Öğrenciler kendilerinin hazırladıkları bilimsel projelerini okullarında sergileyerek tanıtıyorlar.
Bu kapsamda Mehmet Zahid Kotku İmam Hatip Lisesi’nde TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları Destekleme Programı çerçevesinde gerçekleştirilen Bilimsel Projeler Sergisi ve Özel Türmak Okulları Bilim Sanat Günleri Programının açılışına katıldım.
Verilen teorik eğitimin yanında bu tür etkinliklerin yapmanın öğrencilerin derslerine de olumlu katkısının olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda öğrencilerine neler yapabileceğini görmede etkisi büyük.
Her şeyi kendileri hallediyor. Tanıtımı da onlara düşüyor haliyle. Ama o projeleri anlatmak için sizin gözlerinize bakarken duyduğu heyecanı görmenizi isterim. O kadar iştahlı bir şekilde kendinden emin hareketlerle anlatıyor. ‘bunu ben yaptım’ diyor adeta.
Tabi bu da öğrenciler bunları gerçekleştirdikçe daha fazla işler yapacağını gösteriyor.
İlk durağımızda Mehmet Zahid Kotku İmam Hatip Lisesi’nde gerçekleşen sergide öğrencilerin kendilerinin hazırladıkları 35 projeyi yine kendileri anlattılar. Sergide yok yok. Çoğu insanın duymayacağı hassasiyeti gösterenler var.
Bu projelerin amacını ise serginin koordinatörlüğünü yürüten Edebiyat Öğretmeni Abdullah Kanbaş öğrencilerin düşündüklerini gerçekleştirebilme, sunum hazırlayabilme, kendilerinin özgüvenlerini geliştirebilmek olduğunu söylüyor.
Bizim gördüğümüzde o yönde. Karşınızdaki öğrenci kendine güvenini fazlasıyla gösteriyor size.
Geçmişine, yaşadığı zamana ve geleceğe katkı sağlamak için çok şey düşünmüşler.
Projeler arasında yer alan ‘Allah İsraf Edeni Sevmez’ proje okullarda kullanılan elektrik aletlerinin daha bilinçli bir şekilde kullanılmasını sağlayarak israfın önüne geçilmesi hedeflenmiş. Osmanlı’da Adab-ı Muaşeret isimli projede Osmanlı medeniyetinin unutulmuş incelikleri fotoğraflarla anlatılmaya çalışılmış. Dünden Bugüne Şivlilik ve Fener Alayı isimli projede ise yine Konya’da yaşatılmakta olan güzel bir geleneğin tarihsel süreci ortaya konulmuş. Konya’nın evleri ve birçok proje Mehmet Zahid Kotku İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin hazırlamış olduğu Bilimsel Projeler Sergisi’nde yerini aldı.
Daha sonra Türmak Okulları Bilim Sanat Günleri programına geçtik. 120 öğrenci Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Coğrafya, Kimya, Tarih, Teknoloji ve Tasarım derslerinden hazırladıkları 60 projeyi tanıttılar.
Etkinlilerde, Orman Yangınları Kontrol Cihazı, Hem Duyuyorum Hem İşitiyorum, Engelli Park Yeri İşgali, Çağımızın Sonu: Obezite, Türkçe SokağıMevlana Müzesi, Pistonlu Hava Motoru Modeli gibi 60 proje öğrenciler tarafından anlatıldı.
Kısacası bu tür programların sayısı fazlalaşarak hayata dair yeni icatlar geliştirebilen, bilimi seven, geleceğe bilim insanı nesiller yetiştirmek için fırsatlar sunulmalı.
Belki bu sergilere yetişemeyebilirsiniz ama bir yerde böyle etkinlik varsa gitmenizi tavsiye ederim.