Varilli katliam 89 yıl önce Fransızlarla başlamış

Muhalifler ellerindeki sayılı silahı IŞİD ile mücadelede harcarken Suriye Hava Kuvvetlerine bağlı helikopterler ise, çeşitli kentlerde muhaliflerin denetimindeki bölgeleri varil bombasıyla vurmaya devam ediyor.

Varilli katliam 89 yıl önce Fransızlarla başlamış

1925'te sömürgecilerin saldırılarında kan kaybeden Suriye halkı, şimdi de Esed rejiminin elinde can çekişiyor. Esed güçlerinin sivillere karşı kullandığı varil bombalarının ilk kez bundan 89 yıl önce Şam ve Halep'te kullanılmış olması ise dikkat çekiyor. Osmanlı Devleti'nin çekilmesinin ardından Fransız sömürgesine giren Suriye'nin, bugün yaşanan insani dramın bir benzerine 1920'lerde bir kez daha sahne olduğu anlaşıldı.

'ŞEHİD SURİYE'DEN ÇIKTI

Şam, Halep, Hama ve Deyr'un Zor'u harabeye çeviren, ardında binlerce ölü ve yaralı bırakan saldırının yol açtığı kanlı tablonun bugün yaşananlarla olan şaşırtıcı benzerliği, yıllardır kayıp olan Emir Şekip Arslan'ın kaleme aldığı 'Şehid Suriye' isimli kitabın bulunmasıyla birlikte yeniden gün yüzüne çıktı. Son Osmanlı Meclisi'nin Lübnan mebusu olan Arslan 1925'te kaleme aldığı kitabında, Suriye'de masum halkın 89 yıl önce Fransa mandası altında maruz kaldığı sıkıntılara, çektiği çilelere ayna tutmuştu. Arslan yaşanan kıyımı kitabında şöyle anlattı: 'Evlerin üzerine varil bombaları yağdırıyorlardı. Alevlerin arasından insan çığlıkları yükseliyordu. Duvarların altında kalan kadın ve çocuk bedenleri görünüyordu.' Kitapta ayrıca, Esed güçlerinin kimyasal saldırılarına maruz kalan Doğu Guta bölgesinde o dönemde de Fransa'nın katliam yaptığı anlatılıyor.

Şekip Aslan'ın kitabına göre, Fransız güçleri, teslim almak için havadan yoğun bombardıman altında tuttuğu ülkede tarihin kaydettiği en kanlı insanlık trajedilerinden birine sebep oldu.