Teknolojide devrim Konya'dan başlıyor!
Birçok alanda Türkiye’ye örnek projelerin yapıldığı Konya, teknolojide de öncülük edecek. Konya Elektrikli Araçlar A.Ş. bünyesinde hizmet verecek olan Spark marka elektrikli araçlar, yakın zamanda sahaya inecek. Konya Elektrikli Araçlar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Karaca, “Tahminen çok yakın zamanda araçlarımızı şehrimizin farklı noktalarında görebileceksiniz. Dakikalık kiralama fiyatlarımız 6 ila 7 lira arasında değişecek. Kilometre ve dakikasına göre ödeme tahsil edilecek." dedi.
Karbon salınımını azaltmak için kolları sıvayan Konya’da önemli projelere imza atılıyor. Bununla ilgili ilk olarak MÜSİAD Konya Şubesi'nin öncülüğünde Karbon Sertifikasyon ve Proje Geliştirme Şirketi’nin kurulduğu Konya’da daha sonra Konya Elektrikli Araçlar A.Ş.’nin temelleri atılmıştı. Bu şirketin ilk meyvesi olarak elektrikli araçlara şarj istasyonu kurma lisansı EPDK’dan alındı. İstasyonları şehrin 50 farklı noktasına kuran şirket şimdi de Türkiye’de ilk olacak bir projeye imza atacak. Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde kullanılan dakikalık şarjlı araç kiralama hizmeti Türkiye’de ilk kez Konya’da kullanıma sunulacak. 2 kişilik Spark markalı araçlarla cazip fiyatlarla hizmete koyulacak bu projede temel amaç, insanların elektrikli araçlara alışması, güvenli ve hızlı şekilde şehir içinde ulaşımını gerçekleştirmesi hedefleniyor.
DÖRT PİLOT ŞEHİRDEN BİRİSİ KONYA
Konya’yı 2042 yılına kadar Avrupa’nın ilk karbon nötr şehri yapmak için çaba sarf ettiklerini söyleyen Konya Karbon Sertifikasyon ve Proje Geliştirme A.Ş. ve Konya Elektrikli Araçlar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Karaca, “Konya Karbon Sertifikasyon ve Proje Geliştirme A.Ş.’yi kurmamızın ana hedefi Konya’yı 2042 olduğunda Avrupa’nın ilk karbon nötre dönmüş şehirlerinden birisi haline dönüştürmekti. Şuanda zaten devletimiz dört pilot şehirden birisi olarak Konya’yı seçti. Biz zaten en geç 2053 olmak kaydıyla Türkiye’nin karbon nötre dönüşümüne ayak uyduracak olan başta gelen şehirlerden birisiyiz. Bu şirketimizin ana amacı normalde proje geliştirmekti. Şehrimizin emisyon azaltıcı projelere adapte olması ve burada bir ekosistem oluşturulması adına proje geliştirip bunları da şehre yayacak şekilde bir yapı oluşturduk. Mühendis arkadaşları işe aldık. Onları iklim değişikliği uzmanı olarak yetiştirmeye başladık ve hala devam ediyoruz. Bu arkadaşlar olayın ne olduğunu, nelere gebe olduğunu, ne tip fırsatlar ve tehditler üreteceği konusunda yoğun olarak çalışıyorlar.” ifadelerini kullandı.
KARBON EMİSYON KAYNAKLARI BELİRLENDİ
Karbon emisyonunu önemli ölçüde belirleyen konuları tespit ettiklerini belirten İsmail Hakkı Karaca, “Şirketimizin, ana şehirlerin karbon emisyon kaynaklarının belirlenmesi konusunda bir çalışmamız olmuştu. Gerek mevzuatlar, gerek dünyadaki literatür, gerekse yapılan ölçümlere baktığımızda karbon emisyonunu önemli ölçüde belirleyen dört tane konu var. Birincisi şehrin tükettiği enerji. Bunlar da elektrik ve doğalgazdan kaynaklanıyor. İkincisi şehirdeki ulaşım ve lojistik. Nasıl sağlanıyor, ne kadar emisyona neden oluyor. Üçüncüsü şehirdeki sanayi tesisleri. Bunların ne kadar emisyona neden olmalarına göz yumuyoruz. Dördüncüsü ise şehirdeki binalar ve bunların emisyona katkıları. Isıtılması, soğutulması, iklimlendirilmesi vs., İnşaat esnasında kullandığı malzemeler gibi. Bunlar dikkat çekici unsurlar oldu.” dedi.
