Telefon numaralarınız satılıyor! İşte böyle dolandırıyorlar

Son zamanlarda birçok vatandaşa gelen ‘çekilişle telefon kazandınız’ mesajı, tehlike saçıyor. Bu tür mesajlara inanan vatandaşlar ise binlerce lirasından oluyor.
Telefon numaralarınız satılıyor! İşte böyle dolandırıyorlar

Sosyal medya veya kısa mesaj üzerinden yapılan dolandırıcılıkların ardı arkası kesilmiyor. Son zamanlarda en yaygın dolandırma metodu olan ‘çekilişle telefon kazandınız’ mesajları tehlike saçmaya devam ediyor. Bu tür tekliflere inanılmaması gerektiğini ifade eden Konya Tüketiciler Birliği Başkanı Mustafa Dinç, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

mustafa-dinc.jpg
Mustafa Dinç

‘BEN İNANMAM DEMEYİN’

Yapılan dolandırıcılık metoduyla birçok insanın tuzağa düşürüldüğünü ifade eden Dinç, “Sosyal medya veya mesaj üzerinden ‘çekilişle telefon kazandınız’ dolandırıcılığı çok yaygın bir yöntem. Bu yeni bir metot değil. Uzun zamandır gündemde. İnsanlar ‘beni kimse dolandıramaz, ben inanmam’ güveninde oldukları için çok rahat tuzağa düşebiliyorlar. Bu bir hayır işi değil. Kimse kimseye ücretsiz bir şekilde telefon vermez. Bedavanın yanı sıra, 50 bin liralık telefonu indirimle 3 bin liraya alabilmek gibi mantıksız aldatmacalara inanmamak lazım.” şeklinde konuştu.

dolandiricilik-1.jpg

‘TEKLİFLER REDDEDİLMELİ’

Bedava veya indirimli ürün tekliflerinin reddedilmesi gerektiğini vurgulayan Dinç, “Tüketicilerimizin bedava bir ürünü elde edilemeyeceğini, piyasa değerinin çok altında fiyata alamayacağını bilmesi lazım. Sosyal medyadan veya telefondan bu tip teklifleri mutlaka reddetmeleri gerekiyor. Maalesef insanlarımız aldanmaya hazır halde bekliyor. Bir ürün bedava verilmek istendiğinde mutlaka bundan şüphe duyulması gerekiyor.” diye aktardı.

dolandiricilik-2.jpg

‘CAYDIRICI CEZALAR ALMIYORLAR’

Dolandırıcılık yapanlara caydırıcı cezalar verilmediğini söyleyen Dinç, “Bu konuda sürekli şikayetler alıyoruz. Vatandaşlarımızın dikkatli olması için uyarılarımızı yapıyoruz. Herkese ulaşmaya çalışıyoruz. Ama bu işi yapan kişiler kendilerine sürekli yeni potansiyel müşteriler buluyorlar. Maalesef bu tarz dolandırıcılıkların caydırıcılığı çok az. Hapis cezası yok. Yerleri, adresleri zaten belli değil. Yakalandıklarında da bir yaptırımı yok.” İfadelerine yer verdi.

dolandiricilik-4.webp

‘NUMARALARIMIZ SATILIYOR’

Dolandırıcıların numara satın alarak vatandaşlara ulaştığını dile getiren Dinç, “Kendilerine numara satın alıyorlar ve bize de bu şekilde ulaşıyorlar. Başta telefon şirketleri olmak üzere alışveriş yapılan mağazalar numaraları satıyorlar. Günümüzde artık her yerde telefon numarası isteniyor. Bu numaralar da pazarlanıyor. Hatta yaş grubuna, ikametgahına ve mesleğine göre bile dikkat ediyorlar. Bu da kanunca serbest değil ama herhangi bir yaptırımı maalesef yok. Bu yüzden telefon numaramızı her yere vermemek gerekiyor. Verilirse bile gelen kampanya mesajlarına aldırış edilmemeli.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Muhabir