Yöneltilen Yöneticiler

Necmettin Şimşek
          Yöneticiler her yerdeler, üretim sektöründeler, hizmet sektöründeler, teknolojide ise tam tersi azalıyorlar… Yöneltilen yöneticiler derken yönetici olduğunu zanneden fakat yönlendirildiğinin farkında olmayanlar bu hafta konumuz. Teknolojide neden azalıyorlar, lider odaklı oldukları için yöneticiler her işin içindeler. Lider ile yönetici farkını bilmeyen yoktur…
 
Yöneticilik, seçimle mi olmalı yoksa yönetilecekler uygun gördüğüne mi vermeli.  Teknolojinin çok daha etkili olmasından dolayı, kriterler insandan yapay zekâya kayıyor. Mal ve hizmet üretimi için üretim faktörlerinin bir araya getirilmesini sağlar. Bir yönetici aynı zamanda girişimci olabilir ya da bir girişimci adına ücret karşılığında bu işi üstlenmiş de olabilir. Yönetici bu işi ücret karşılığında yapıyorsa, işletmenin kâr ve zarar durumlarından doğrudan etkilenmez fakat bu durumlar kariyer olarak başarı ya da başarısızlığının bir göstergesi olabilir. Her yöneticilerin özellikleri de farklı olur.
 
***Tilkiler, orta yol yönetim biçimini uygulayan bu yöneticiler yönetim tarzlarını ortamlarda değişir. Kurnazdırlar. Yapılan işle, insan arasındaki dengeyi koruyan bu tip yöneticiler ülkemizde en çok rastlanan yöneticilerdir. Kendilerini yönetenlerin davranışlarına göre şekil alırlar. Üstleri nasıl bir bakış açısına sahipse onlar da bu bakış açısına göre hareket ederler.
 
***Goriller, insanı bir üretim aracı olarak görüldüğü için otoriterlerdir. İş, insandan daha önemlidir. Mal ve hizmet üretimine odaklanan bu yönetici tipi çalışandan en üst seviyede verim ister. Emirler vermeyi seven goril tipi yönetici otoriterdir. Herkesin ona itaat etmesini ister. Bu tip yöneticiler hedeflerine ulaşmak için her şeyi yapabilirler. Korkutucu tiplerdir.
 
***Güvercinler, liberallerdir. Çalışanlara önem vermezler. İşle ilgili çalışanlara yönlendirmelerde bulunmayan güvercin tipi yöneticiler sorunları çözmekle uğraşmazlar. Bu tip yöneticilerin en belirgin özelliği insanlarla fazla iletişim kurmamalarıdır. Yalnızdırlar. İşteki başarı ya da çalışanların durumu onlar için çok önemli değildir.
 
***Kumrular, insancıl yönetim biçimi uygularlar,  insani ilişkilerine önem verirler. İşten verim alabilmek için çalışanlara iyi davranılması gerektiğini savunur. Bu nedenle de çalışanlara çok iyi davranır. Çalışanların mutluluklarıyla ilgilenir. İş yerindeki tüm sorunları çözmeye çalışır. İnsan ilişkileri her şeyin üstündedir. İletişim becerileri ve sorun çözme kabiliyetleri yüksektir. Samimi, sıcakkanlı tavırlar sergileyen kumru tipi yönetici başarısını iletişim gücüne borçludur.
 
***Aslanlar, demokratik bir yönetim biçimi tercih eden aslan tipi yöneticiler ekip çalışmasına inanırlar. Tüm kararların çalışanlarla birlikte alınmasını sağlarlar. İşe ve insana verilen değer konusunda en yüksek puanı bu yönetici tipi alır. Tüm yönetici tipleri arasında en başarılı olan, işten fazla verim alan yönetici tipidir.
 
***Kapasite Çok Önemli
Bir yöneticinin etkili ve verimli bir şekilde yönlendirip denetleyeceği ast sayısı sınırlıdır. Bunun temel nedeni, her yöneticinin zamanı, enerjisi, yetenekleri ve yönetme kapasitesinin sınırlı oluşudur.
 
Bir yöneticiye bağlı ast sayısının artması, yalnız daha fazla sayıda asta emir verme ve denetleme anlamına gelmez. Bu aynı zamanda yöneticinin sorumluluğundaki alan içinde, kendisi dışında gelişen örgütsel ilişkilerin artması demektir. Bu durumda, yöneticinin yapması gereken düzenlemeler giderek kapasitesini aşar duruma gelebilecektir.
 
***Yönetici yönlendiren olmalı, yönelen değil.
Planlama ve çalışmada karar verilen amaçların gerçekleştirmesi için bütün çalışanların o amaçların gerçekleştirilmesi için yapılan işlerin tamamı yönlendirilmedir. Yönlendirme işinin asıl konusu insandır. Yönlendirme, insanların yapılan planlara bağlı kalarak iş görme çabalarıdır. Alınan kararlar ve yapılan planlar doğrultusunda işlerin yerine getirilmesi için yöneticilerin vereceği emir ve talimatların veriliş biçimi, onların uygulanmasında yöneticinin liderlik niteliklerine sahip olması, astlarını motive etme, iletişim düzenini kurma gibi konular yönlendirme işlerinde önemli bir yer tutar. Yönlendirme, bireylerin planlara uyum içinde iş görmelerini sağlama çabasıdır. Yönlendirme, amaçlarının gerçekleşmesi için bireylere iş verme, onlara yol gösterme faaliyetidir. Yönlendirme, işletmenin amacına uygun sonuçların elde edilmesinde organize edilmiş kaynakların faaliyetlerinin uygulamaya konulabilmesi için gerekli ortamın yaratılması işlemidir.
 
Sonuç olarak;
Üst düzey teknoloji firmalarının kurucuları birer birer yöneticilik görevlerini başkalarına devrediyorlar. Sembolik düzeyde arka plana çekildiler. İş başvuru sorularının değişik yapıda olması, yaptıkları analizler doğrultusunda çalışanlarını robot gibi olsun istemiyorlar. Robotları zaten kullanıyorlar. Üst düzey yöneticiler hep alt kademeden yükselerek geldikleri için hırslı olmuyorlar. Yönlendirme işlemi için sadece performans yâda sadece para istemedikleri için en değerli şirketler uzunca bir zaman daha teknoloji firmaları olacak. Yönlendiren yöneticilik mi, yönlendirilen yönetici mi? Herkesin tavsiye ettiği en güzeli...