Ünlü sanatçı Faruk Tuncel’in aracına el koyuldu
Gümrüklerden giriş yapılan ithal araçların başka ülkede trafik tescilli olması nedeniyle lüks araçlar toplanmaya başladı. Bodrum tatili sırasında ünlü sanatçı Faruk Tuncel’in de lüks aracına el koyuldu.
Bodrum’a eşi ve çocukları ile tatile gelen ses sanatçısı Faruk Tuncel, aracına el koyulması üzerine büyük şok yaşadı. Gümrük girişlerinde sorun olan araçların toplandığını öğrenen Tuncel, 9 ay önce aldığı lüks otomobilinin el konulma nedenini araştırmaya başladı. Tuncel, 2009 model otomobilinin 4’üncü sahibinin kendisi olduğunu ifade etti. Konuyla ilgili araştırma yapan sanatçı, birçok vatandaşın bu şekilde mağdur olduğunu belirtti.
2009 yılında Almanya’dan Türkiye’ye Gebze gümrüğünden giren birçok otomobilin Almanya’da trafik tescilli olduğu ve 2’inci el lüks otomobilleri sıfır km otomobil gibi göstererek Türkiye’ye giriş yapıldığı öğrenildi. Yaklaşık bine yakın lüks otomobilin giriş yaptığı Türkiye’de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında trafik kontrolüne takılan araçlar trafik polisleri tarafından yediemin otoparklarına çekildi.
Otomobillere ilk onayı veren üniversite ve gümrük memurları olduğu daha sonra 2’inci el otomobillerin 0 otomobil gibi satışa sunulduğunu ortaya çıkaran Tuncel, savcılığa suç duyurusunda bulunarak yasal haklarını kullanacağını açıkladı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığını dava eden Tuncel, konuyla ilgili şunları söyledi: “Bu ülkede bunları yaşayabiliyoruz. 30 yıllık sanatçı ve iş adamıyım. Araba alım satımı yapan bir insanım. Geçmişte bir sürü araba ithal ettim ama hayatta böyle bir şey yaşamadım. Ailemle tatil yapıyorum 10 gündür. Geçen gece restorandan çıkarken normal bir trafik çevirmesine giriyoruz. Aile ve çocuklarım yanımda. Evrakları istiyorlar, alkol yok bir müddet beni beklettikten sonra arabanın aranması var diyerek aracımı çekiyorlar. Gebze gümrüğünde arabanın aranması olduğunu söylediler. Arabamı hurda araçların içerisine koydular. Ben hayatımda böyle bir şey yaşamadım, 3 gündür sabaha kadar uyuyamıyoruz. Bu olay vatandaşın sorunu değildir. Anladığım kadarıyla gümrükte bir sıkıntı yaşanmış. Ama bu benim, vatandaşın sorunu değil."
Devlet ile ithalatçı firmanın sorunu olduğunu anlatan Tuncel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Devlet bunları alıp bakacak. Devlet bunlara onay verirken üniversiteden geçiş forumları var dolduruyorlar bu araçların geçişinde sıkıntı yoktur diyerek onay veriyorlar. Gümrük memurları üniversitenin yazısı ile birlikte inceliyor ve bu arabanın ithalatına serbestlik veriyor. Bu ithalatçı firma ile gümrük arasındaki sorundur. Bu araçlar ithal edildiğine göre sorun ve sakıncası olmadığına göre bakanlık buna onay verdiğine göre vatandaş rahatlıkla bu arabalara binebilir. Ben bu aracın 4’cü sahibiyim 3’üncü kişiden almışım. Ben arabanın ne olduğunu bilmem ben notere gider evraklara bakar evraklar sahte midir değil midir onu kontrol ederim. Sonra aracın parasını verir binerim. Yasada böyle diyor kanunda. Ama gördüğünüz gibi 6 yıllık araba ben yoldan geçerken trafik durduruyor ve araca el koyuyor. Gümrükten nasıl geçtiği benim sorunum değil. Devlet benim aracımı almayacak kendi memurunu sorgulayacak. Gümrük memuruna soracak bu araç nasıl geçti diye. Birde ithalatçı firmayı sorgulayacak. Vatandaşı mağdur etmeyecek yani. Nasıl ithal edilmiş nasıl onay verilmişse onun sorgulanması lazım. Vatandaş boş yere mağdur oluyor.”