Kıymetli kardeşlerim! Her birimiz birer Müslüman ve mükellef olarak Rabbimizin bize farz kıldığı namazı eda etmekteyiz. Peki günde 40 defa okuduğumuz Fatiha süresinde geçen bir ayet, bize ne ifade ediyor ve ne kadar yaşıyoruz?
Kulluk, bildiğiniz gibi bizi yaratan, bizi var eden alemlerin rabbi olan Allah'a içten, samimi bir şekilde bağlanıp onun emri gereğince görevimizi yerine getirmektir. Ama bizler Müslüman olarak bu görevimizi hakkıyla yerine getiriyor muyuz biraz düşünelim.
Bizler namaz vakti girdiği zaman hep erteliyor muyuz? “Şu işimi halledeyim, daha sonra kılarım.” mı diyoruz yoksa hiç mi kılmıyoruz. Ayette dediği gibi:
"Öyle kimseler vardır ki, bunları ne ticaret, ne de kazanma hırsı, Allah'ı anmaktan, namaza devamlı ve duyarlı olmaktan ve zekat vermekten alıkoyabilir. Onlar, kalplerle gözlerin dehşetle ters döneceği günden korkarlar".(Nur suresi 37)
Rabbim bizleri böyle kullarından eylesin.
Kardeşlerim! Farkında olmadan yoksa bizler kula kulluk mu ediyoruz? Evladımız, eşimiz, işimiz bunlar daha mı önemli bizim için?
Hayır kardeşlerim! Hiçbir şey Rabbimize olan kulluğumuzdan daha önemli değil. Unutmayın ki hiç kimse bize baki değil. Allah (c.c) bizi, “kula kulluk için gönderdim demiyor” ayette:
“Ben, cinleri ve insanları ancak ve yalnız Bana ibadet etsinler (her şeyi Benden bilip, Benden isteyip, Benden beklesinler ve her konuda hükümlerimi yerine getirsinler) diye yarattım.” (Zariat süresi 56) diyor.
Evet; insanın sahip kılındığı nimet ve meziyetlerin büyüklüğü oranında da; sorumluluğu ve yükümlülükleri vardır. Çünkü insan Rabbini tanıyıp O’na ibadet, hizmet ve hilafet için yaratılmıştır.
İşte kardeşlerim! Öncelikle ne için yaratıldığımızın farkında olmamız lazım.
Ayetin devamında dediği gibi "Yalnız senden yardım dileriz":
İnsanlar olarak hep şikayetçi ve isyankarız. Herkes kendi derdini çok büyük görüyor ve insanlara anlatıyor. Oysaki her şeyi, Rabbimizden istesek... Hadiste dediği gibi Resulullah (sav) buyurdular ki:
"Sizden herkes, ihtiyaçlarının tamamını Rabbinden istesin, hatta kopan ayakkabı bağına varıncaya kadar istesin."(Ravi:Enes, HadisNo:1784)
O yüzden her şeyi Rabbimizden istemeliyiz. Çünkü insanlardan birkaç kez bir şey istediğimiz zaman başa kalkar, ama Rabbimiz herkese verir. Müslüman olmasa bile verir. Çünkü o Rahman ve Rahimdir...
Son olarak Fatiha suresinin anlamını sizlere aktarmak istiyorum.
- Rahmân ve rahîm olan Allah’ın adıyla.
- Hamd (övme ve övülme), âlemlerin Rabbi Allah’a mahsustur.
- O, rahmândır ve rahîmdir.
- Ceza gününün mâlikidir.
- (Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız.
- Bize doğru yolu göster.
- Kendilerine lütuf ve ikramda bulunduğun kimselerin yolunu; gazaba uğramışların ve sapmışların yolunu değil! Âmin.
Yazımı şu sözlerle bitirmek istiyorum Rabbim bizleri kendine samimi kul olan her şeyini Rabbinden isteyen sadece ondan yardım isteyen ve ona dua eden kullarından eylesin. Âmin...