Umut hakkı nedir, kimler faydalanabilir?
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, PKK elebaşısı Abdullah Öcalan için yaptığı çağrıda bahsettiği "umut hakkı" gündem oldu. Peki, umut hakkından kimler faydalanabilir?
Türk siyaseti, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Öcalan çıkışını konuşuyor.
Bahçeli, partisinin grup toplantısında beklenmedik bir çıkış yaptı ve Öcalan'ın gelip Meclis'te konuşması gerektiğini ve PKK'nın lağvedildiğini haykırması çağrısı yaptı.
Bahçeli, “Eğer terörsüz bir siyaset, terörsüz bir ülke, terörsüz bir gelecek hususunda herkes ittifak halindeyse o halde değil elimizi taşın altına koymaya, gövdemizi koymaya varız ve buradayız. Terörist başı işin içinde olmazsa bir şey çıkmaz diyenlere de sesleniyorum; şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse, ‘Umut Hakkı'nın kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın. Ne Kandil ne de Edirne; adres İmralı'dan DEM'e uzansın" şeklinde konuştu.
Konuyla ilgili DEM Parti'den ılımlı bir açıklama geldi.
MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Bahçeli'nin açıklamalarının ardından sosyal medya hesabından paylaşımlarda bulundu.
Yıldız, umut hakkını anlatırken 22 Ekim'in bir milat olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
Modern Ceza Hukukuna zaman içinde yeni kavramlar girmiştir.
Bu kavramlardan biri de “Umut Hakkı” ya da hükümlünün salıverilmeyi umut etme hakkıdır.
Bu kavram müebbet ağır hapis cezasına mahkum edilmiş hükümlünün bir gün salıverilmeyi beklemek hakkını ifade etmek için kullanılmaktadır.
Türk siyasetinde
22 Ekim bir milattır. Bugünden sonra siyasi değerlendirmeler
22 Ekim’den önce,
22 Ekim’den sonra diye yapılacaktır.
Tüm bu yaşananların ardından Türkiye'de bir çok vatandaş "Umut hakkı nedir?" sorusunun cevabını merak etmeye başladı.
UMUT HAKKI NEDİR?
Türkiye'de umut hakkı, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile düzenlenmiştir. Bu kanun, mahkûmların ceza sürecindeki davranışlarını göz önüne alarak, belirli bir süre cezaevinde kalan ve iyi hal gösteren kişilerin koşullu salıverilme talebinde bulunmasına olanak tanır.
Umut hakkı, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan bir mahkumun belirli bir süre sonra cezasının yeniden gözden geçirilmesini ve rehabilitasyon sürecine tabi tutulma şansını içerir.
Umut hakkı, ceza hukukunda, hapis cezasına mahkûm edilen bireylerin belirli süreler boyunca gösterdikleri iyi hal ve davranışları göz önünde bulundurularak, kanunla belirlenmiş şartlar dahilinde koşullu salıverilme olasılıklarının değerlendirilmesini kapsar. Umut hakkı, her mahkûm için geçerli değildir. Bu hak, özellikle belirli koşulları sağlayan mahkûmlar için geçerlidir.
Kaynak:HABER MERKEZİ