Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu tarafından organize edilen, 17. Ufuk Turu Programı bu yıl, 10 – 13 Aralık 2020 tarihleri arasında, dijital ortamda yapıldı. Her yıl icra edilen ufuk turunun bu sene ki ana teması; “İslam ve Müslümanlar: İlke, Uygulama ve Yansıma” adını taşıyordu. 17. yılında Ufuk Turu şehrin sınırlarının ötesinde, ülke geneline yayılan kardeş kurum ve kuruluşların destek ve katkılarıyla bugünlere erişti. Türkiye’mizin bir markası haline geldi.
17 yıl önce başlayan Ufuk Turu toplantılarının amacı, sadece günümüzün problemlerine Müslümanca bir bakış açısı geliştirme değil, aynı zamanda insanlığın sorunlarına çözüm üretme sorumluluğuyla hareket etmektir. Ufuk Turu yıllar içinde yüzlerce akademisyen ve araştırmacı, binlerce sivil toplum gönüllüsüyle birlikte yoluna devam etti. Şimdilerde bu kapsam alanı biraz daha genişletildi. Türkiye’nin en güçlü sivil toplum kuruluşlarından birisi haline geldi. Artık bugün itibariyle ufuk turu, Türkiye’nin tüm şehirlerinden hatta farklı ülkelerden sayısız sivil toplum gönüllüsünün desteği ve katkısıyla yoluna büyük bir azim ve kararlılıkla devam etmektedir.
Bu yılki toplantı, platform üyesi 190 sivil toplum kuruluşunun ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Daha geniş kesimlere hitap etmek için sosyal medya mecraları kullanıldı. Bu programı, ülkemizin 81 vilayetinden ve yurtdışından, kısaca pek çok ülkeden yaklaşık 10.000 kişi canlı olarak izledi. Tam bir fikir, siyaset, zikir, irfan ziyafeti idi.
Ufuk turunun ana teması olan “İslam ve Müslümanlar: İlke, Uygulama ve Yansıma” konusu, alanında ön plana çıkmış akademisyen, araştırmacı ve sivil toplum gönüllüleri tarafından sunulan tebliğler çerçevesinde, çeşitli yönleriyle ve derinlemesine tartışıldı. “Bireysel ve Toplumsal Düzeyde Yüzleşme", "İlişkiler Düzeyinde Yüzleşme " ve “Kurumsal Düzeyde Yüzleşme” başlıkları altında üç oturum şeklinde gerçekleştirilen toplantılarda toplam 14 adet tebliğ ve moderatör katkısı çerçevesinde değerlendirmeler yapıldı. Sorulan sorularla meseleler açığa kavuşturularak, çözüm önerileri ele alındı.
Bu oturumlarda altı çizilen problemler ve geliştirilen çözüm önerileri sonuç bildirgesi vasıtasıyla kamuoyuyla da paylaşıldı. Çok önemli konuların altı çizildi. Bu bildirgede yer alan hususlar içinde toplumun dikkatini çekme, kamuoyunu müdahil olmaya davet etme burada dile getirilen hususlar konusunda siyasal - bürokratik mekanizmalara ev ödevi niteliğinde çok önemli görevler hatırlatıldı. 17. Ufuk turu toplantılarının düzenlenmesinde emeği geçen Başkan Muhsin Görgülü Beyefendiye ve Prof. Dr. Önder Kutlu hocamız ve Konya Sivil Toplum Kuruluşları başta olmak üzere, katılımcı sivil toplum kuruluşları ve üyelerine çok teşekkür ediyorum. İyi ki böyle bir sivil toplum kuruluşumuz var.
Rabbim uzun soluklu olarak ortaya çıkan bu kuruluşa, daha nice güzel hizmetlere imza atmalarını nasip eylesin.