ÇALIŞMALARIN İLKİ ULAŞIM KONUSUNDA OLDU
Yaptıkları genel çalışmada ilk olarak ulaşım konusunda projeler geliştirdiklerini kaydeden İsmail Hakkı Karaca, “Buradan yola çıkarak Karbon Sertifikasyon A.Ş.’de sanayideki dönüşüm için birtakım çalışmaları yürüttük ve hala da yürütüyoruz. Burada karbon ayak izi ölçümleri, bunların doğrulanması, şirketlerin sürdürülebilirlikle ilgili danışmanlıkların yapılması gibi çalışmaları yürütüyoruz. Ama beraberinde de bu çalışmaların ilki olacak olan ulaşım ve lojistikle ilgili girişimde bulunduk. İştirak şirketimiz olarak Konya Elektrikli Araçlar A.Ş. adında bir firma daha kurduk. İki şirketimizde toplamda 200 civarında yatırımcımız, girişimcimiz var. Bunların da oluşturacağı ciddi ekosistemin kuvvetini de arkamıza alarak hemen elektrikli araçlar tarafında ilk olarak şehrimizde ulaşımın elektrifikasyonu için elektrikli araçların yaygınlaştırılması lazım dedik. Buradaki en büyük engel şarj istasyonları sayısıydı.” ifadelerini kullandı.
KONYA’YA 50 ADET ELEKTRİKLİ ŞARJ İSTASYONU KURULDU
EPDK’dan lisansı aldıktan sonra Konya’ya 50 adet elektrikli şarj istasyonu kurduklarını anlatan İsmail Hakkı Karaca, “Türkiye’deki şarj istasyonu sayısı fazla ama otoyollarda ve İstanbul ile İzmir’e yoğunlaşmış halde. Diğer şehirlerimizde çok istasyon maalesef yok. Bu da diğer şehirlerde elektrikli araçların yaygınlaşması sürecini negatif olarak etkiliyor. Biz de hızlı bir şekilde EPDK’dan şarj istasyonu ağı işleticilik lisansına başvurduk ve aldık. Bu da Türkiye’de herhangi bir şehirde istediğimiz miktarda minimum 50 adet olmak kaydıyla şarj istasyonu kurma zorunluluğu getiriyor. Bizde lisansımıza bağlı olarak amaç geliştirdik. Ana amacımız Konya’daki elektrifikasyon. 2042 hedefimiz doğrultusunda başta Konya’dan başlayarak, şehrimizin emisyonunu ulaşım tarafında azaltmakla ilgili bütün istasyonlarımızı Konya’ya kurduk. 50 istasyonumuz da Konya’da devreye alındı ve işler hale geldi.” dedi.
‘SPARK MARKAMIZI KURDUK’
Şarj istasyonları için Spark markasını kurduklarını belirten İsmail Hakkı Karaca, “Beraberinde şarj istasyonlarımız için marka tescili yaptırdık. Spark isminde marka ürettik. Bu markayla istasyonlarımızı ürettiriyoruz. AC ve DC olarak yavaş ve hızlı istasyonlarımız oluyor. AC dediğimiz istasyon; alternatif akımla çalışan, görece olarak daha yavaş şarj hizmeti verdiğimiz istasyon. 22 kW’ye kadar çıkış gücü verebiliyor. Diğer DC cihazımız ise doğru akımla çalışıyor. Önce şebekeden şarj edip sonra batarya üzerinden hızlı bir şekilde şarjı araçlara veriyor. Bunların güçleri ise 60 kW’den başlayarak 300 kW’ye kadar ulaşan cihazlarımız bulunuyor. Örneğin 120 kW cihazla gelip şarj hizmeti almaya çalıştığınız zaman 80 kW’lik aracı 20 dakika içerisinde şarj edebiliyorsunuz. Bu cihazların Türkiye’de hızlı bir şekilde yaygınlaşması gerekiyor ki, elektrikli araçların sayısı da böylelikle artsın. Fakat tek başına elektrikli araçların sayısının artması da ulaşım anlamında emisyonu azaltma konusunda pozitif katkıyı belli oranda yapıyor. Bununla beraber toplu taşımanın artırılması gerekiyor. “ şeklinde konuştu.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EYLEM PLANLARI HAZIRLANDI
İsmail Hakkı Karaca, “Türkiye’de İklim Değişikliği Kurulumuz bulunuyor. Bu kurul toplam 11 kişiden oluşuyor.Bu üst kurulda ilgili bakanlıklardan 8 tane bakan yardımcısı bulunuyor. 3 tane de sektör temsilcisi bulunuyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği temsilcisi, TÜSİAD temsilcisi ve MÜSİAD temsilcisi bu ekipte bulunuyor. Biz bu 11 kişilik kurulda 7 tane ana konuyla ilgili iklim değişikliği eylem planları hazırladık. 2030 yılına kadar Türkiye’nin hangi faaliyetleri yürütmesi gerektiğini her biri 40-50 sayfadan oluşan raporlarda belirttik.” dedi.
ŞEHİRLERİN MERKEZLERİ YAYALAŞTIRILACAK
Şehirlerde önemli bir dönüşüm olacağını ve 2030’a kadar tarihi merkezlerin yayalaştırılacağını vurgulayan İsmail Hakkı Karaca, “Örneğin şehirleşme ve binalar alanındaki eylem planında dikkat çekici bir madde var. Şehirlerin tarihi merkezleri 2030 yılına kadar tamamen yayalaştırılacak. Konya’mızda da Mevlana Müzesi’nin olduğu alandan Alaaddin Tepesi ve Gedavet Parkı alanını üçgen olarak düşünelim. Raporda buraları 2030’a kadar araç giremeyecek şekilde yayalaştıracaksınız diyor. Girebilecek araçlarda da gürültü ve emisyon olmayacak. Sadece elektrikli araçlar ve toplu taşıma araçlar girebilecek. Şehrin ulaşım elektrifikasyonunda bu gibi mecburi durumlar da var. Bunları da tetiklesin ve ihtiyaçları ortaya koysun diye Spark markasıyla İtalya’dan 20 tane elektrikli araç satın aldık. 2 kişilik 150 kilometre menzilli elektrikli araçlarımız oldu. 75 kilometre hıza çıkabiliyor. Ruhsatında motosiklet diye geçiyor. 16 yaşını doldurup A1 ehliyeti sahibi olan herkes bu aracı kullanabiliyor. Bunların da altyapıları bitmek üzere. Araçlarımızı scooterlarımızda olduğu gibi şehrimizin merkezi başta olmak üzere farklı akslarında hizmete sunacağız. İnsanlar QR kodlarını okutarak araçlarını alabilecekler. Spark isminde aplikasyonumuz var. Bunun üzerinden araçlar anlık kiralanabilecek.” ifadelerini kullandı.
OTOPARK PROBLEMİ YOK
Otopark problemi olmadan şehir içi ulaşımının yapılabileceğini söyleyen İsmail Hakkı Karaca, “Aracımızın aks aralığı dar olduğu için motosiklet gibi şehirde motosiklet gibi hızlı bir şekilde her yere girip çıkabiliyor. Otopark problemi de yok. Gittiğiniz hemen hemen her yerde otoparklarımıza park edebiliyorsunuz. Dolayısıyla şehre alternatif bir mobilizasyon çözümü sunuyoruz. Aplikasyonlarımızı superapp’e dönüştürerek aynı şarj hizmeti aldığınız yerden bu aracı da kiralayabiliyorsunuz. Örneğin aracını Konya’daki bir AVM’de şarj ederken bu Spark’larımızı da kiralayabiliyorsunuz. Spark’la yemeğini yemeye gidebilir. Orada da yine kredi kartınızı tanıttığız Spark kartımızla yemek ücretinizi çekebilirsiniz.” dedi.
KISA ZAMAN İÇİNDE ŞEHRİN FARKLI NOKTALARINDA OLACAK
Spark’ların kısa zaman içinde Konya’nın farklı noktalarına konumlandırılacağını dile getiren İsmail Hakkı Karaca, “Tahminen çok yakın zamanda araçlarımızı şehrimizin farklı noktalarında görebileceksiniz. Dakikalık kiralama fiyatlarımız 6 ila 7 lira arasında değişecek. Kilometre ve dakikasına göre ödeme tahsil edilecek. Taksiden daha hesaplı fiyata gelecek. Fakat bu ekosistem içerisine taksicilerimizi de sonraki aşamada dahil etmek istiyoruz. Biz şimdilik 20 tane araçla başlıyoruz. Konya’mızın 500 tane araca ihtiyacı var. Kalan 480 aracı muhtemelen bu ekosistem içerisinde taksicilerimizi, dolmuşçularımızı vs katarak çözmek istiyoruz. Araçlarını alsınlar bizim sistemimiz içerisine dahil etsinler ve burada çalıştırsınlar diye proje üretiyoruz. Önemli olan şu anda 20 aracı piyasaya sunacağız ve görülecek. İnsanlar bundan keyif alacaklar mı test etmiş olacağız. Sessiz ve görünüm olarak da şık araçlar. Özel İtalyan tasarımı. TOGG’un da tasarımını yapan Pininfarina firması bu araçlarımızı da tasarladı. Şu anda İtalya Milano başta olmak üzere dakikalık araç kiralama hizmeti Avrupa’nın bazı yerlerinde kullanılıyor. Konya’mızda yapılacak uygulama ülkemizde ilk ve şu an için tek olacak.” diye konuştu.
