Yaklaşan kurban öncesi vatandaşlara uyarı! İşte bu sebeple fiyatlar artabilir
Hayvan üretiminin beş yıldır sıkıntıda olduğunu belirten Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Edip Yıldız, özellikle hayvancılık sektöründe zorlukların yaşandığını kaydetti. Herhangi bir işletmedeki en büyük giderin yem olduğunun altını çizen Yıldız, “Üretim zor meşakkatli ve stratejik bir alandır. Bu anlamda üreticinin ve üretimin korunması gerektiğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, geçtiğimiz ayda hayvanlardaki şap hastalığına karşı her yıl uygulanan 2 doz aşı sayısını bu yıl 3’e çıkardıklarını belirtmişti. Son birkaç yıldır artış gösteren hayvanlardaki şap hastalığı hem tüketiciyi hem de üreticiyi endişelendirmeye başladı. Genelde bu hastalığın Doğu Anadolu Bölgesinden İç Anadolu Bölgesine geldiğini söyleyen Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Edip Yıldız, “Doğu’da hastalığın çıkmasıyla beraber şap enstitüsü aşıyı üretir ve hayvanlar aşılanırdı. Böylelikle bu bölgelere gelene kadar hayvanlar aşılanmış olur ve bu kadar ağır seyretmezdi” ifadelerini kullandı.
AŞILAMAYA RAĞMEN ŞAP HASTALIĞI BİTMİYOR
Son zamanlarda ilçe teşkilatlarının sahada olup hayvanları düzenli aşılamalarına rağmen hastalığın tekrardan nüksettiğini bildiren Başkan Edip Yıldız, “Gerekli aşılamaların düzenli olarak yapılmasına karşın bir türlü bu hastalıktan kurtulamadık. Eskiden hastalık belirdiğinde aşılar yapılırdı ve hastalık kaybolurdu. Şap hastalığı genç hayvanlarda ölüme yol açabiliyor ama en büyük özelliği girdiği sürüde ciddi verim kayıplarına yol açıyor. İşletmelerde ileriye dönük olarak belli kısımdaki hayvanların kesimine gitmesine sebep oluyor” diye konuştu.
MALİYETLER ÇOK ARTTI
Üretimdeki maliyetlerin artması sonucunda üreticilerin zam yapmak zorunda kaldıklarını vurgulayan Edip Yıldız, hiçbir üreticinin fiyatları artırmak istemediğini fakat gelirlerinin giderlerini karşılamadığından dolayı artış yaptıklarını ileri sürdü. Yılbaşında yem çuvalına yüzde 30’luk bir artış yapılırken süte gelen zammın yüzde 17 olduğunu ifade eden Yıldız, sözlerini şu şekilde devam ettirdi: “Yeni yılda süt üreticisine gelen yüzde 17’lik zam üreticiyi zorlamaktadır. Çünkü Türkiye’de artık hem et üretimi hem de süt üretiminde ciddi maliyetler oluşuyor. Üreticinin talebi de bu maliyetler karşısında zarar etmeden gelirini sağlama amacındadır. Tabi ki bunun tüketim boyutu var. Ette fiyat artışları var demek ki et üretimi azaldı ve talebi karşılayamadığından dolayı fiyatlar artıyor. Sütte de aynı durum söz konusudur. Rafta karşılık bulduğu sürece fiyatlar artacaktır.”
HAYVAN ÜRETİMİ BEŞ YILDIR SIKINTIDA
Hayvan üretiminin beş yıldır sıkıntıda olduğunu belirten Yıldız, özellikle hayvancılık sektöründe zorlukların yaşandığını kaydetti. Herhangi bir işletmedeki en büyük giderin yem olduğunun altını çizen Yıldız, “Bu memlekette bir litre sütün ciddi bir maliyeti var. İşçilikten tutunda enerji fiyatlarına kadar artışlar oldu. Sadece iki ay içerisinde yem fiyatı yüzde 30 artıyorsa elbette ki üreticide doğal olarak bu oranda süt fiyatının artmasını istiyor. Üretim zor meşakkatli ve stratejik bir alandır. Bu anlamda üreticinin ve üretimin korunması gerektiğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.
ÜRETİCİNİN EN BÜYÜK SIKINTISI ARTAN MALİYETLER
Üreticinin en büyük sıkıntısının artan maliyetler olduğunu anlatan Yıldız, şunları söyledi: “85 milyon tüketicinin uygun fiyata gıdayı almalarının yolu üreticinin sorunlarını çözmekten geçiyor. Üreticinin maliyetleri ve satılan ürünleri ikisi eş değer bir şekilde artmadığı zaman ürettiği sütlerden zarar ediyor. Üretimde öncelikli olarak maliyetler düşürülüp, üreticiyi korunup ve üretimi sürdürülebilir kılmak lazım. Bunlardan kesintiye uğradığınız zaman ineklerin kesilmesine ve yurt dışından hayvan getirilmesine sebep oluyor. Bu durumda hem üreticiye hem de ülke ekonomisine zarar veriyor.”
KURBAN BAYRAMI’NDA HAYVAN FİYATLARI ARTABİLİR
Kurban Bayramı için çeşitli tedbirlerin alındığına da değinen Yıldız, “Hayvanlar da azalma meydana geldi. Canlı hayvan fiyatları şu anda yüksektedir. Talebe göre de bu fiyatlar kaçınılmaz olarak yükselir. Talep ne kadar çok olursa eldeki arzda azsa fiyatlar otomatik olarak artacaktır. Bu durum toplumun tüketmesiyle de ilişkilidir. Kısacası üretici ve tüketici için sağlıklı bir artışın olması gerekiyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.