‘Tekrar, öğrenimin annesidir’
Kazakistan Nur- Sultan’da bulunan Alihan Bökeyhanov Lisesi Kimya öğretmeni Kulpa Danabekova Kazakistan eyaletinin eğitim sisteminde önemli değişiklikler yaptığına dikkat çekti.
Kazakistan eyaletinin eğitim sisteminde önemli değişiklikler yaptığına dikkat çeken Kazakistan Nur- Sultan’da bulunan Alihan Bökeyhanov Lisesi Kimya öğretmeni Kulpa Danabekova, “Günümüzde, Kazakistan’daki öğretmenler hazır durumda eğitim vermemektedir, ancak öğrencileri bilgi edinmeleri için eğitmektedir. Bunun nedeni, hazır bilginin beyinde uzun süre depolanmamasıdır. Bu bağlamda, çalışmayı öğrencilerle uygun şekilde organize etmek önemlidir.” ifadelerini kullandı.
‘FEN VE MATEMATİK KONULARI İNGİLİZCE OLARAK ÖĞRETİLİYOR’
Kazakistan okullarında fen ve matematik konularının İngilizce olarak öğretildiğinin bilgisini veren Danabekova, şöyle konuştu: “İngilizce kimya öğretimi günümüzün en önemli ihtiyaçlarından biridir ve genç neslin dünya düzeyinde ücretsiz eğitim almasına, dünya biliminin gizemlerini keşfetmesine ve yeteneklerini göstermesine olanak tanır. İngilizce fen ve matematik öğretmek modern bir gerekliliktir. Temel amaç: birkaç dil konuşan kültürlü bir kişinin gelişimi ve oluşumu, sosyal ve profesyonel olarak tanımlayabilmektir. Günümüz toplum düzeni, doğa bilimleri, matematik, kimya ve biyoloji alanlarında çok daha yüksek düzeyde bilimsel eğitim sağlamak; eğitimde bu konuların İngilizce olarak öğretilmesinin uygulanması. İngilizce, XXI. Yüzyılın dilidir. Bugün, gelecek neslin entelektüel, çok dillilik olarak gelişimi, eğitim sisteminde güncel bir konudur. Öğrenciler lisede çeşitli konularda çalışırlar, yani farklı bilim alanlarındaki terimleri, kuralları, tanımları ve kalıpları öğrenmeleri gerekir. Bu nedenle, her öğretmen, öğrencilerin konularını uzun süre hatırlamalarına yardımcı olacak öğretim yöntemlerini ve formlarını kullanmalıdır. Öğrencilerin eğitim içeriği algıları çeşitli biçimlerde olabilir.”
‘İNGİLİZCE KİMYA ÖĞRETİRKEN İKİ HEDEFİMİZ VAR’
İngilizce kimya öğretirken iki farklı hedeflerinin olduğuna değinen Danabekova, “Birincisi, öğrencilerin kimya eğitimi, ikincisi, öğrencilerin İngilizce bilgilerinin geliştirilmesidir. Bunun nedeni sınıftaki öğrencilerin farklı İngilizce seviyelerine sahip olmalarıdır. Bu nedenle dersi düzenlerken bu konuyu dikkate almak ve çalışma biçimlerini buna göre planlamak gerekir. Ders sırasında, öğrenciler bir şekilde yeni bir kavramla tanışırlar ve sonra o ders için sadece soyut bir kavrama sahip olurlar. Bu öğrencilerin yüzde 20’si. Şimdi, öğretmen aynı teorik materyal üzerinde tüm sınıfla egzersiz yapıyorsa, bu bir takım çalışmasıdır. Takım çalışmasından sonra, öğrencilerin yüzde 35’i yeni bir kavram öğrenir. Daha sonra öğretmen öğrencileri 5-6 kişilik gruplara ayırır ve eğer öğrenciler birlikte gruplar halinde çalışırlarsa bu grup çalışmasıdır. Grup çalışmasından sonra, öğrencilerin yeni kavramlara hakim olma düzeyi yüzde 40-50 aralığındadır. Grup çalışmasından sonra öğrenciler çiftler halinde çalışır. İkili çalışmadan sonra, öğrencilerin yeni bir konudaki ustalık seviyesi yüzde 60-80 aralığındadır. Bireysel çalışma, ikili çalışmadan sonra gerçekleştirilir. Bireysel çalışma ve yeni bir konseptin tekrarından sonra, öğrencilerin yüzde 80-100'ü yeni bir konu öğrenir.” diye aktardı.
‘TEKRAR, ÖĞRENİMİN ANNESİDİR’
Bilgide tekrar etmenin önemine dikkat çeken Danabekova, “Bir Kazak atasözü vardır: “Tekrar, öğrenimin annesidir” yani öğrenci edindiği bilgiyi sürekli tekrar ederse, bilgiyi zihninde uzun süre tutabilecek ve daha da geliştirebilecektir. Bir öğretmenle yeni bir kimya dersinde önce genel sınıfa, gruplar halinde, üçlü, ikili ve bireysel formlarda çeşitli görevleri yerine getirerek, öğrencilere öz değerlendirmede değerlendirme ve eğitim için koşullar sağlayarak, öğrenciler kendi kendine öğrenen, kendi kendini değerlendiren bireyler haline gelirler. Sonuç olarak İngilizce kimya öğretiminde görevlerin yeni bir kavram üzerinde çeşitli şekillerde çalışılarak tekrarlanması olumlu sonuç vermektedir. Bunu yapmak için, öğretmenin görevleri farklı iş türlerine uygun bir şekilde hazırlaması önemlidir. Yani görevler aynı konu üzerinde ve farklı metinlerde olmalıdır. Öğrenci, aynı konu üzerinde çeşitli görevleri yerine getirerek gruplar halinde, gruplar halinde, çiftler halinde ve bireysel olarak çalışarak bilgi edinir.” diyerek sözlerini tamamladı.
SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