Mü’minler kardeştir
Doğusuyla batısıyla, kuzeyiyle güneyiyle insanlık olarak hepimiz büyük bir aileyiz. Hz. Âdem ile Havva’nın çocuklarıyız. Bizi yoktan var eden, hilkatte eş, dinde kardeş kılan, hayat nimetini bizlere lütfeden Yüce Allah’ın kullarıyız. Her insan saygındır, mükerremdir, özeldir. Dili, rengi, cinsiyeti ve milliyeti ne olursa olsun her insanın canı, haysiyeti ve malı dokunulmazdır. Rabbimiz, bizi aynı toprağın üstünde ve aynı gök kubbenin altında bir arada ve insana yaraşır bir şekilde yaşama imtihanına tabi tuttu. İçinde yaşadığımız âlemi bize, bizi de birbirimize emanet etti. Kerim Kitabımızda; “Eğer Allah dileseydi sizi tek bir ümmet yapardı. Fakat verdiği şeylerde sizi imtihan etmek için ümmetlere ayırdı.” buyurulmaktadır. Böylece farklılıkların ilahi kudret ve hikmetin, imtihanın birer parçası olduğu hatırlatılmaktadır.
Mesleği gereği yolcu olan kişi orucu nasıl tutar?
Dinen yolcu konumunda bulunan kimseler farz namazlarını kısaltarak kılarlar. Yolculuk hâli, Ramazan orucunun ertelenmesi için de bir ruhsat sebebidir. Mazeret devam ettiği sürece ruhsatlar da devam eder. Sürekli mazereti bulunan kişiler, mazeretleri ortadan kalkınca, zamanında tutamadıkları Ramazan oruçlarını kaza ederler. Kur’an-ı Kerim’de, ‘’Kim de hasta veya yolcu olursa, oruç tutmadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun.’’ (Bakara, 2/185) buyurulmaktadır. Buna göre sürekli yolculuk halinde olan kimseler namazlarını ertelemeden kısaltarak kılarlar, Ramazan oruçlarını ise mümkün olduğunca tutmaya çalışırlar. Zira ilgili âyette ‘’Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır’’ (Bakara, 2/184) buyurulmaktadır. Fakat buna güç yetirilmezse oruç, uygun zamanda kaza edilmek üzere yolculuk süresince ertelenebilir.
Duha Suresi
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla
1, 2, 3. Kuşluk vaktinde ve sükuna erdiğinde geceye yemin ederim ki Rabbin seni bırakmadı ve sana darılmadı.
4.Gerçekten senin için ahret dünyadan daha hayırlıdır.
5. Pek yakında Rabbin sana verecekte hoşnut olacaksın.
6.O, seni yetim bulup barındırmadı mı?
7.Şaşırmış bulup da yol göstermedi mi?
8.Seni fakir bulup zengin etmedi mi?
9.Öyleyse yetimi sakın ezme.
10.El açıp isteyeni de sakın azarlama.
11.Ve Rabbinin nimetini minnet ve şükranla an.
Ayet
Kötülükler yaptıktan sonra ardından tövbekâr olup da iman edenlere gelince, şüphesiz ki, o tövbe ve imandan sonra rabbin elbette bağışlayıcı ve ...
(A'râf, 7/153)
Hadis
Başkasına ait bir malı alan, onu sahibine geri verinceye kadar ondan sorumludur.
(Ebû Dâvud, "İcâre", 54; Tirmizî, "Buyû", 39)
Dua
Allah'ım! Senin kızgınlığından yine Senin rızana, cezalandırmandan yine Senin affına sığınırım.
(Müslim, "Salât", 222)