*Bu hafta sonu, 2024’ün son ayına giriyoruz. Kaldı 32 gün. 2025 Yılı için yeniden değerleme oranları belirlendi, önümdeki bir yıl boyunca ekonomik olarak olacaklara tedbir olarak yapıldı. Yapılan yeniden değerleme hesapları ülkemizdeki matematik bilgi durumundan dolayı yıl içinde 2-3 kez tekrar yeniden, yep yeni bir şekilde yeniden değerlenerek güncelleniyor arada çıkan fark hepimizi kötü etkiliyor. Bu kötü durumdan yetkinliği olanlar az etkileniyor. Ne ki bu yetkinlik. Yetkinlik, 21.Yüzyılın en önemli terimi. Diplomanın her sorunu çözdüğünü düşünen diplomalı yetkililer ile diplomaya önem vermeyen yetkinliklerini okul haricinde geliştiren çalışkan girişimcilerin ciddi bir savaşıyla sürecek. Savaşın kazananı bürokrasiye, süre gelen alışkanlıklara rağmen yetkinliği olanların olacak.
**Geçen hafta 2025 yılı için öngörülerimi çokça eleştirenler oldu, eleştirenler daha çok okuduğunu tek tip yorumlayanlardan geldi. Bilim ve olanlarla standart sapma arasında olası bağlantıyı kuramadılar. Alışılagelen doğru haricinde ilave olarak sürekli yapılan doğrular insanı gerçeğe götürür. Bu bakış açısına sahip olmak uzun zaman alır. Günümüz eğitiminin hatası, kısıtlı bir zamanda, standart verilerle, farklı tip insan yetiştirileceğini zannetmesidir. Teknolojiyi sadece hayatın geri kalanında insani yaşamak için kullanmayanlar, teknolojiden para, mevki bekleyenler kaybettikleri zaman hariç beklentileri ölçüsünde de madden kayıp yaşıyorlar. Teknoloji, kullanana avantaj sağlıyor. Bu doğru. Bilgi kullanana avantaj sağlıyor. Bu da doğru. Teknolojiyi sığ düşünenlerin emrine vermek ne derece doğru, siz karar verin. Bilginin illa da iyi bir şey olduğu saplantısına kapılanlar, bu alanda kendilerine veya kurumlarına yaptıkları yatırımların karşılığını alamayınca, muazzam hayal kırıklığına uğruyorlar.
***Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına göre, yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayında (Ekim ayı dâhil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye İstatistik Kurumunun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranı olup bu oranın Hazine ve Maliye Bakanlığınca Resmî Gazete ile ilan edilmesi gerekmektedir. Bilmemizi istenen çok bilgi hepimizi yoruyor.
Yılbaşından itibaren yurt dışından getirilen cep telefonun IMEI kaydı ise 45.614 TL
Pasaport harçları 3 yıldan fazla: 11.274 TL,
En düşük MTV 4.835 TL,
TÜVTÜRK muayene ücreti 2.621 TL,
Yurt dışı çıkış harcı 719,65 TL,
Ruhsatsız araç kullanma: 9.267 TL,
Emniyet kemeri takmamak, park yasağını ihlal: 993 TL,
Kış lastiği taktırmamak: 5.856 TL olacak. Bunlar burada dursun yıl içinde ne kadar yeniden değerleme yapılacak bakacağız.
****Genel olarak geçen 11 ayda neler oldu neler sonuca bağlandı takip etmek çok zorlaştı. Kısım kısım örneklerle bakacağım. Gümrük kıymetine kargo ücreti de eklenecek yani posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla Türkiye'ye gelen basitleştirilmiş usulde beyanı yapılan eşyanın gümrük kıymetine nakliye giderleri de ilave edilecek. 2025 yılı asgari ücreti için, 23 binden az, 25 binden fazla olmayacak beklentileri konuşulurken, Erdoğan’dan da sürpriz bir karar çıkmaz yorumları yapılıyor. En düşük emekli maaşı şu anda 12.500 TL. Hükümetin masasında, 2025 yılı için en düşük emekli maaşının 14 bin-15 bin-16 bin olarak etki analizleri çıkarılıyor. Ortaya çıkacak mali rapora göre en düşük emekli maaşının da 14 bin ile 16 bin TL arasında olması bekleniyor. 14 bin en düşük ihtimal, beklenti ise 16 bin.
Türk şirketlerinin küreselleşme stratejileri doğrultusunda yurt dışındaki yatırımları son yıllarda önemli bir ivme kazandı. Özellikle stratejik pazarlara yapılan bu yatırımlar, artan iç piyasa maliyetleri nedeniyle cazip hale gelirken, firmalar bu strateji ile rekabet gücünü artırıp yeni pazarlara açılmayı hedefliyor. TCMB verilerine göre, geçen yıl Türk firmalarının yurt dışındaki doğrudan yatırımları 2023’te %16,3’lük artışla 5,7 milyar dolara ulaştı. 5 Aralık itibarıyla araç alım satımlarında notere gidenleri yeni bir uygulama karşılayacak. Zorunlu trafik sigortasında 15 günlük süre uygulamasına son veriliyor. Artık arabayı alır almaz trafik sigortasını yaptırmak zorunlu olacak.
*****Sonuç olarak, Önümüzdeki yıllarda en değerli şirketler daha kurulmadı diye belirtmiştim şimdiki zaman için teknoloji ve yapay zekâ önde gözükmesine rağmen eğitim, lojistik ve tarım en önemli sektörler olası. Özellikle yetkinliği olan gençler bir şekilde ülkemizin ekonomik durumundan dolayı yurtdışını tercih ediyor. Eğitimli olan doktor, mühendis gibi meslek grupları da yurtdışında çalışmak için çokça tercih ediyor. Bu durumdan ancak yabancı ülkeler kar ediyor. Kişisel olarak yapmamız gerekenler bireysel yetkinliğimizi artırmalıyız. Bunun için ise 20 saat bir konuda yetkinlik sahibi olmak için yeterlidir. Eğer o konuda uzman bir yetkinliğimiz olsun istersek 10.000 saat o konuda çalışmamız gerekir. 10.000 saat kuralına göre herhangi bir alana haftada ortalama 5 gün, günde 8 saat çalıştığınızı varsayarsak bu yılda 240 gün gibi bir çalışma süresi eder. Bu süre yaklaşık olarak 1920 saat etmekte. Toplamda 250 hafta yani 5 yılda o konuda uzman yetkin oluyoruz. Okuryazarlığı, dijitale uyum sağlamayı, inovasyonu, sosyal ve çevresel gelişmeleri anlayabilirsek problemler küçülecektir.