Tarımın vazgeçilmezi Konya Ovası için hayati uyarı: Daha fazla geç kalınmamalı
Konya Ovası’na düşen kar ve yağmur çiftçilerin yüzünü güldürürken Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, su sıkıntısının da devam ettiğini hatırlarak dış havzalardan su getirilmesi için çağrıda bulundu.
Son zamanlarda Konya’daki kar ve yağmur yağışlarının ovaya büyük bir fayda sağladığını ifade eden Başkan Bekir Kağnıcıoğlu, toprağın uzun zamandır suya ihtiyacı olduğunu belirtti. Yağışların devam etmesini ümit eden Kağnıcıoğlu, dış havzalardan su getirilmesi noktasında da çağrıda bulundu.
Konya Ovası’na düşen kar ve yağmur çiftçilerin yüzünü güldürdü. Yağışların toprağa, bitkilere ve yeraltı suyuna fayda sağladığını belirten Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, rahmetin ovaya iyi geldiğini ifade etti. Yağışların yanı sıra su sıkıntısının da devam ettiğini hatırlatan Başkan Kağnıcıoğlu, dış havzalardan su getirilmesi için bir çağrıda bulundu.
‘BÜYÜK BİR FAYDASI OLDU’
Son yağışların Konya Ovası’na fayda sağladığını vurgulayan Kağnıcıoğlu, “Konya’da hem ekim hem de kasım ayı çoğunlukla kurak geçti. Uzun zamandır iyi bir yağış almamıştık. Toprağın suya büyük bir ihtiyacı vardı. Karın ve yağmurun toprağa büyük bir faydası oldu. Çiftiler ekinlerini sulayacaktı yağmur yağdığı için su kullanımı da azaldı. Yağışın bitkiye, toprağa, yeraltı suyuna, çiftçiye etkisi çok fazla. İnşallah ovamıza daha çok rahmet düşer. Her düşen rahmet berekettir.” sözlerine yer verdi.
‘RAHMET İYİ GELDİ’
Arpa ve buğday ekimlerinden sonra yağmurun ürünlere fayda sağladığının altını çizen Kağnıcıoğlu, “Güzlük ekim dediğimiz arpa ve buğday ekimleri gerçekleştirildi. Bu ürünlerin çimlenmesi ve çıkması için yağmura ve kara ihtiyaç vardı. Son yağışlarla birlikte kuraklık tehlikesinden kurtuldular. Yeraltı suyu ile sulamak farklı rahmetle sulanması çok farklıdır.” şeklinde konuştu.
‘DIŞ HAVZALARDAN SU GELMELİ’
Konya’ya dış havzalardan su gelmesi gerektiğini belirten Kağnıcıoğlu, “Yeraltı suyu sorunu yağmur yağınca çözülmüyor. Bizim kuraklıkla mücadele edebilmemiz için dış havzalardan su gelmesi gerekiyor. Su gelmediği müddetçe bu sorun çözülmez, tarım yürümez. İç Anadolu’da bahar ayları geldikten sonra iklimden dolayı yağmur az düşüyor. Karadeniz gibi bir yağış almıyor bölgemiz. Konya bir ova olduğu için her türlü ürün yetişiyor. Bu ürünler suyla oluyor. Kar, yağmur ne kadar yağarsa yağsın bizim dış havzalardaki suya ihtiyacımız var. Her yıl durum daha kötüye gidiyor.” ifadelerine yer verdi.
‘DAHA FAZLA GEÇ KALINMAMALI’
Konya’daki su projelerinin bir an önce faaliyete geçirilmesi gerektiğini ifade eden Kağnıcıoğlu, “Konya’da dış havzalardan su getirilmesi noktasında çalışmaların yapıldığı söyleniyor. Ama maalesef sahada biz bunu göremiyoruz. Özellikle Altınekin, Cihanbeyli, Kulu bölgelerine Kızılırmak’tan, Hirfanlı’dan, Kesikköprü’den su transferi yapılması gerekiyor. Bu ivedilikle olmalı, peyderpey değil. Daha fazla geç kalınmamalı. Ermenek’ten gelecek su gelmedi, Mavi Tünel bitmedi, Hotamış Gölü’ne de su gelmedi. Konya’daki su projeleri bir an önce tamamlanmalı.” diye aktardı.
‘KONYA TARIMDA VAZGEÇİLMEZ’
Konya’nın tarım alanında vazgeçilmez bir il olduğunu aktaran Kağnıcıoğlu, “Konya Ovası’nın bir örneği Türkiye’de yok. Büyüklüğü, verimliliği ve çiftçisinin bilinçli bir şekilde tarım yapması gibi ön plana çıkan noktaları var. Konya tarımda vazgeçilmez bir ilimiz. Ama şu anda çiftçilerimiz için sıkıntılı süreç devam ediyor. Özellikle gübre maliyetleri, akaryakıttaki artış, tarımsal sulamadaki enerji maliyeti çiftçinin belini büktü.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
