Yetim

Bayram Sürekli

Toplumların inşasında önemli bir unsur olan yetim çocuklar, tarih boyunca milletlerin en büyük imtihanı olmuştur. Yetim çocukların iyi bir eğitim sisteminden geçirilmesi, beden ve ruh sağlıklarının korunması son derece hassas bir konudur. Güzel dinimiz İslam da, bizlere hayatın her alanını tanzim ederek muamelat, ahlak ve adalete dair sosyal hayat kuralları belirlemiştir. Bu çerçevede bizlere her zaman sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı emretmiştir. Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de 22 farklı yerde yetimlerle ilişkiler vurgulanmakta, onların sosyal hakları vb. konularda Rabbimiz tarafından uyarılmaktayız.

Şu bir gerçektir ki: Yetimlik olgusuna sahip çıkmak veya çıkmamak, ‘insana bakış’ın bir ifadesidir. ‘Yetime hor bakmak, onu itip kakmak’ insanlık onuruna, Allah’ın insana bahşettiği ‘en şerefli yaratık’ payesine ters düşen bir davranıştır. Yaratıcının, insanın onurunu zedeleyen tutum ve algıları cezasız bırakmayacağı açıktır. Nitekim yetim malı yemek, haklarını gasp etmek helak edici büyük günahlardan biri olarak kabul edilmiştir.  Yetim malı yiyenler bu dünyada onu bir kâr, bir kazanım olarak görebilirler. Ancak Kur’an onu ‘midelere giren bir ateş’ ve ‘çılgın ateşe götüren bir araç’ olarak ifade edilmektedir.

Örneğin, yüce Allah’ın, bolluk içinde iken yetimleri itip kakan, onlara insanca muameleyi reva görmeyip sorumluluklarını yerine getirmeyen, haksız yollarla miras yiyen Mekkeli müşrikleri, ekonomik yönden kısarak sınadığını görmekteyiz. Bunun nedenini başka şeylere bağlamak isteyenlere yüce Allah’ın cevabı şöyle olmuştur: “Hayır! Doğrusu siz yetime ikram etmiyorsunuz, yoksulu yedirmeye birbirinizi teşvik etmiyorsunuz. Haram helâl demeden mirası yiyorsunuz; malı aşırı biçimde seviyorsunuz.” (Fecr Suresi 17, 18, 19, 20)

Yetim malı yemek ne kadar kötü ve büyük günah ise, onları korumak da o derece sevaptır. Yetim ve öksüzlere sahip çıkmak aynı zamanda Müslüman olmanın da bir gereğidir. Çünkü imanın insana yüklediği, Allah ve resulünün bildirdiği, yönlendirdiği, teşvik ettiği, örneklediği bir sorumluluktur.

Bu bağlamda Selçuklu Müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı Selçuklu Şubesi tarafından 2021 yılı Eylül ayında Konya’mızın Selçuklu ilçesinde belki de 2021 yılının en güzel sosyal projesi diyebileceğimiz bir proje hayata geçirildi. “Selçuklu Yetimine Sahip Çıkıyor: Bir Yetim de Sen Okut” projesi hayırsever vatandaşlarımız tarafından projeye büyük bir teveccüh gösterilmiş ve onların destekleriyle devam etmektedir. Proje sayesinde şu ana kadar 1284 yetim öğrencimizin eğitim öğretim giderlerine binlerce hayırsever vatandaşımız katkıda bulunulmuş, öğrencilerimizin hesaplarına her ay 200 TL eğitim bursu yatırıldığını biliyoruz. “Bir yetim de ben okutmak istiyorum!” diyen duyarlı vatandaşlarımız için proje 2022 yılı Haziran ayına kadar devam etmekte. Projeye destek olmak isteyen vatandaşlarımız Selçuklu Müftülüğü ya da Selçuklu bölgesindeki herhangi bir cami görevlisiyle irtibata geçmeleri yeterli olacaktır.

Gayret bizden Tevfik Allah’tandır. Selam ve dua ile..