dünyada su savaşlarının konuşulduğu dönemde, Türkiye'nin su stresi yaşayan bir ülke olarak atık suların geri dönüşümü ve yeniden kullanımı konusunda çalışma yaptığını ifade etti. Bu kapsamda 2002'de 145 olan atık su arıtma tesisinin, bugün 1185 olduğunu, 2018'de yüzde 1,2 olan arıtılmış atık suyun yeniden kullanım oranını 2022 sonu itibarıyla yüzde 4,75'e çıkardıklarını anlatan Kurum, şunları kaydetti: "2030 yılında bu oranı yüzde 15'e hep birlikte, daha çok çalışarak çıkaracağız. Ülkemizin yeşil mirasını korumak adına, korunan alan miktarımızı yüzde 9,6'dan 12,63'e çıkardık. Bu oranı, 2030 yılında, OECD ortalaması olan yüzde 17'ye ve daha da üzerine çıkaracağız. İşte millet bahçelerimiz. Bugün tüm Türkiye'de şehirlerimizin yeşil dönüşümünü hızlandıracak tam 476 millet bahçesi kuruyoruz. Sıfır emisyon üreten, çevreyi kirletmeyen yerli ve milli otomobilimiz TOGG'un ihtiyaç duyduğu teknolojik altyapı, şarj istasyonları, otopark sistemleri ve simülasyon ortamlarını inşa ediyor, başta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız olmak üzere, tüm ilgili kurumlarımızla şehirlerimizi TOGG'a hazırlıyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında İklim Kanunu'nun TBMM'den çıkması, ülkemizin, yavrularımızın geleceği adına en büyük arzumuz. İnşallah bu kanun sayesinde, iklim konusunda her karar daha hızlı alınacak, her adım daha hızlı ve etkin şekilde atılacak."

“KONYA'DA TÜRKİYE'NİN İLK SIFIR ATIK SANAYİ SİTESİ KURULUYOR”

Kurum, iklim krizinin, sadece bir çevre meselesi olmadığını vurgulayarak, "Bu mesele, üretimi, tarımı, gıdayı, sanayiyi, ticareti çepeçevre saran, olumsuz etkileyen bir kalkınma meselesidir. Tüm OSB'lerimizi sıfır atığa uyumlu hale getirmek, endüstriyel simbiyozu hakim kılmak, sanayiden kaynaklı hiçbir kirliliğe müsaade etmeyecek yatırımları yapmak çok önemli, çok değerli. Bu manada Konyamızda Türkiye'nin ilk sıfır atık sanayi sitesini, yenilenebilir enerji uygulamaları, yeşil altyapı uygulamalarıyla birlikte kuruyoruz." ifadelerini kullandı. Bu örnek çalışmayı Türkiye'nin 29 iline yaygınlaştıracaklarını ifade eden Kurum, şöyle devam etti: "Türkiye olarak, enerji dönüşümünde, yenilenebilir enerjide ve enerji verimliliğinde büyük bir başarı hikayesi yazıyoruz. Toplam kurulu gücünde yenilenebilir enerjinin payı yüzde 54,3 olan ülkemiz, bu alanda dünyada 12'nci, Avrupa'da 5'incidir. 2050 yılına kadar azaltılması gereken küresel emisyonların yüzde 70'ini mevcut teknolojilerle sağlayabiliriz. Bu noktada Bakanlık olarak yaptığımız tüm çalışmalarda teknoloji konusunu da detaylı bir şekilde ele almaktayız." Geçen yıl Konya'da düzenlenen Türkiye'nin ilk İklim Şurası'nda yer alan 7 komisyondan biri olan Bilim ve Teknoloji Komisyonunu TÜBİTAK'ın desteğiyle çalıştırdıklarını hatırlatan Kurum, TÜBİTAK Temiz Enerji İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsünün ilk adımlarının bu şurada atıldığını söyledi. Kurum, Türkiye'de yenilenebilir enerji teknolojileri, enerji depolama, karbon tutma ve depolama, şehir planlama teknolojileri, yeşil altyapı çözümleri başlıklarında çalışmalar yürütüldüğünü ifade ederek, şöyle devam etti: "Bu enstitümüzde neler çalışılacak? İklim değişikliği, iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasına yönelik atılması gereken adımlar burada istişare edilecek. Buradan çıkan sonuçla aslında tarımda, turizmde, sanayide, bina sektöründe, iklim değişikliğiyle mücadele ve koordinasyon bağlamında atılması gereken adımlar atılacak. Buradan çıkacak neticeyle belki 2-3 yıl içinde Konya'daki tarımdaki üretim tekniklerimizi gözden geçireceğiz. Su kaynaklarımızın sınırsız olmadığı bilinciyle hareket edeceğiz. 'Daha az suyla, daha az enerjiyle daha fazla ürünü nasıl üretebilirizi burada tartışacağız. Çıkacak sonucu da sahada uygulayacağız. İnşallah ülkemizin geleceği adına çok önemli planlar, projeler bu enstitüden çıkacaktır. İnanıyorum ki enstitümüz, ülkemizi yeşil sanayi, temiz enerji üretimine büyük katkılar sağlayacaktır. Buradan genç araştırmacılarımıza da bir müjde vermek istiyorum. İklim değişikliği alanında çalışan genç araştırmacılarımız için, enstitümüzle birlikte burs programını açacağız, gençlerimizi destekleyeceğiz. Daha yeşil bir Konya, daha temiz bir Türkiye, daha güzel bir dünya için hep birlikte çalışacağız."

