Yeşil Adam

Fatmanur Bektaş

Ağaçlar ve ormanlarımız başlıca gelir kaynaklarımızdan biridir. Ağaçlar bizlere zararlı olan gazları, kirli havayı emerek atmosfere oksijen salınımı yapar ve birçok canlıya yaşama alanı olur. Bu yüzden bulunduğumuz çevreyi ağaçlandırmak ve mevcut ormanlık alanları korumak önemlidir.

İslam da bizleri yeşili arttırmaya ve ağaç dikmeye teşvik ediyor. Peygamber efendimiz (sav):

“Bir Müslüman ekin ekse veya ağaç dikse, ondan da kuş, insan veya hayvan yiyecek olsa, bununla o Müslüman için bir sadaka sevabı hâsıl olur.” Buyurmuştur.

Bir başka hadisi şerifte: “ Kıyametin kopacağını bilseniz dahi elinizdeki fidanı dikiniz.” Buyurarak bu işin ehemmiyetini bize anlatmıştır.

Bu hususla ilgili sosyal medyada denk gelen Konyalı Himmet amcanın hikâyesi beni oldukça etkiledi.

Himmet Tabak Çumra ilçesi Alibeyhüyüğü Mahallesi’nde yaşayan 65 yaşında bir doğa sever. 2011 yılında, yeşile ve doğaya olan sevgisiyle yaşadığı yerin çehresini güzelleştirebilme adına tek başına bir gönüllülük hareketi başlatmış.

Yıllarca yaşadığı bölgeye ağaçlar dikmiş ve bakımlarını yapmış.

Ağaç dikmeye başlama hikayesi ise oldukça ilginç. Himmet amca insanlara küsmüş ve 30 yıl boyunca evinden dışarıya çıkmamış. Bir gün rüyasında canlı canlı mezara konulduğunu görünce “ben artık yaşayan bir ölüyüm” demiş ve kendisini insanlara faydalı şeyler yapmaya adamış.

Buraları tamamen yeşerteceğim deyince köylüler önce gülmüşler lakin o vazgeçmemiş.

Köyündeki kuru otlarla kaplı tepeye ve mezarlığa 42.000 tane ağaç dikmiş. Köylüler çok şaşırmışlar. Önce deli olduğunu, cinleri kullanarak iş yaptırdığını söylemişler.

Zamanla bu girişimi büyük ses getirmiş ve köylünün de desteğini alan Himmet amca, amacına ulaşmak için yeri gelmiş yetkililerin kapısında yatmış. Bu azmiyle mahallesine birçok yenilik, eser ve yeşil alan kazandırmış. Yetkililerin yakasına yapışıyor, yaptırana kadar peşini bırakmıyormuş.

Birgün yoldaki çukura yatarak “gelmenize gerek yok ben çukuru kapattım” deyince hemen yetkililer gelip yolu tamir etmişler.

Diktiği ağaçların 7500 tanesi meyve ağacıymış. Konu komşu çevrede her kim varsa bu meyvelerden nasipleniyormuş.

“Ben Rabbime söz verdim, ölünceye kadar ağaç dikeceğim” diyen Himmet amca, belediyeden daha fazla destek alabilmek ve çevresine daha çok hizmet edebilmek için seçimlere girmiş ve muhtarlığı kazanmış.

Velhasıl; Himmet Amca, Konya’nın Çumra ilçesi Alibeyhöyüğü mahallesine 14 yılda 42 bin ağaç dikmiş. Hiç pes etmemiş.

Böyle güzel insanların sayılarının artması dileği ile..