Konya’nın Karatay ilçesinde bulunan Kayacıkaraplar (Araplar) Mahallesi’nin ismi bakın nereden gelmiş! Konu hakkında detaylı bilgi veren Kayacıkaraplar Mahalle Muhtarı Mustafa Aydın, gazetemize özel açıklamalarda bulundu.
‘TEMİZ VE HUZURLUDUR’
Mahalle hakkında genel bilgiler veren Aydın, “Mahallemizin nüfusu 6 bin 200 civarında. Konya’nın Karatay bölgesinde yer alan ve şehir merkezine yakın bir mahalledir. Temiz ve huzurludur. Özkaymak soy isimli vatandaşlarımız mahallemizin köklü ailelerinden biridir.” şeklinde konuştu.
ADI NEREDEN GELİYOR?
Araplar isminin nereden geldiğini anlatan Aydın, “Osmanlı zamanında Arap vatandaşlar bu mahallede uzun süre konaklamış. Bu yüzden mahallenin adı bu şekilde kalmış.” diye aktardı.
KONYA’YA SÜRGÜN EDİLMİŞ
Konya Ansiklopedisinden alınan bilgilere göre Araplar ismi buradan gelmiş; “Suriye, Mısır gibi Osmanlı’ya bağlı bölgelerde meydana gelen Arap milliyetçiliği hareketleri sebebiyle binlerce aile devlet eliyle Konya’ya sürgüne gönderilmiştir. Araplar Mahallesi ahalisi zamanla civar köylerden gelen göçlerle karışmıştır. Osmanlı mahalle yapısında, insanların etnik kökeni ile ilgili bir yığılma, belki de istek dışı olmuş, mesela büyük bir şehir olan Şam’da olduğu gibi, Konya ve diğerlerinde de Ekrat (Kürtler), Etrak (Türkler), Araplar gibi mahallelerde aynı kökenden gelen insanlar bir araya gelmiştir. Bu taksimin, Yahudi, Hristiyan, Çerkez mahalleleri şeklinde de yaygınlığını görmekteyiz. Yirminci yüzyılda vuku bulan göçlerde, artık aynı köyün insanları, kendilerini şehre atarken, yolları üzerindeki ilk şehir mahallelerine yerleşmiş ve orada bir koloni meydana getirmişlerdir.”
MAHALLEDEKİ ÖNEMLİ ESERLER
Konya Ansiklopedisinden alınan bilgilere göre ise; Bölgede Araboğlu Hacı Ârif Ağa 1149/1736 yılında bir cami yaptırmış, bu mabet için kurduğu vakfa vakfiye düzenletmiştir. Ayrıca Araplar İğdeli Camii, Kayacıkaraplar Kavakaltı Camii, Araplar Hacıbacak Camii, Araplar Dörtyol Camii gibi dinî eserlerin yanında, Araplar Mezarlığı, Büyüksinan Sağlık Ocağı, Araplar Büyüksinan Spor Merkezi önemli tesislerden bazılarıdır. Araplar Ak Camii yanında bulunan bir kuyunun da sınanmış yerler arasında bulunduğu kayıtlıdır.