yesil-donusum-6-001.jpg

BAKAN VARANK: KONYA, DÜNYANIN ÖNEMLİ MERKEZLERİNDEN BİRİSİ OLACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Biz, gençleri kutuplara araştırma yapmaya götürürken Kılıçdaroğlu'nun vizyonu, her muhtarın yanına bir tane üniversite mezunu sekreter atayacakmış. Adamın da vizyonu işte bu kadar." dedi. Bakan Varank, konumundan ötürü kente kazandırılacak tesisin, dünyanın önemli merkezlerden biri olacağına inandıklarını söyledi. Şehrin ileri gelenlerinin enstitünün Konya'ya kazandırılmasında gösterdikleri çabaya dikkati çeken Varank, "Sağolsun Sayın Bakanımız, komisyon başkanımız, Leyla Şahin Usta lütfettiler, benimle ilgili de Konyalılığımdan bahsettiler. Kendilerine çok teşekkür ediyorum ama burada mütevazılık yapmayacağım. Ben, Kılıçdaroğlu gibi çakma Konyalı değilim. Dizini kırıp Konya pilavı yemiş mi? Derebucak'ın vadilerinde dolaşmış mı, Huğlu'da silahçılarla bir araya gelmiş mi? Konya'ya Teknoloji Endüstri Bölgesi'ni kazandırmış mı? Bunları yapacaksın ondan sonra 'Konyalıyım' diyeceksin." diye konuştu.

Varank, Konya'ya her geldiğinde açılışlar yaptığını vurgulayarak, "Geçen yıl 4 defa geldim. Turistik seyahatler için gelmiyoruz. Konya; turizmiyle, tarımıyla, sanayisiyle Türkiye'nin lokomotif şehirlerinden bir tanesi. Bu şehre hizmet etmekten gurur duyuyoruz. Çakma Konyalı değilim. Belediye de sağ olsun, altını çiziyorum, oy birliğiyle bizi 'hemşehri' ilan etti. Dolayısıyla kendimizi bu şehrin asli evladı olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı.

"BUGÜN ANTARKTİKA'YA BİLİM SEFERİ DÜZENLEYECEK BİLİM İNSANLARI YOLA ÇIKACAKLAR"

Türkiye'yi kalkındırmak ve muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarabilmek için çalıştıklarını anlatan Varank, şöyle konuştu: "Bugün Antarktika'ya bilim seferi düzenleyecek bilim insanları yola çıkacaklar. Antarktika'yla ilgilenmeye Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu sayesinde başladık. Antarktika'da şu anda 50'den fazla ülkenin araştırma merkezi ve üssü var. Türkiye, burayla bizim iktidarımıza kadar hiç ilgilenmemişti. Baktığınızda dünyanın geçmişiyle ve geleceğiyle de ilgili eğer bilimsel araştırma yapacaksanız, bunun doğal laboratuvarı, Antarktika. Bizden kimse buralarla ilgilenmemiş. Ta ki; Sayın Cumhurbaşkanımız, burada böyle önemli bir durum varken 'Türkiye olarak biz geride kalamayız' deyip oraya bilim seferleri başlatana kadar."

"LİSE ÖĞRENCİLERİNİ, ANTARKTİKA'YA GÖNDERİYORUZ"

Varank, Türkiye'nin Antarktika'da geçici bilim üsleri olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: "Niyetimiz, oraya kalıcı bilim üssü kurabilmek. Bakın 50'den fazla ülkenin orada üssü var. Bir tane Müslüman ülkenin şu anda orada bilim üssü yok. İşte bunu kim yapacak, Allah'ın izniyle biz yapacağız. İşte bu vizyonu ortaya koyabilmek önemli. Bilim seferine giden bilim insanlarının arasında 3 lise öğrenci var. TÜBİTAK kutup araştırmaları yarışmasında birinci olan öğrenciler. Biz, birinci olan lise öğrencilerini, Antarktika'ya gönderiyoruz. Kendi yaptıkları projelerini bizzat orada deneyecekler. İşte bizim ufkumuz bu kadar geniş. '20 sene önce lise öğrencilerini yarışmada birinci olanları Antarktika'ya göndereceğiz' desem herhalde bana inanmazdınız ama işte gerçekten niyetimiz bilim ve teknolojiyle kalkınan bir Türkiye inşa etmek. Bunun yolu da gençlere yatırım yapmaktan geçiyor. Biz, gençleri kutuplara araştırma yapmaya götürürken Kılıçdaroğlu'nun vizyonu, her muhtarın yanına bir tane üniversite mezunu sekreter atayacakmış. Adamın da vizyonu işte bu kadar. Gençlerle bir araya geldiğimde onları, 'Siz Türkiye'nin Milli Uzay Programı'nda mı çalışmak istersiniz, yoksa muhtarların yanında sekreter mi olmak istersiniz' diye soruyorum. Bunun farkını zaten gençlerimiz en güzel şekilde değerlendiriyorlar, değerlendirecekler' diye inanıyorum." Konuşmaların ardından Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, İklim Değişikliği Başkanı Orhan Solak ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü'nün Konya'da kurulması için işbirliği protokolünü imzaladı. İmza töreninin ardından Bakan Kurum ile Bakan Varank ve heyet "Türkiye Yüzyılı’nın Yerli ve Milli asansörü’nün “Emlak Konut Asansör Fabrikası Açılış Töreni”ne geçildi. •SERVET R. ÇOLAK