Yeni Haber'de Ramazan 5. Gün (15 Mart 2024)

Yeni Haber ailesi olarak hayırlı ramazanlar diliyoruz. Konya için bugün sahur vakti 05:34, iftar saati ise 19:04.

İYİLİK EDENLER HUZUR BULUR

Ayet-i Kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: “İyilik edenleri iyilikle mükâfatlandırırız, kendilerine daha da fazlasını veririz. Onların yüzleri kararmayacak, onlar zillete de düşmeyeceklerdir. İşte onlar cennetliklerdir ve orada ebedî kalacaklardır.” Peygamberimize göre Allah’ın rızasına ulaştıran her davranış bir iyiliktir. İyilik, her şeyden önce bu dünyaya iyiliği egemen kılmak için geldiğimizin farkında olmaktır. İyilik, dünyayı birbirimize cennet bahçesi yapmak için gayret etmektir. Bu yüce değerleri bize tekrar tekrar hatırlatan Ramazan, iyilikler, güzellikler ayıdır. Bizleri eğiten bir mektep olur Ramazan. Bu mektep, rahmet, mağfiret, arınma, takva mektebidir. Ramazan mektebinde iyilik, hayır, cömertlik, diğerkâmlık vardır. Bu mektepte dünyanın neresinde olursa olsun insanlara yardım eli uzatma, birileri açken tok yatmama vardır. Ramazan mektebinde İslam’ın rahmet yüklü adaletini, bilgi ve hikmetle bütünleşmiş ahlakını, ihlasla yoğrulmuş iyiliğini bütün insanlığa takdim etme vardır. Bu mektebe layıkıyla talip olanlar arınmış bir ruh ile bayrama kavuşurlar.

Hangi durumlarda oruca kefaret gerekir?

Ramazan ayında tutulan orucun, mazeretsiz olarak kasten bozulması durumunda keffaret ödenmesi, ayrıca bozulan orucun da kaza edilmesi gerekir. Oruç kefareti, iki kameri ay veya 60 gün, ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna gücü yetmeyen, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Farz orucun kasten bozulması ve keffaretinin ödenmesinden sonra aynı şekilde başka bir oruç bozulduğunda onun için de yeni bir keffaret gerekir. Ancak, farklı ramazan aylarında da olsa henüz ödemediği birden fazla keffaret borcu bulunan kimsenin hepsi için bir keffaret ödemesi (peş peşe iki kameri ay veya altmış gün oruç tutması) yeterli olur. Ayrıca bozduğu her orucu kaza etmesi icap eder (İbn Hümam, Fethu’l-Kadir, Beyrut, II, 261).

ALAK SÛRESİ

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

1,2.Yaratan Rabbin adıyla oku! O, insanı bir aşılanmış yumurtadan yarattı.

3, 4,5. Oku! İnsana bilmediklerini belleten, kalemle (yazmayı)öğreten Rabbin, en büyük kerem sahibidir.

6,7,8. Gerçek şu ki, insan kendini kendine yeterli olarak azar. Kuşkusuz dönüş Rabbinedir.

9,10. Namaz kılarken bir kulu (Peygamber’i namazdan)menedeni gördün mü?

11,12. Ne dersin, o (Peygamber) doğru yolda ise yahut takvayı emrediyorsa!

13.Ne dersin o (meneden, Peygamber’i) yalanlıyor ve doğru yoldan yüz çeviriyorsa!

14. (Bu adam) Allah’ın, (yaptıklarını) gördüğünü bilemez mi?

15,16,17,18,19. Hayır, hayır! Eğer vazgeçmezse, derhal onu alnından, o yalancı, gühahkâr alından yakalarız. O, hemen gidip meclisini çağırsın. Bizde zebanileri çağıracağız. Hayır! Ona uyma! Allah’a secde et ve yaklaş!

GÜNÜN AYETİ

Oruç gecesi kadınlarınıza yaklaşmak size helal kılındı. Onlar sizin için birer elbise, siz de onlar için birer elbisesiniz. (Bakara 2/187)

GÜNÜN HADİSİ

“Nice oruç tutanlar vardır ki açlık ve susuzluktan başka bir şey elde etmezler.” (Ahmed ibn-i Hanbel, II, 373)

GÜNÜN DUASI

“Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazını dosdoğru kılanlardan eyle! Ey Rabbimiz! Duamı kabul et!” (İbrahim, 14/40) : “Ey Rabbimiz! Herkesin hesaba çekileceği günde beni, ana-babamı ve mü’minleri bağışla!” (İbrahim, 14/41)

İslam Haberleri