Uzmanı uyardı… Kurban Bayramı’nda et tüketirken dikkat!
Kurban Bayramı’nda et tüketiminin aşırıya kaçılmasıyla birlikte bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Bu nedenle bayram, sağlık açısından oldukça önem taşıyor. Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Sebahat Türk, Yeni Haber’e açıklamalarda bulundu.
Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Sebahat Türk, kurban etinin yanlış bir şekilde tüketilmesi sonucunda bazı hastalıklara yol açabileceğini kaydetti.
Sabah veya öğle öğününde etin yenilmesini tavsiye eden Sebahat Türk, “Kurban Bayramı’nda bir günde bir öğünü dolduracak kadar et tüketilebilir. Akşam vaktinde etin tüketilmesini ben tavsiye etmiyorum. Daha farklı bir yemek tercih edilebilir. Ertesi gün tekrardan kullanım olabilir. İnsanlar şöyle söylüyor; Kurban Bayramı yılda bir kere geliyor hangi rahatsızlığımız olursa olsun o et yenilecek, düşüncesinde olabiliyorlar” dedi.
“ET TÜKETİRKEN SÜT ÜRÜNLERİNE DİKKAT EDİLMELİ”
Kurban Bayramı’nda et tüketirken dikkat edilmesi gerekenler hakkında Türk, şu ifadelere yer verdi: “Et tüketirken süt ürünleri kullanımına önem vermemiz gerekiyor. Beraberinde yoğurt, ayran çok fazla tercih ediliyor. Aslında süt ve et ürünlerinin de proteini çok ve kaliteli. İkisi beraber bir araya geldiği zaman sindirimi daha fazla güçleştiriyor. Burada da hastalıkları üst seviyeye çıkarmış oluyoruz. Kolesterol yükselmesi, kalp çarpıntıları ve tansiyonda hafif yükseklik olabilir. Bu tarz rahatsızlıkları biraz daha tetikleyici özellik gösterdiği için hem karbonhidrata hem de süt ürünlerine dikkat etmekte fayda var.”
ETİ SALATAYLA TÜKETİN
Etin o zararlı etkisini azaltmak amacıyla karbonhidratla tüketilmesini tavsiye etmediğini belirten Türk, “Et karbonhidratla kullanıldığı zaman vücuttaki yağa dönüşme mekanizmasını daha fazla tetiklemiş oluyor. Kolesterol ve tansiyon üzerinde daha kuvvetli bir etki oluşturmuş oluyor. Pilav, makarna veya ekmekle değil de salatayla beraber kullanılmasını tavsiye ediyorum. Öncesinde muhakkak bir çorba içerek ön hazırlık yapabilirler. Direkt yediklerinde mideye ağır bir yük bindirebilir. Çünkü etin sindirim kuvveti biraz zordur” şeklinde konuştu.
“AĞIR BESLENMEK VÜCUDU YAŞLANDIRIYOR”
Sadece yenilen etin değil tatlılarında vücutta tehlikeli bir durum oluşturabileceğini hatırlatan Türk, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Misafirliğe gidilen yerde ikram edilenler yenilince tehlikeli bir durum oluşabilir. Yani hamur ve şeker aynı anda tüketilince vücuda çifte darbe olmuş oluyor. Genellikle bayram diye harekete hiç yer vermiyoruz. En azından vücudu rahatlatabilmek adına yürüyüş veya evde basit hareketler yapılabilir. Bayram sürecinde daha hafif besinler ya da az porsiyonlar tercih edilirse elde etmiş olduğumuz zararlı etkileri kırmamız biraz daha kolay olur. Yağlı tüketimde kan damarları organların etrafında ve bedenimizde yağlanmayı oluşturabilir. Bu durum ağırlık yapacağı için uyku hali, uyuşukluk ve halsizlik yapabilir. Ağır beslenmek vücudu yaşlandıran etmenler arasındadır. Vücut, onarması gereken yerlere hücre göndermek ister ama biz ağır gıdalar tükettiğimiz zaman ve bunları kombine ettiğimizde sindirimi ekstra zorlaştırmış oluyoruz. Bu durumda da onarılması gereken yerler duruyor hücreler sindirime yönelmiş oluyor. Bu da vücuda yaşlılık belirtileri getirmiş oluyor. Sindirim güçleştiği zaman kabızlık şikayetleri de duyabiliyoruz.”
“ETİN YANINDA HAŞLANMIŞ VEYA FIRINLANMIŞ SEBZELER TERCİH EDİLMELİ”
Bayram zamanında dikkat edilecek en önemli sağlık sorununun tansiyon olduğuna dikkat çeken Türk, “Sağlık sorunlarının yaşanmaması adına bayramda yenilen yiyecekleri sindirme işi oldukça önem arz ediyor. Sorun etin zor sindirilmesi ve yağlar içermesidir. Ben etin yanında haşlanmış veya fırınlanmış sebzeler, yağ içerikli değil de yağ oranı düşük sebzeleri öneriyorum. Vücut dengesini ortalayan havuç, soğan, sarımsak, kabak belki patates bir miktar tercih edilebilir. Vücudun hararetini düşürebilmek adına limonata kullanılabilir. Bitkilerden biberiye, ısırgan otu bunlar karaciğere iyi gelir. Mide rahatsızlığı yoksa bireyin sirkeli su tercih edebilir. Birde nane çayı sindirim sistemini çalıştıran bir bitkidir. Tansiyon probleminiz yoksa sabah akşam biberiye, mate, devedikeni ve enginar yaprağı gibi karışım çaylar yapılıp içilebilir” ifadelerini kullandı.
ET EN AZ 24 SAAT DİNLENDİRİLMELİ
Kurban etinin nasıl saklanacağı hakkında bilgi veren Türk, “Eti 24 saat boyunca buzdolabında dinlendirmelerini tavsiye ederim. Hemen tüketim gerçekleşecekse -8 -10 derecede bekletilebilir ama saklanacaksa -18 derecede 3-6 ay arasında tüketilmesi gerekir” diyerek sözlerini sonlandırdı.