Teknoloji gelişti, protezlerin konforu arttı
Ortez-Protez işletmecisi Ozan Kimyongök, sağlık ödemelerinin içinde bu alanın binde 1’lik bütçeye sahip olduğunu söyledi.
İnsan vücudunda bazı sağlık sorunlarından veya kazadan dolayı organ kaybı olabiliyor. Bu yüzdende ortez-protez tedavisi pek çok kişi tarafından bilinen yöntemdir. Fakat herkes o tedaviye ulaşamayabiliyor. Ortez-Protez işletmecisi Ozan Kimyongök, ortez-protez alanının sağlık sistemi içinde binde 1’lik bütçeye sahip olduğundan yakındı. Kimyongök, “Sağlık ödemelerinin ve giderlerinin içinde binde 1-2’lik bütçe payı olan protez alanında iyileştirme yapılması gerektiğini düşünüyorum. Yemek yeme, su içme ve nefes almak gibi bu alan zorunluluktur. Bu fiyatların sürekli güncellenmesi gerektiğini düşünüyorum. Sağlık Bakanlığının bu işe bir el atması lazım. İnsanlar fiyatlardan dolayı protez yaptırmaktan tereddüt ediyorlar” dedi.
‘SGK TARAFINDAN ÖDENEN PARA YETERLİ DEĞİL’
Proteze ihtiyacı olan bir bireyin parasının çoğunu SGK tarafından karşılandığını bir kısmının ise hastanın ödediğini bildiren Ozan Kimyongök, günümüzde bu durumun tam tersine döndüğünü belirtti. Kimyongök,“SGK eskiden ödemeyi fazla yapardı kalan parayı da hasta öderdi. Emekliden yüzde 10 çalışandan yüzde 20 gibi bir katılım payı alınırdı. Uzun yıllar önce 2008 tarihinde bir zam yapıldı 2022’ye kadar. Bunun haricinde başka bir zam yapılmadı. Ödemeler 2008 tarihinde kaldı ama günden güne artan dolar, Euro ve enflasyondan dolayı ödemeler tam tersine döndü. Sanki SGK katılım payını ödüyor hasta diğer kısmı ödüyor gibi oldu. Dolayısıyla yaşadığımız en büyük sıkıntılardan birisi budur. Örneğin diz altı protezlerinde en ucuz protez yaklaşık 50 bin TL kurumun ödediği miktar ise yaklaşık 10 bin TL” ifadelerine yer verdi.
EKONOMİK KRİZDEN DOLAYI PROTEZ ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ
Ekonomik kriz sıkıntısından dolayı hastaların protez satın alma gücünün düştüğünü vurgulayan Kimyongök, “Bu dönemde yaşanan ekonomik sıkıntıdan dolayı hastaların protez alım gücü düştü. Eskiden ayda 3-5 tane protez yaparken şu an ayda bir tane protez yaparsak yeterli gözüyle bakıyoruz. 5 yılda değiştirilmesi gereken protezi hastalar 8 yıl kullanmak zorunda kalıyor. Protez bozulduğu veya kırıldığı zaman ise alım gücü olmadığı için tamir ettiriyorlar” diye aktardı.
Protez-ortez malzeme temini konusunda sıkıntının olmadığını sadece maliyet sorununun olduğuna değinen Kimyongök, “Protez-ortez konusunda malzeme sıkıntısı yoktur. Bizim sıkıntımız satın alım gücündedir. Örneğin; bir hastanın aktif karbon ayak izi kırıldı ya da herhangi bir şeye maruz kaldı. Ayak izini satın almaya kalktığınız zaman şu an en ucuz karbon ayağı fiyatı yaklaşık 12-13 bin TL. Bu fiyatta en ucuz olanıdır. Ama insanlara 3 bin TL’lik ayak takmak zorunda kalıyoruz çünkü düğer maliyeti karşılamaları zor oluyor. Bacağı kesilen hastaların çoğu zaten yaşlı hastalar. Genç nüfusun bu bölümü yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor. Yüzde 80’i yaşlı hastalar. Yaşlı olanlar zaten emekli; bu yüzden bir ayağa 12 bin verse ne yiyip ne içecek. Dolayısıyla daha az konforlu olan protezleri tercih etmek zorunda kalıyor” açıklamasında bulundu.
25 yıldır Ortez-Protez imalatını ve satışını yaptığını söyleyen Ozan Kimyongök, “ Protezleri kendimiz imal ediyoruz. Hastanın ölçüsünü alıp ona göre soket yaptıktan sonra alt taraflarını monte edip protezi geliştiriyoruz” dedi.
Ortez ve protezin farklı dallar olduğunu kaydeden Kimyongök, şunları söyledi: “Ortez, ayağında felç, kaza olan hastalarda yaptığımız ürünlerdir. Protez ise olmayan uzvun yerine yaptığımız şeyler. Hasta bize geldiğinde bir bacağı kesilmiş vaziyette geliyor ona göre alçıyla ölçü alıp soketini hazırlıyoruz. Hazırladıktan sonra diğer parçaları monte edip bir bütün haline getiriyoruz. Hastaya takıyoruz, yürütüyoruz. Nasıl takılıp, çıkarılacağını ve protezin bakımını gösteriyoruz. Bu eğitimleri verip o şekilde hastalarımızı gönderiyoruz.”
TEKNOLOJİNİN GELİŞMESİYLE DAHA KONFORLU PROTEZLER YAPILIYOR
Teknolojinin günden güne gelişmesiyle beraber daha konforlu protezlerin yapıldığına dikkat çeken ortez-protez işletmecisi Ozan Kimyongök, “Teknolojinin gelişmesiyle beraber biraz daha teknolojik protezler yapılmaya başlandı. Bu konuda bir iyileşme var. Fakat geçmişe göre protezin ödemelerinde çok düşüklük var. Protezler 50 bin TL’den başlayıp 1,5 milyona kadar çıkabiliyor. Diz üstünden kesilen mikro işlemci dediğimiz elektronik protezler var” şeklinde konuştu.