Yapay zeka bakın Konya’yı hangi dünya şehrine benzetti!

Yapay zeka Türkiye’deki illeri, onlara çok benzeyen dünya şehirlerine göre yorumladı. Peki, Konya’ya en çok benzeyen dünya şehri hangisi? İşte detaylar…

Günümüzde birçok alanda var olan yapay zeka, bu kez de Türkiye’deki illere en çok benzeyen dünya şehirlerini yorumladı. 81 ile de dünyadaki farklı ülkelerin şehir isimleri yer verildi.

KONYA İSFAHAN’A BENZETİLDİ

Yapay zekaya göre Konya, İran’daki İsfahan Eyaletine benzetildi.

İSFAHAN NERESİ?

İsfahan Eyaleti, İran'ın orta kısmında yer alıyor. Zağros Dağları'nın ardında geniş düzlüklerin kapladığı eyalet toprakları, merkezi İran'ı Fars Körfezi bölgesine bağlayan yolların kavşağında bulunuyor.

Eyalet, kuzeyden Merkezi, Kum ve Semnan; doğudan Yezd; güneyden Fars, Kohkiluye ve Buyer Ahmed ve Çaharmahal ve Bahtiyari ve batıdan Luristan ile Merkezi eyaletleriyle komşudur. İsfahan Eyaleti, İran'ın merkez topraklarında yer alır ve başkenti eyalete adını veren İsfahan'dır. Yüzölçüsü 107.027 km²'dir.

İsfahan, Yontma Taş Devri'ne kadar dayanır. İranlı Medler buraya yerleşince, Aspandana adı altında Medler'in en önemli şehirlerinden biri olmuştur. M.S. 642'de Müslümanlar'ın eline geçti. Selçuklu hanedanının kurucusu Tuğrul Bey de 11. yüzyılın ortalarında İsfahan'ı başkent yaptı. Onun torunu Melikşah yönetiminde kent büyüyüp zenginleşti. Ünlü İsfahan Mescid-i Cuma'sının yapımına bu dönemde başlandı. Selçuklu hanedanının yıkılışından sonra İsfahan gerilemeye başladı. 13. yüzyılda kent, önce Moğollar, ardından da 1387 yılında Timur tarafından yağmalandı ve birçok insan katledildi.

Coğrafi konumunun sonucu olarak, İsfahan şehri özellikle Safeviler altında tekrar gelişmeye başladı. Şah I. Abbas İsfahan'ı başkent yaptı ve 17. yüzyılın en büyük ve en güzel kentlerinden biri olarak yeniden inşa etti (1598). O dönemde birçok park, kütüphane ve cami inşa edildi. 1722'de Gılzailer (Peştunlar) uzun bir kuşatmanın ardından şehri ele geçirdi. Uzun yıllar bir harabe görünümünde kalan İsfahan'ın nüfusu da iyice azaldı. Rıza Şah Pehlevi döneminde (1925-1941) yeniden imarına başlanan kentte bir sanayi bölgesi oluşturuldu ve tarihsel yapıların birçoğu onarıldı. Bugün dahi ülkenin diğer bölgelerine nazaran çok daha temiz ve düzenli bir kent konumundadır.

Konya Haberleri