Tarihten günümüze yolculuk
Ağustos ayının, Türk tarihi açısından önemli ve kıymetli bir ay olduğunu biliyoruz.
Ağustos ayında meydana gelen, Türk tarihi açısından önem arzeden önemli tarihi olaylara –hatırlatmak amacı ile- kısaca değinmek istiyorum.
Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un dizelerinde ifade ettiği gerçeği her zaman unutmamak, “Varlık ve Beka Davası” için önemli.
“Tarih-i tekerrür diye tarif ediyorlar;
Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi? “
Ağustos ayında meydana gelen, Türk tarihine damga vuran önemli olayların bazılarını sıralamak gerekirse:
-26 Ağustos 1071 Malazgirt meydan muharebesi. Anadolu’nun kapıları Türklere açılışının taçlandığı, Anadolu’ya Türk mührünün vurulduğu gün.
-11 Ağustos 1473 Otlukbeli Muharebesi. Osmanlı Sultanı I.Mehmet ‘in(Fatih) Akkoyunlu Devleti Sultanı Uzun Hasan karşısında, “Cihan Padişahlığı” mücadelesinin kazanıldığı gün.
-23 Ağustos 1514 Çaldıran Meydan Muharebesi. Yavuz Sultan Selim’in, Safevi hükümdarı Şah İsmail’e “MAT” dediği gün.
-29 Ağustos 1521 Belgrat’ın Fethi. Osmanlı’nın Balkanlara kök saldığı zaman dilimi.
-1 Ağustos 1571 Kıbrıs adasının fethi. Akdeniz hakimiyetinin tescillendiği gün.
-5 Ağustos 1919 Erzurum Kongresi. “Vilayat-ı Şarkiye Müdafa-i Hukuk Cemiyeti Erzurum Şubesi tarfından düzenlenen ve başkanlığını Mustafa Kemal Atatük’ün yaptığı bu kongrenin kararlılığını gösteren şu ifadeler, bu günlerde yaşadıklarımızla ne kadar benzeşiyor.
“-Vatan bir bütündür parçalanamaz,
-Her türlü yabancı işgaline ve müdahalesine karşı millet hep birlikte direniş ve savunmaya geçecektir.”
-23 Ağustos 1921 Sakarya Meydan Savaşı. 1683 II. Viyana kuşatması hezimetinden sonra, Osmanlı’nın yenilmez olmadığını farkeden Avrupa, Osmanlı Devletine karşı birlikte mücadeleye başladıkları tarih.
Devamlı gerileme durumunda olan Osmanlı devleti, Milli Mücadele Ordusunun Sakarya’da kazandığı zaferle durdurulmuştur.
Yeni Türk Devletin’nin ayak seslerinin duyulduğu önemli bir tarihi dönemeç.
Sakarya Zaferi’nin sevincini “SAKARYA TÜRKÜSÜ” adlı şiiri ile ifede eden üstad Necip Fazıl Kısakürek’in iki dizesini paylaşarak, rahmetle anmaya vesile olalım.
“Her şey akar, su, tarih, yıldız, insan ve fikir;
Oluklar çift; birinden nur akar; birinden kir.”
Üstadın “NUR” olarak ifadelendirdiği güzelliklerin farkında olan, yıkılışa sebebiyet verebilecek her türlü “KİR”den uzak olmak dua ve dileğimiz olsun.
Türk tarihinden yaptığımız hatırlatmalardan sonra, 7 Ağustos 2016 İstanbul Yenikapı’da yapılan “Demokrasi ve Şehitler Mitingi” tarihi gün ile alakalı güzelliklere yelken açmak istiyorum.
Bu satırları gazeteye yetiştirmek amacı ile yamaya başladığım en son saatlerde, “Demokrasi ve Şehitler Mitingi” yapılacağı alanı milyonlarca insan doldurmuştu.
“Demokrasi ve Şehitler Mitingi” ile, 15 Temmuz’dan itibaren yurt genelinde Yüce Milletimizin yılmadan, heyecan ve coşkusu azalmadan Devlete, Demokrasiye, Özgürlüğe dair inanç ve kararlılığı taclandırılacaktır/taclandı.
Cumhurbaşkanı, Başbakan, Parti liderleri, Türk Milletinin her kesiminin yer aldığı “Milletin Fotoğrafı Karesi’nde” yer almaları, yıllardır özlemi çekilen önemli bir duruş.
Hepimiz bu vatanın öz be öz evlatlarıyız. Farklılıklarımızın bizim için önemli zenginlik kaynağı olduğunu 15 Temmuz itibarı ile yeniden anladık.
Allah’ın bize sunduğu bunca nimet ve güzellikler karşısında, dost ve kardeşçe yaşamak varken, birbirimize düşmanlık yapmanın bize ne büyük zararlar verebileceğini öğrendik.
“Demokrasi ve Şehitler Mitingi” dostlarımıza güven, düşmanlarımıza korku saldı, salmaya devam edecek.
Vatan, bayrak, millet, özgürlük, demokrasi söz konusu olduğunda; Necip Milletimiz her türlü farklılıklarını bir tarafa iterek “BİR” olabilmeyi muhteşem tablolarla ortaya koymuştur.
“Ordu Millet el ele” olduğunda, karşılaşılabilecek her türlü tuzakların bozulabileceğini anladık. UNUTMAYACAĞIZ.
Kitabımız Kur’an-ı Kerim’de Allah Enfal suresi 46. Ayette (mealen) şöyle buyuruyor.
“Allah’a ve onun Rasulüne itaat edin, birbirinizle çekişmeyin. Sonra içinize korku düşer ve kuvvetiniz elden gider. Bir de sabırlı olun. Çünkü Allah, sabredenlerle beraberdir.”