Terör Devleti İsrail, zalim Beşşar Esad’ı mumla arıyor… Türkiye’nin etkisi İsrail’i korkuttu!
Katil İsrail’in terörist Başbakanı Netanyahu, can havliyle gittiği Washington’dan beklediğini bulamadı. Suriye’deki işgallerini genişletmek isteyen Netanyahu, Türkiye’nin bölgedeki etkisinden korkuyor. İsrail’in, güçlü bir Suriye istemediğini vurgulayan İsmail Yaşa, “Türkiye’yle girilecek çatışmanın diğer çatışmalara benzemeyeceğinin herkes farkında. İsrail de bu nedenle çatışma istemiyor. Fakat diğer taraftan da Türkiye’nin Suriye’deki varlığından endişe ediyor” dedi.
Netanyahu’nun “Türkiye ile çatışma istemiyoruz” açıklamaları gündeme oturmuşken ardından Trump’un Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında Netanyahu’ya söyledikleri İsrail medyasına bomba gibi düştü. Türkiye’nin Suriye’deki toprak bütünlüğünü korumak istediğini, Amerika’nın da bununla ilgili herhangi bir sorunu olmadığını ifade eden İsmail Yaşa, Netanyahu’nun buluşmada umduğunu bulamadığını dile getirdi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu açıklamasında, anlaşılmaz şekilde "Türkiye dahil" herhangi bir devletin Suriye’yi kendilerine saldırmak için üs olarak kullanmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Bu açıklama, 3-4 Nisan’da NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için Brüksel’de bulunduğu esnada Reuters’e röportaj veren Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, Türkiye’nin İsrail ile Suriye’de karşı karşıya gelmek istemediğini söylemesinin ardından geldi. Bu açıklamanın aynı zamanda İsrail saldırılarının Suriye’nin yeni hükümetinin, DEAŞ terör örgütünü ve diğer tehditleri caydırma yeteneğini zayıflattığını vurguladığı bir ortamda yapılması, Netanyahu’nun ne derece abes bir tutum içinde bulunduğunu gözler önüne serdi. Nitekim ABD Başkanı Donald Trump’un da bu tutumu ciddiye almadığı görüldü.
‘SİZ DE BİZ DE MAKUL OLMALIYIZ’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilişkilerinin çok iyi olduğunu söyleyen Trump, İsrail’in Suriye konusunda Türkiye ile yaşadığı her sorunu çözebileceğini belirtip Netanyahu’ya dönerek “Siz makul olduğunuz sürece, bu konuda siz de biz de makul olmalıyız” ifadelerini kullandı. Kuşkusuz buradaki anahtar kelime “makuliyet” ancak Netanyahu’nun makuliyetten uzak davranma konusunda sicilinin ne kadar kabarık olduğu biliniyor.
UMDUĞUNU BULAMADI
Gelinen noktada Netanyahu’nun hem Gazze stratejisinde hem de bölgesel politikalarında makuliyetten oldukça uzak bir tutum içinde olduğu ve Trump yönetiminin İsrail’i öncelese dahi Netanyahu’nun yaklaşımlarıyla aynı çizgide durmadığı görülüyor. Diğer bir ifadeyle, İsrail Başbakanı, can havliyle gittiği Washington’da umduğunu bulamadı. Bundan sonraki süreçte Netanyahu’nun Gazze’de daha fazla katliam yapmasının ve bölgeyi istikrarsızlığa iten hamlelerine devam etmesinin önüne geçmek için bölgesel girişimlerin artması gerekiyor. Bunun için de Türkiye’nin Orta Doğu’daki istikrarlaştırıcı gücü büyük önem arz ediyor.

‘İSRAİL, GÜÇLÜ BİR SURİYE İSTEMİYOR’
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan ve İsrail’in, güçlü bir Suriye istemediğini vurgulayan İsmail Yaşa, “Türkiye, NATO’daki ikinci büyük askeri güç. Türkiye’nin terörle mücadeleden kaynaklanan çok ciddi bir savaş deneyimi var. Son yıllarda insansız hava araçları, deniz araçları gibi teknolojik alanda da Türkiye ciddi anlamda mesafe katetti. Dolayısıyla Türkiye’yle girilecek çatışmanın diğer çatışmalara benzemeyeceğinin herkes farkında. İsrail de bu nedenle çatışma istemiyor. Fakat diğer taraftan da Türkiye’nin Suriye’deki varlığından endişe ediyor. Çünkü İsrail, Suriye’nin güçlü olmasını istemiyor. Suriye’nin iç savaşlarla çatışan, zayıf bir ülke olarak kalmasını istiyordu. Suriye’de operasyon düzenlemeyi bir hak olarak görüyorlar. Bunun da kısıtlanmasını istemiyorlar. Türkiye’nin de bu ‘özgürlüğü’ kısıtlayacağının farkındalar.” şeklinde konuştu.
‘TÜRKİYE’NİN DE İSRAİL’İN DE BÖYLE BİR NİYETİ YOK’
İsrail’in ve Türkiye’nin karşılıklı olarak birbirleriyle çatışma istemediklerini aktaran Yaşa, “Suriye’de kurulacak yeni ordu milli bir ordu olacak. Ülkenin milli çıkarlarını, güvenliğini koruyacağı için İsrail bundan da endişeli. Esad’ın ordusu varken bir sıkıntıları yoktu. Yeni ordu İsrail’in lehine olmayacak. İsrail bunun farkında ve bunu engellemeye çalışıyor. İsrail’in Türkiye ile çatışmaya girmek istemediğini biliyoruz.
Türkiye’nin de böyle bir niyeti yok. Bir şekilde Türkiye ile İsrail, Suriye’de çatışmamak üzere anlaşacaklardır. Fakat İsrail medyasından öğrendiğimiz kadarıyla Suriye’nin kuzeyinin Türkiye’ye, batısının Rusya’ya, petrol kaynaklarının olduğu doğu bölgesinin Amerika’ya, İsrail sınırına yakın bölgelerinin İsrail’e, diğer kalan bölgelerin de yeni Suriye idaresine bırakılmasını önereceğine dair haberler var. Türkiye’nin böyle bir öneriyi kabul etmesi mümkün değil. Çünkü bu Suriye’nin parçalanmasına yol açar. Suriye’nin toprak bütünlüğü, Türkiye’nin kırmızı çizgisi.” diye aktardı.
‘TRUMP’UN SURİYE’YE YAKLAŞIMI FARKLI’
Trump’un Suriye’ye olan yaklaşımının Netanyahu’dan farklı olduğunun altını çizen Yaşa, “Trump’un Suriye’ye ve bölgeye yaklaşımı İsrail’den farklı. İsrail zayıf, çatışma halinde ve sürekli kan kaybeden bir Suriye istiyor. Ama Amerika ise istikrarlı bir Suriye istiyor. Trump yönetimi Suriye ile uğraşmak istemiyor. Onların öncelikleri daha farklı. Trump’un Erdoğan’ı sevdiği açıklamalarını bir kenara bırakırsak buradaki en çarpıcı sonuç Amerika, Suriye üzerindeki Türkiye etkisini kabullenmiş durumda. Bunu da bir sorun olarak görmüyor. Netanyahu’ya da problem çıkarmamasını söylüyor. Trump’un Türkiye ve Erdoğan ile ilgili açıklamaları İsrail basınında da dikkat çekildi. Netanyahu’nun aradığını bulamadığı ifade edildi. Amerika birtakım düzenlemeler yapmak istiyor fakat Netanyahu’nun istediği gibi değil. Dolayısıyla Netanyahu’ya da ‘oyunbozanlık yapma’ demiş oldu.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
