Türkiye’nin Yeni Haber’i 12 yaşında!
Türkiye’nin Yeni Haber’i 12’nci yaşını kutluyor. Bugüne kadar yapmış oldukları çalışmalarla yeni düşünceler ortaya koyduklarını ifade eden Lokman Koyuncuoğlu, geleceğe de ışık tuttuklarını belirtti.
Yeni Haber bu yıl 12’nci yaşını kutluyor. 12 yıl boyunca birçok başarıya imza attıklarını söyleyen Yeni Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Lokman Koyuncuoğlu, geleceğe de ışık tutacak çalışmaları yürüttüklerini belirtti. ‘Gazetenin Rengini Değiştireceğiz’ sloganıyla yayın hayatına başladıklarını belirten Lokman Koyuncuoğlu, ‘Türkiye’nin Yeni Haber’i’ sloganıyla çalışmalarına devam edecekleri söyledi.
‘GAZETENİN RENGİNİ DEĞİŞTİRDİK’
Yerel yayıncılık yapmalarına rağmen çoğu zaman ulusal basınla rekabet ettiklerini vurgulayan Koyuncuoğlu, “Yeni Haber 12 yaşında. Bizim açımızdan 12 önemli yıl. ‘Gazetenin Rengini Değiştireceğiz’ sloganıyla başlamıştık. Aslında haksız da olmadık. Bu hem gerçek anlamda hem de felsefi anlamda renk değiştirmekti. Çünkü gazetecilik Türkiye’de tek taraflı bir yayıncılık organizasyonu olarak algılanıyordu. Türkiye, 2000’li yıllardan sonra artık toplumun, milletin değerliyle hareket eden bir gazetecilik anlayışıyla da tanıştı. Bunun yerel ölçekli yansımalarını ortaya koyan yayınlardan biri de Yeni Haber oldu. Biz yerel olarak çıktık ama yaptığımız yayınlarla pek çok ulusal basının etki alanına girdik, onlarla rekabet ettik.” şeklinde konuştu.
‘DÜŞÜNCE ORTAYA KONULDU’
Yeni Haber ekibinin gazetecilikle ilgili söylemlere yeni bir düşünce ortaya koyduğunu belirten Koyuncuoğlu, “Yeni Haber, Türkiye’de gazetecilikle alakalı söylenen pek çok şeyi geliştirmek ve değiştirmekle ilgili yeni ekipleriyle bir düşünce ortaya koydu. Türkiye’deki gazeteler, kendi personelinin başka gazetelere transferiyle bir okul olarak da anılır. Yeni Haber’de Konya için buna tekabül ediyor. Geçtiğimiz bu süreçte birçok arkadaşımız yetişti, nitelik kazandı. Bu yayıncılığı iki yönüyle ele almamız gerekiyor. Birincisi içerik anlamında kalite, ikincisi ise toplumsal beklentileri yerine getirebilecek söylem. Bunların ikisini de yerine getirdiğimizi düşünüyoruz.” dedi.
‘ÜLKEMİZDEN VE MİLLETİMİZDEN TARAFIZ’
Yayıncı kuruluşların ülkesine, milletine ve toplumsal değerlerine her zaman sahip çıkması gerektiğinin altını çizen Koyuncuoğlu, “‘Gazeteciler tarafsız olur’ ifadesi kullanılır. Biz bunun doğru bir ifade olmadığını söylemiştik. Çünkü gazeteci taraftır. Neden taraf olduğu önemlidir. Çünkü dünyadaki tüm medya kuruluşları kendi ülkesinin, milletinin, devletinin, toplum değerlerinin yanında taraftır. Bizde ise yakın zamana kadar maalesef tam tersi yapılan gazetecilik değerliydi. Biz taraflıyız derken milletimizden, devletimizden, ülkemizden ve toplumsal değerlerimizden tarafız. Çünkü bu değerler yok olduğunda elimizde ne ülkemiz ne milletimiz ne de yaşayacak bir inancımız kalır. Bu söylemi yüksek sesle dile getirdik. Önemli varlığımız buydu.” ifadelerine yer verdi.
‘YENİ ŞEYLER SÖYLEMEK LAZIM’
Geçmişteki başarılardan yanı sıra gelecekle ilgili planlar yapılması gerektiğini söyleyen Koyuncuoğlu, “2014 yılından sonra birçok FETÖ haberlerine imza attık. FETÖ ile mücadele de örnek bir yayıncılık yaptık. 2016 yılı 15 Temmuz sonrası da ciddi bir habercilik yaptık. Bizi biz yapan unsur bu değerleri, Milli iradeyi sonuna kadar savunmamızdı. Gazeteler belki 60-70 yıllık yayınlarıyla dikkat çekerler. Ama ben geçmişte yapılan şeylerin bir gazeteci için övünç noktası olması gerekmediğini düşünüyorum. Gelecekle ilgili ne söylüyorsunuz? Gelecekle ilgili kanaatleriniz toplumu doğru yönlendirmeye itiyor mu? Bunları doğru yapabiliyor musunuz? Bence fark ortaya koyacak konu bu. Sosyal mecraların hegemonyasına girdiğimiz bu günlerde medyada artık yeni şeyler söylemek lazım. Mevlana’yı da şu sözüyle anmış olalım; ‘dünle beraber gitti cancağzım, ne kadar söz varsa düne ait. Şimdi yeni şeyler söylemek lazım...” diye aktardı.
‘YERLİ SOSYAL MECRALAR OLUŞTURULMALI’
Türkiye’nin kendi sosyal mecralarını oluşturması gerektiğini belirten Koyuncuoğlu, “Türkiye, kendi yerli ve milli sosyal mecralarını oluşturmadan bu medya unsurlarıyla rekabet etmesi söz konusu değil. Buna en yakın örnek terör devleti İsrail’in Gazze’de yaptığı soykırım ve Lübnan’da yaptığı saldırılardır. Hiç kimseyi dinlemeden hoyratça saldırıyor. Medyada da maalesef ciddi bir destek buluyor. Burada bir medya desteği olduğu için kimse bu katliama ses çıkartamıyor. Çıkarılan sesler de cılız kalıyor. Özellikle sosyal medya Gazze ile ilgili yapılan yayınlarda sansür uyguluyor. Kendi menfaatlerine karşı gelen her şeyde bunu yapacaklardır. İşte burada gelecekle ilgili söylemi olan ülkelerin global mecralara teslim olmaması gerekiyor. Medyayla ilgili en büyük gündemimiz şu anda bu olmalı.” ifadelerine yer verdi.
‘TÜRKİYE’NİN YENİ HABER’İ’
Kuruluş olarak Konya’ya ve Türkiye’ye ışık olmaya çalıştıklarını aktaran Koyuncuoğlu, şu sözlerle konuşmasını sonlandırdı; “Yeni Haber, yeni dönemde ‘Türkiye’nin Yeni Haber’i’ sloganıyla herkesin ülkesine ait milli değerlere sahip çıkacak bir yapıya kavuşması gerektiğini savunuyor. Bunu yaparsak çok görkemli tarihimizin değerlerini geleceğe taşımakla alakalı da bir gücümüz, söyleyecek bir sözümüz olur. Yoksa sadece tarihiyle övünen ama gelecekle ilgili bir şey inşa etmeyen bir topluluk olarak kalırız… Yeni Haber 12 yılda bu söylemleri geliştirdi. Sosyal mecrada özgünlükleri, kendisine ait altyapıyı oluşturmayı savundu. Yetiştirdiği çalışanlarıyla da Konya’ya, Türkiye’ye ışık olmaya çalıştı. Nice onlu yıllara! Hayırlı olsun.”