Uzmanından YKS tercihi yapmanın püf noktaları
2022 YKS'nin tamamlanması ile sınava giren adaylar ve aileleri tercih heyecanı yaşamaya başladı.
2022 YKS'nin tamamlanması ile sınava giren adaylar ve aileleri tercih heyecanı yaşamaya başladı. Yaklaşık 3 milyon kişinin ter döktüğü YKS sonrasında tercih süreci en az sınav hazırlık süreci kadar adaylara ve ailelerini strese sokacak. İstanbul Rumeli Üniversitesi Rehberlik ve Tanıtım Koordinatörü Cihan Kuzgun doğru tercihin 10 püf noktasını paylaştı.
İstanbul Rumeli Üniversitesi Rehberlik ve Tanıtım Koordinatörü Cihan Kuzgun bölüm seçimine karar verdikten sonra tercih sıralaması ile ilgili açıklamasında, "Tercih yaparken sıralamalarınızı lütfen göz önüne alarak listenizi oluşturun. Puanınız tercih etmek istediğiniz bölüme yetebilir fakat sıralamanız uygun değilse yerleşme ihtimalinizin düşük olduğunu unutmayınız. Lisans (4 Yıllık), Ön Lisans (2 Yıllık) fark etmeksizin sıralamaya bakmaktan vazgeçmeyin. Tercihlerde özel koşulları okumadan tercih yapmayın. Sizler için verilen bu bilgilerin tercih dönemi içinde daha sonra kayıt dönemi içinde önemli olduğunu unutmayın" dedi.
DOĞRU TERCİHİN 10 PÜF NOKTASI
Kuzgun tercih sürecinde dikkat edilmesi gereken 10 kritik noktayı paylaşarak şu ifadeleri kullandı:
"Bölümün çalışma sahalarını iyice araştırın. Sizlere uygun çalışma sahası olan bölümlere karar verdikten sonra istihdam oranlarına bakın. Eğer sizleri tatmin edecekse o zaman o bölümü yazmaya karar verin.
"Tercih edeceğiniz bölümün bir önceki yıla ait verilerini inceleyin. Kontenjan sayılarını, sıralama ve puan verilerine göz atıp, kendi sıralamanız ile kıyaslamasını yapın.
"Bölümdeki ve genel kontenjanlardaki artışları göz önüne alın. Artış ve azalış durumlarının sıralamalara etkisi olduğunu unutmayın.
"Tercih edeceğiniz üniversite ve şehri belirleyin. Üniversitenin ve şehrin yapısına dikkat edin. Sizleri tatmin etmeyecek ve mutlu olmayacağınız yerleri listenizde bulundurmayın.
"Bölümün akademik kadrosu ve bölümde yapılan çalışmaları inceleyin. Fikir sahibi olmadan listenizde yer vermeyin.
"Bölümleri tercih ederken laboratuvar veya uygulamalı dersler için uygun alanları kontrol edin. Sizleri tatmin etmeyen yerleri listenize almayın.
"Erasmus değişim programlarına bakın. Üniversiteler arasındaki protokolleri inceleyin.
"Üniversitenin, şehrin ve bölümün size sunacağı gelişimleri değerlendirin.
"Çift anadal ve yandal programları hakkında bilgi sahibi olun
"Üniversitelerin burs olanaklarına göz atmayı ihmal etmeyin."
ÜNİVERSİTEYE KAYIT YAPTIRMAYACAKSINIZ TERCİH DE YAPMAYIN
Kuzgun açıklamasının devamında,"OBP'nin yerleştirme puanına ait sıralamaya etki ettiğini bilin. Eğer üniversiteye kayıt yaptırmayacaksa adayların tercih yapmaması daha sağlıklı olacaktır. Bu sene tercih yapıp yerleşirseniz (açıköğretim dahil) kayıt olmazsanız dahi puanınızın kesileceğini unutmayın" ifadelerini kullandı.
SIRLAMA ARLIKLARINIZI GENİŞ TUTUN
Öğrencilere tercih aşamasında önerilerde bulunan Kuzgun, "Kendi sıralamanızın yüzde 15-30 yukarısından başlayarak istek sırasına göre yüzde 50-60 oranında aşağıya indirmeniz yerleşme ihtimalinizi artıracaktır. Birden fazla bölüm tercih listenizde olacak ise eğer, çeşitlilik çok olsun diye çok fazla bölümü listenize almayın. En fazla belirlediğiniz 3 veya 4 bölümü sıralamanıza uygun şekilde listelerinize yerleştirin. 24 tercih hakkınız bulunmaktadır. 24 tercihin hepsini doldurmanız sizler açısından daha sağlıklı olacaktır" diye konuştu.
Kaynak: