Türkiye'nin "ilk tiroit polikliniği" hizmete girdi

Ankara Üniversitesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Genç:- "Hasta, iki defa randevu alacağı bir işlemi tek seansta tek hekim tarafından atlatmış oluyor. Hastanın cerrahi bir sıkıntısı varsa ve ameliyat olması gerekiyorsa hastaya cerrahi işlem yapılıyor"- "B

Türkiye'nin "ilk tiroit polikliniği" hizmete girdi

ANKARA (AA) - DUYGU YENER - Türkiye'nin ilk "Tiroit ve Paratiroit Cerrahi Hastalıkları Polikliniği", Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı bünyesinde hizmete girdi.

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Volkan Genç direktörlüğündeki poliklinikte cerrahi gereksinimi olan hastaların aynı anda tek hekim tarafından muayene, ultrasonografi ve gerekirse biyopsileri yapılabiliyor.

Doç. Dr. Volkan Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, polikliniğin, endokronoloji ya da endokrin cerrahi polikliniğinden çok daha özellikli olduğunu belirterek, burada yapılan değerlendirmelerin hastaların tedavisinde zaman kazandırdığını söyledi.

Poliklinikte özel ultrason cihazı bulunduğunu ifade eden Genç, bu cihaz sayesinde tiroitle ilgili şikayeti olan ya da daha önce dahiliye hekimi tarafından tiroit hastalığı tanısı konulan hasta kendilerine başvurduğunda aynı anda ultrasonunu çekebildiklerini anlattı.

Tiroit nodülünde risk oluşturabilecek durum görülmesi halinde randevu vermeden hastaya biyopsi de yapabildiklerini belirten Genç, "Hasta, iki defa randevu alacağı bir işlemi tek seansta tek hekim tarafından atlatmış oluyor. Hastanın cerrahi bir sıkıntısı varsa ve ameliyat olması gerekiyorsa hastaya cerrahi işlem yapılıyor." diye konuştu.

- "Tiroit, hayati öneme sahip bir organ"

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Genç, tiroit bezinin nefes borusunun üzerinde, boyun bölgesinde kelebeğe benzeyen ve hayati öneme sahip bir organ olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"İnsanoğlu, ölene kadar bu organa ihtiyacı var. Her dönemde farklı görevleri var. Vücut sıcaklığının sağlanmasında çok etkin rol oynuyor. Aynı zamanda metabolik hızımızı ayarlıyor. Bir insanın günlük yaşamında ne kadar kalori tüketeceğini de aslında hesaplayan organ tiroit bezidir. Tiroit bezinin üzerinde yerleşmiş paratiroidin çevre dokusu dört tane mercimek tanesi kadardır ancak yaptığı fonksiyonlar vücutta kalsiyum dengesini sağlıyor. Kandaki kalsiyum ne kadar olacak, kemik sağlığı açısından bu bezler hayati önem taşıyor.

Biz tiroit bezini bir hastadan şu ya da bu nedenle çıkarmak zorunda kaldığımızda, bu paratiroit dediğimiz bezlere zarar vermememiz gerekiyor. Hastalar ameliyat sonrası ömür boyu kalsiyum ilacı kullanmak zorunda kalırlar. Tiroit bezinin çıkarılması durumunda mutlaka dışarıdan ameliyat sonrası tiroit bezi çıkarılan hastalara ömür boyu tiroit hapı vermemiz gerekir."

Halk arasında en sık kullanılan ismiyle guatrın tiroidin iyi huylu hastalıklarının genel adı olduğunu ifade eden Genç, her üç kadından birinde görüldüğünü, erkeklerde sıklıkla tiroit kanserlerinin görüldüğünü belirtti.

Doç. Dr. Genç, ailesinde tiroit hastalığı öyküsü olanların mutlaka tiroitlerine baktırmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: