TÜYİSEN Genel Başkanı Baydar'dan barınma sorununa çözüm önerileri
TÜYİSEN Genel Başkanı Ahmet Baydar öğrencilerin barınma sorununa çözüm önerilerini belirtti
TÜYİSEN Genel Başkanı Ahmet Baydar öğrencilerin barınma sorununa çözüme en büyük katkının özel yurtlar olacağını belirtti.
TÜYİSEN Genel Başkanı Ahmet Baydar yaptığı açıklamada ÖSYM tarafından Yükseköğrenim Kurumları Sınav sonuçlarının açıklanması üzerine sınava giren öğrencilerin üniversite tercihlerini yaparak sonuçların açıklanmasını beklemeye başladıklarını ve tercih sonuçları yakın zamanda belli olduktan sonra Üniversitelerin açıkladıkları akademik takvimlere uygun olarak yükseköğrenim öğlencilerinin kayıt işlemlerini gerçekleştireceklerini belirterek; “Bu yıl üniversiteye girişte uygulanan taban puan sınırlamasının kaldırılmış olması geçmiş yıllarda boş kalan üniversite kontenjanlarının dolması anlamına gelmektedir. Bu durum, üniversiteler de okuyacak daha fazla öğrenci, dolayısıyla ailelerinden uzakta öğrenim görecek öğrenciler için daha fazla barınacak yer ihtiyacı demektir” dedi.
TÜYİSEN Genel Başkanı Ahmet Baydar açıklamasında şunları belirtti: “Ülkemizde eğitimini ailelerinden uzakta sürdürecek öğrenciler için güvenli barınma hizmetini, Kredi Yurtlar Kurumu Yurtları ile devletin sürekli denetimi ve gözetimi altında olan Özel Öğrenci Yurtları vermektedir. Bazı öğrenciler ise otel, motel, apart gibi yerleri tercih etmekte ya da ev kiralayarak bu ihtiyaçlarını gidermektedirler. Eğitimini ikamet ettiği şehirden başka bir yerde sürdürecek olan öğrenciler ve velileri haklı olarak şimdiden güvenle konaklayabilecekleri bir yer bulma çabası içerisine girmişlerdir. Geçen yıl barınma konusuyla ilgili olarak bazı ulusal basın ve yayın organlarında; öğrencilerin açıkta kaldıkları, barınma hizmeti verecek yurt bulamadıkları, yurt fiyatlarının fahiş olduğu gibi haberler yer almıştır. Bu gibi haberler öğrencilerimizin barınma sorununu çözmeyeceği gibi onların “Konaklayacak yer bulamayacağım.” kaygısıyla kaçak faaliyet gösteren ve güvenli olmayan yerlere yönelmelerine sebep olabilmektedir.
Geçen yıllara göre Kredi Yurtlar Kurumunun yatak kapasitesinde bir azalma olmadığı gibi aksine artış olmuştur. Halen faaliyet göstermeye devam eden Özel Öğrenci Yurtlarının fiyat artışları ise fahiş olmayıp bağlı oldukları yönetmeliğin izin verdiği 2022/Mayıs Ayı enflasyon rakamı oranında artmıştır.
2022/2023 Eğitim öğretim yılında öğrencilerin barınma sorunu yaşamaması için öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımızın hedef olarak koyduğu KYK yurtlarının yatak kapasitesinin bir milyona çıkarılması hedefine odaklanılmalıdır.
Konuyla ilgili olarak Tüm Yurt İşverenleri Sendikası (TÜYİSEN) olarak sorunun çözümüne yönelik Sendikamızca hazırlanarak bakanlık yetkilileri ve bürokratlarıyla görüşülüp sunumu yapılan projelerimizle ilgili şu ana kadar kayda değer bir gelişme sağlanamamıştır.
Bunun için yapılması gereken ise sürekli devlet denetiminde olan özel öğrenci yurtlarından Kredi Yurtlar Kurumu’nca hizmet satın alma yönteminin devreye sokulmasıdır. Kredi Yurtlar Kurumu’nca Özel Öğrenci Yurtlarından hizmet satın alma yönteminin devreye sokulmasıyla; öğrencilerin açıkta kalmamaları sağlandığı gibi, kaçak faaliyet gösteren merdiven altı barınma hizmeti veren yerlerin faaliyet göstermelerinin önü kesilmiş, kayıt dışılığın önüne geçilerek veli ve öğrencilerin mağdur olmaları önlenmiş olacaktır.
Kayıt döneminde oluşacak yoğunluğun, bir krize dönüşme olasılığı vardır. Özel Öğrenci Yurtlarından Kredi Yurtlar Kurumu’nca hizmet satın alma yönteminin devreye sokulmasıyla Özel Öğrenci Yurtlarının mevcut 300 bini aşan yatak kapasitesi devreye alınarak ortaya çıkabilecek olası bir barınma sorununu ortadan kaldıracaktır.
Kredi Yurtlar Kurumu’nca Özel Öğrenci Yurtlarından hizmet satın alma yönteminin devreye sokulmasıyla; Öğrencilerimiz, güvenlik açısından riskli grupların etkisinden uzaklaştırılarak devlet denetimindeki yurtların çatısı altında toplanmış olacaktır. Böylece Özel Öğrenci Yurtlarının ayakta kalmasına destek verilirken istihdam yaratılması ve vergi kaybının önüne geçilmesine de önemli bir katkı sağlanmış olacaktır.
Kredi Yurtlar Kurumu’nca Özel Öğrenci Yurtlarından hizmet satın alma yönteminin devreye sokulmasıyla; Gençlerimizin ev, apart, stüdyo daire ve benzeri yerlerde güvensiz ortamlarda kontrolsüz bir şekilde kalmalarının, alkol, uyuşturucu fuhuş gibi zararlı alışkanlıklar edinmelerinin, devlet aleyhine faaliyet gösteren terör ve benzeri riskli yapılanmalara bulaşmalarının önüne geçilmiş olacaktır.
Kredi Yurtlar Kurumu’nca Özel Öğrenci Yurtlarından hizmet satın alma yönteminin devreye sokulmasıyla; Kredi Yurtlar Kurumunun 800 Bini aşkın yatak kapasitesine, Özel yurtların mevcut 300 bin yatak kapasitesinin eklenmesiyle Sayın Cumhurbaşkanımızın hedef olarak koyduğu Bir Milyon yatak kapasitesine ulaşılmış hatta aşılmış olacaktır.
Pek çok ilimizde %50–60 doluluk oranları ile hizmet vererek ayakta kalmaya çalışan Özel öğrenci Yurtlarının kontenjanları boş dururken Devletimizin bu alana yatırım yapmak için arayışlara girmesi, öğrencilerin barınma sorununun ortadan kaldırılmasında kısa dönemde bir çözüm olarak görünmemektedir. Barınma sorununun bir krize dönüşmeden çözülmesi Kredi Yurtlar Kurumu’nca Özel Öğrenci Yurtlarından hizmet satın alma yönteminin devreye sokulmasıyla; mümkündür.
Tüm Yurt İşverenleri Sendikası (TÜYİSEN) olarak yetkilileri şimdiden uyarıyoruz. Vakit geçmeden Özel Yurtlardan hizmet satın alma yönteminin önü açılarak ailelerinden uzakta öğrenim görecek öğrencilerin güvenli barınma hizmeti alma konusunda mağdur olmalarının önüne geçilmelidir.
Geçen dönemlerde olduğu gibi art niyetli odakların durumu krize dönüştürmelerine fırsat verilmemelidir. Yukarıda ifade edilen tedbirlerin alınması durumunda basın ve yayın organlarında dile getirilen hususlar ülke genelinde gündem oluşturmayacaktır.
Durumu basın aracılığı ile kamuoyuna, sayın yetkililere, değerli velilerimize ve sevgili öğrencilerimize saygıyla duyururuz.”