Yerelde kalkınma işte böyle olur…

Seyfullah Koyuncu

Yerelden beslenip, yerele destek olmayan bazı firmaları el üstünde tutmaya ne kadar devam edeceğiz merak ediyorum doğrusu.

Ulusal basında boy boy reklam veren bu firmalar, ne yerel üreticiye destek oluyor ne de yerel basına.

Konya’da 320, Adana’da 450, Ankara’da 550, Bursa’da 500, Çorum’da 100, Karaman’da 80, Türkiye genelinde ise 8 bin şubesi var ama ne yerel üreticiye ne de yerel basına tek bir desteği yok.

Fakat bütün müşterisi yerel…

Bu firmaların Konya’ya ne değer kattıklarını merak ediyorum.

Konya’yı sadece bir pazar yeri olarak gördükleri de apaçık ortada.

Reklamlarında yerele vurgu yapan bu firmaların en büyük müşterisi, Anadolu şehirlerinin mayasını oluşturan orta direk Anadolu halkı.

Reklamlarında bile yerel motifler kullanan, şiveli seslendirmeler, emekli amcalar, ev hanımı teyzeler kullanan bu markalar, kazancını bu yerel motiflerle paylaşmaya gelince adeta yan çiziyorlar.

Ürünlerini seçerken yerel üreticiyi ya da reklam çalışmalarını yaparken yerel basını görmezden geliyorlar. Ama iş para kazanmaya geldiği zaman en büyük Konyalı onlar oluveriyorlar.

Vatandaş olarak böylesine büyük bir çarkın içinde elbette bizim de kendimize göre bir hassasiyet oluşturmamız gerekiyor.

Anlayacağınız, bir marka milliyetçiliği benimseyebiliriz.

Bizimle kazan-kazan ilişkisi olan firmalara, bir Konyalı vatandaş olarak daha fazla önem vermemiz gerektiğini anlamamız gerekiyor.

Konya’nın da çok güzel markalara sahip olduğunun farkına varmamız gerekiyor.

Mesela Çelikkayalar son dönemde büyük bir atılım yaptı. Makro Marketleri’nin bulunduğu binaya yeni mağazasını açan Çelikkayalar, MEGİP Projesi dahilinde Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile protokol imzaladı. Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) ile nitelikli eleman sorunu çözüme kavuşturulacakmış.

Çelikkayalar, İşkur ile imzaladığı protokolden sonra sadece bir iş yeri değil, aynı zamanda bir meslek okulu hüviyetine de bürünecek anlayacağınız.

Konya’da 800 kişiyi istihdam ettiklerini belirten Ali Kaya, inşallah 1800 kişiyi istihdam etmek de nasip olur diye konuşuyor. Yerele fayda sağlamak diye buna denir işte.

İnşallah 18 bin kişiyi istihdam etmek de nasip olur diyorum ben de.

Çelikkayalar’ın hem etinden, hem sütünden hem de yününden faydalanıyor Konya sonuçta.

Çelikkayalar’ın istihdama kazandırdığı bu insanların hepsi Konya’nın insanı.  Aldığı ürünler, Konyalı üreticilerin ellerinden çıkmış ürünler. Yerelde kimseyi görmezden de gelmiyorlar. Daha ne olsun?...

Konyalıların ve Konya yerel basınının aslında bu hassasiyetleri göz önünde bulundurarak yerel firmalara destek olması gerekiyor.

Yerelde kalkınma işte böyle olur.

Kalkınacaksak birlikte kalkınacağız.