‘SADAKAT MODELİ OLUŞTURUYORUZ’
Spark’ı tercih edenler için sadakat modeli oluşturacaklarını vurgulayan İsmail Hakkı Karaca, “Şarj istasyonlarımızı superappe dönüştürüyoruz. Superapp içerisinde dakikalık elektrikli araç kiralama sistemini getirtiyoruz. Bu zincir içerisindeki müşterilerimize de kendi içerisinde sadakat modeli üretmek istiyoruz. Spark’tan elektrikli aracını şarj edenler, dakikalık araç kiralamadan daha indirimli fiyat alacaklar. Ya da kiralama hizmetimizi kullananlar, şarjlarımızdan daha indirimli fiyatla şarj edecekler. Böyle bir model üretiyoruz.” dedi.
SPARK KARTLAR İNDİRİM SAĞLAYACAK
Kredi kartına benzer bir kart oluşturduklarını ve bunu uygulamalarını kullanan üyelere gönderdiklerini vurgulayan İsmail Hakkı Karaca, “Spark markamız için kartlar çıkardık. Kredi kartına benzeyen bu kartları üyelerimize gönderdik. Bu kartla giderek dokunmatik gösterip şarjı başlatabiliyorlar. Bu kart zaten hesaplarına bağlı oluyor. Ondan sonra da hiçbir şeye gerek kalmıyor. Bu kart da sistemimizin bir parçası. Önümüzdeki dönem bu kartlarımıza bir miktar indirim de tanıyacağız.” şeklinde konuştu.
‘KONYA’DAKİ ELEKTRİKLİ ARAÇ SAYISI MİNİMUM 150 BİN OLACAK’
İlk 6 yılda Konya’daki elektrikli araç sayısının minimum 150 bin rakamına ulaşacağını beklediklerini söyleyen İsmail Hakkı Karaca, “Bakanlığımızın bir hedefi var. 2030 yılına geldiğimizde 2 buçuk milyon adet ile 3 milyon adet arasında Türkiye’de elektrikli araç olmasını hedeflediklerini raporladılar. Kamunun hedefi böyleyse ben eminim ki bu rakam 5 milyon seviyesine çıkacaktır. Şu anda Türkiye’deki elektrikli otomobillerin yüzde 6’sı Konya’da. Türkiye’deki araç sayısının 3 milyona çıkacağını düşünürsek sadece Konya’mızdaki elektrikli araç sayısı 6 yıl içerisinde 150 bine yükselecek. Bizler bu 3 milyon araçtan 150 bin tane elektrikli aracın şarj işine talibiz. Sistemlerimiz tam otomatik çalışıyor. Spark aplikasyonumuzu indiriyorlar. Haritalardan arattığınızda zaten istasyonlarımızın yerleri görünüyor. Gittiğinizde kare kodu okuttuğunuzda şarj hizmeti başlıyor. DC istasyonlarımız aynı anda iki, AC istasyonlarımız ise aynı anda tek araca hizmet verebiliyor. Zaten şarj süresi hızlı fakat yavaş şarjı tercih ettiyseniz aracın başından ayrılabiliyorsunuz. Şarj tamamlandığında sistemimiz telefonunuza otomatik mesaj gönderiyor. Eğer herhangi bir problem yaşarsanız da çağrı merkezimizi arayarak destek alabiliyorsunuz.” ifadelerini kullandı.
‘TÜM ARAÇLAR İSTASYONUMUZDAN HİZMET ALSIN HEDEFİNDEYİZ’
Konya’da kullanılacak tüm elektrikli araçların kendi istasyonlarından hizmet almalarını hedeflediklerini söyleyen İsmail Hakkı Karaca, “Burada mantığımız; Konya’mızda minimum 6 yıl içerisinde 150 bin tane elektrikli araç olacak. Her iki tane elektrikli araç için halka açık en az 2 tane şarj soketi olması lazım. Avrupa bu hedefe ulaşmak için çalışıyor. Konya’da 150 bin araç olacağını düşünürsek 75 bin tane sokete ihtiyacımız olacak. Cihazlarımıza Konya’mızdaki 150 bin aracın şarj edilmesi hizmetine talibiz. Tüm araçlar ayda en az 1 defa istasyonlarımızdan hizmet alsınlar hedefindeyiz. Daha ulusal çapta çalışan firmaların politikası bu değil. Onlar kurabilecekleri neresi varsa şarj istasyonu kuralım mantığındalar. Ne kadar çalıştığıyla ilgilenmiyorlar. Örneğin Tokat’taki bir işletmeci, Konya’daki marketin önüne AC istasyonu kurabiliyor. Buraya tekniker göndermek, yerinde müdahale etmek zor olduğu için bizler 7/24 hizmet verebileceğimiz sistem şeklinde gidiyoruz. Lokallik, kurumsallık ve genel yapılanma çok önemli.” diyerek sözlerini tamamladı.
HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER
Konya Elektrikli Araçlar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Karaca'dan yenihaberden.com'a özel açıklamalar;