Youtube üzerinden paylaştıkları videolarla gençler arasında popüler hale gelen youtuberlar, küçük yaştaki pek çok çocuğa kötü örnek olmaya devam ediyor.
Video içeriklerine bakıldığında insanların zihnini uyuşturan ve herhangi bilgi vermeyi amaç edinmeyen youtuberlar, tıklanma ve abone sayıları üzerinden para kazanıyor.
Birçok youtuber daha fazla izlenme ve abone için şekilden şekilde girerken birçoğu da argo sözcükler kullanarak küçük yaştaki izleyicilerine kötü örnek oluyor.
Kalitesiz içerik konusunda 1 TL’lik dondurma vs 1000 TL’lik dondurma gibi fiyat karşılaştırması yapan youtuberlar, gençleri lüks tüketime yönlendirmeyi de ihmal etmiyorlar. Bazıları ise ‘yeni spor arabam’ gibi başlıklar açarak özel hayatlarını veya sevgililerini herkese gösteriyor.
Argo sözcük kullanmaktan kaçınmayan bazı youtuberlar, genellikle oyun videolarında ve ani tepkilerde argo sözcük kullanıyorlar. Aile, toplum ve kültür yönünden eğitim almayan bu youtuberlar, gelecek olan genç kuşağı ahlaki yönden etkilemeye devam ediyor.
Enes Batur, Orkun Işıtmak, Kafalar, Jahrein, Salih Reis, Halil Söyletmez gibi belki ilk defa duyduğunuz bu isimler Youtube’nin Türkiye fenomenleri. Yaptıkları herhangi bir buluşma veya filmde ise izdihamlar oluyor. Ayrıca milyonları da ceplerine indiriyor.
Bolca küfür ederek cinsellik yüklü konuşmalar yapan Enes Batur, hazırladığı videoları paylaşım sitesinde yayınlıyor. Bu boş, seviyesiz, edepsiz konuşmaları dinlemek için Enes Batur’un kanalına 8 milyon kişi abone olmuş. Enes Batur’un bütün videolarının görüntülenme sayısı 3,5 milyarı geçmiş durumda.
Videolarına içerik oluşturmak isterken ölüm tehlikesi atlatanlar ve hayatını kaybedenler bile var. 6 Temmuz’ da Kanada'nın Britanya Kolumbiyası bölgesindeki Shannon Şelalesi'nden atlama videosu çekmeye çalışan 3 youtuberın öldüğü haberini gördük.
Bu örnekleri saymakla ya da göstermekle bitmez. Günümüz çağında herkesin elinde bir akıllı telefon ve evinde bilgisayarı var. Olmasının yanı sıra internet gibi bilinçsiz kullanımda tehlike yaratacak bir bağlantısı var.
Küçük çocukların eline ağlamasın diye tutturulan tabletler ve telefonlar tehlike saçmaya devam ediyor. Sağlık sorunları bir yana ahlaksız ve boş konuşan youtuberların yer aldığı platformda gezen bir çocuk, sokakta gördüklerini uygulamaya veya duyduklarını telaffuz etmeye başlıyor.
Türkçesi bozuk, zihin dünyası kısırlaştırılmış, yaşayan ölüye dönüştürülmüş, okumayan, sorgulamayan, bomboş fenomenleri kendisine rol model edinen bir nesil tehdidi altında bulunuyoruz. Bu videoları Erzincan’da 9 yaşındaki Ali’de izliyor, Muğla’daki 11 yaşındaki Ece’de. Kısacası Türkiye’nin 4 bir yanından izlenmelerini bırakın yurt dışındaki gurbetçiler de izliyor.
Toplumumuz, kültürümüz, örf ve adetlerimiz, yaşam tarzımız ve değerlerimiz hızla değişiyor. Buna etken olarak da en başta internet geliyor. Siz farkına varın ya da varmayın bu değişim toplumsal dinamiğimizi tehdit ediyor.
Önlem almak ya da bazı şeyleri değiştirmek için geç değil. Çocuklarınızın eline telefon, tablet vermeden, ekranlardan uzaklaştırarak ve onlarla vakit geçirerek bir adım atmış olursunuz.